Συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για την προστασία πολιτιστικών αγαθών

Θανάσης Αργυράκης 20-01-2021 21:45 Τελευταία ενημέρωση: 20-01-2021 21:52
Συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για την προστασία πολιτιστικών αγαθών
Στο εξής θα απαγορεύεται να εισάγονται στις ΗΠΑ ιστορικά έργα και αντικείμενα

«Άσχημα νέα για τους λαθρέμπορους», γράφει η τουρκική εφημερίδα, Hürriyet, αναφερόμενη στη συμφωνία Ουάσιγκτον - Αγκυρας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η συμφωνία, συνεχίζει, που υπεγράφη μεταξύ του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Νουρί Ερσόϋ, και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Ντέϊβιντ Σταττερφιλντ, προβλέπει πως, εκτός των περιπτώσεων ειδικής άδειας κάθε είδους, απαγορεύεται να εισάγονται στις ΗΠΑ ιστορικά έργα και αντικείμενα.

Η εφαρμογή της θα επιτρέψει να δοθεί τέλος στο λαθρεμπόριο αρχαιολογικών και εθνολογικών αντικειμένων που ανήκουν στην Τουρκία.

H συμφωνία θα επιτρέψει και τις από κοινού σχετικές εργασίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, ενώ θα ενισχύσει την συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού.

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο Ν.Ερσόϋ είπε πως «πρόκειται για ένα θέμα που διαιωνίζεται από το 1996 και κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί μέσα σε ενάμισι έτος έντονων διεργασιών».

Η εφημερίδα σημειώνει πως δικαστικοί αγώνες που διαρκούν για χρόνια και είναι δαπανηροί θα μπορούν πλέον να ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και με μικρότερο κόστος.

Η διμερής συμφωνία αναμένεται να επιταχύνει την επιστροφή σημαντικών πολιτιστικών αντικειμένων από τις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo