Άγκυρα: Η Τουρκία έχει ζωτικά δικαιώματα στο Αιγαίο - Αδύνατη η μονομερής επέκταση χωρικών υδάτων

Θανάσης Αργυράκης 20-01-2021 21:51
Άγκυρα: Η Τουρκία έχει ζωτικά δικαιώματα στο Αιγαίο - Αδύνατη η μονομερής επέκταση χωρικών υδάτων
Παραμένει αρνητική η στάση της γειτονικής χώρας για ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων

Αναλλοίωτη και αρνητική παραμένει η θέση της Τουρκίας για ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, ενώ η απόφαση για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο δεν επηρεάζει το Αιγαίο.

Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόϋ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την απόφαση της ελληνικής Βουλής να επεκταθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ) στο Ιόνιο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, από έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια.

Ο ίδιος, αν και απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στην απειλή που έχει εκτοξεύσει η τουρκική Βουλή περί casus belli (αιτίας πολέμου) στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα ΕΧΥ στο Αιγαίο, είπε ότι «δεν υπάρχει αλλαγή στην τουρκική στάση».

Έτσι, αμφισβητώντας ανοικτά το -απορρέον από το διεθνές Δίκαιο- δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των ΕΧΥ και στο Αιγαίο, πρόσθεσε: «Η χώρα μας έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο ημι-κλειστό Αιγαίο Πέλαγος, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες. Είναι γνωστό ότι τα χωρικά ύδατα αυτής της θάλασσας δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς με τρόπο που να περιορίζεται η ελευθερία ναυσιπλοΐας και πρόσβασης στις ανοιχτές θάλασσες τόσο της χώρας μας όσο και των τρίτων χωρών».

Όσον αφορά αυτή καθεαυτή την επέκταση των ΕΧΥ στο Ιόνιο, είπε: «Οι αποφάσεις της Ελλάδας για την αύξηση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος καταλήγουν στα νότια της Πελοποννήσου και δεν επηρεάζουν καθόλου το Αιγαίο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo