Σύνδεσμος κατασκευαστών: Πλήρης απουσία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας από το πρόγραμμα των Rafale

Θανάσης Αργυράκης 20-01-2021 19:27
Σύνδεσμος κατασκευαστών: Πλήρης απουσία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας από το πρόγραμμα των Rafale
Για κίνδυνο να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε έργα και επενδύσεις λόγω της παντελούς απουσίας των ελληνικών εταιρειών από το πρόγραμμα, προειδοποιεί ο ΣΕΚΠΥ

Για πλήρη απουσία των ελληνικών επιχειρήσεων που ειδικεύονται στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας από το πρόγραμμα αγοράς και χρήσης των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, Rafale, κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του, αφού υποστηρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε έργα και επενδύσεις λόγω της παντελούς απουσίας των ελληνικών εταιρειών από το πρόγραμμα, αναφέρει:

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την προμήθεια των 18 Γαλλικών μαχητικών, Rafale, αποτελεί σαφέστατα θετικό και ενθαρρυντικό σημάδι για την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Σημαδεύεται» όμως, από την πλήρη απουσία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας από κάθε είδους συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Εστω και την τελευταία στιγμή, πρέπει να γίνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες με τις γαλλικές κατασκευάστριες εταιρείες ώστε να αλλάξει αυτό το γεγονός και να εξασφαλιστούν ουσιαστικές βιομηχανικές επιστροφές για τις ελληνικές εταιρείες.

Γιατί αποτελεί πραγματικά ζωτικής σημασίας για την ελληνική αμυντική βιομηχανία η συμμετοχή της σε ένα τόσο μεγάλο έργο προμήθειας οπλικών συστημάτων για τις ελληνικές ΕΔ.

Από το συνολικό κόστος, που όπως έγινε γνωστό φτάνει τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ ως επιστροφή στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Από αυτά τα χρήματα, τουλάχιστον το 30%, δηλαδή πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, θα μπορούσαν να δοθούν με τη μορφή βιομηχανικών επιστροφών, στηρίζοντας έτσι και τις ΕΔ και την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων στον Αμυντικό Τομέα, αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Σε τομείς, όπως της εν συνεχεία υποστήριξης των αεροσκαφών, και του υποκατασκευαστικού έργου, ώστε να μην αποτελέσει η συγκεκριμένη προμήθεια απλά μια αγορά οπλικών συστημάτων, χωρίς να υπάρξει καμία προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».

TAGS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo