Έκκληση Γκορμπατσόφ για εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας

Newsroom L&O 20-01-2021 21:22
Έκκληση Γκορμπατσόφ για εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας
Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ αναφέρθηκε στο θέμα την ημέρα της ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των Ην. Πολιτειών

Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απηύθυνε σήμερα, ημέρα που ορκίζεται ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έκκληση για «εξομάλυνση των σχέσεων» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως αυτό σημαίνει ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, να δράσουμε ώστε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS.

«Πρέπει από κάπου να αρχίσουμε, δεν πρέπει να απομακρυνόμαστε ο ένας απ’ τον άλλο. Θέλω και πάλι να υπογραμμίσω, πρέπει να μιλάμε ο ένας με τον άλλο, ώστε να γίνουν πιο ξεκάθαρες οι προθέσεις και οι ενέργειές μας», δήλωσε ο ηλικίας 89 ετών σήμερα Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, αναφέροντας ως παράδειγμα την εμπειρία του όταν ηγείτο της Σοβιετικής Ένωσης. «Θυμάμαι τα μέσα της δεκαετία του 1980. Τότε πολλοί και στη χώρα μας και πέραν του ωκεανού έλεγαν ότι στις σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν θα βγει τίποτα. Όμως εμείς ξαναρχίσαμε τον διάλογο, συναντηθήκαμε σε επίπεδο κορυφής, μετά από μια εξαετή παύση. Και προχωρήσαμε σε κοινή ανακοίνωση».

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπογραμμίζει ότι σ’ εκείνη ακριβώς τη συνάντηση κορυφής, θέσαμε στόχους, που αφορούσαν τον πυρηνικό αφοπλισμό και επαναλαμβάνει την έκκληση να παραταθεί η ισχύς της συνθήκης New START για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων που εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου.

«Η επέκταση της συνθήκης New START είναι αναγκαία και αυτό είναι ρεαλιστικό, πολύ περισσότερο που ο Μπάιντεν μίλησε γι’ αυτό κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας», λέει ο Γκορμπατσόφ στην συνέντευξή του.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επισημαίνει ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ πρέπει να επεκτείνουν την ισχύ της συνθήκης «και μετά την επέκταση της συνθήκης πρέπει να προχωρήσουν παραπέρα. Μέσα σε δύο -τρία χρόνια μπορούν να συμφωνήσουν για μια ευρύτερης κλίμακας συνθήκη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo