Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσειων πάνω από ελληνικά νησιά, πέντε ημέρες πριν τις ελληνο-τουρκικές συνομιλίες

Θανάσης Αργυράκης 20-01-2021 19:08 Τελευταία ενημέρωση: 20-01-2021 19:09
Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσειων πάνω από ελληνικά νησιά, πέντε ημέρες πριν τις ελληνο-τουρκικές συνομιλίες
Υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, αλλά και «εικονικές αερομαχίες» (εμπλοκές) ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη

Μόλις πέντε ημέρες πριν την προγραμματιζόμενη έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη, ξανάρχισε το γαϊτανάκι των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά. Κάτι που ενισχύει τις υποψίες περί απροθυμίας της Αγκυρας για ουσιαστικό, ελληνο-τουρκικό διάλογο.

Ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες, το φαινόμενο των τουρκικών αεροπορικών παραβιάσεων, όχι μόνο δεν παρουσίαζε έξαρση, αλλά αντίθετα βρισκόταν σε κάμψη, και σε μερικές περιπτώσεις εκινείτο σε μηδενικά επίπεδα, τις τελευταίες ημέρες, οσο πλησιάζει η έναρξη των διερευνητικών επαφών, ξανάρχισε.

Πολύ περισσότερο, με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, αλλά και «εικονικές αερομαχίες» (εμπλοκές) ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, όταν τα πρώτα σπεύδουν να αναχαιτίσουν τα δεύτερα που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο (ΕΕΧ).

Γεγονότα, που αυξάνουν τις πιθανότητες «ατυχήματος». Κάτι, για το οποίο, κατά τα λοιπά «κόπτεται» και η Αγκυρα, όπως εσχάτως δήλωσε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πλην όμως, όπως όλα δείχνουν, εσκεμμένα τα υποθάλπει.

Να σημειωθεί πως οι τουρκικές αεροπορικές προκλήσεις σημειώνονται σε μια περίοδο, κατά την οποία η Αγκυρα «ευαγγελίζεται» τον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή.

Σε μια περίοδο, κατά την οποία, υποτίθεται κάνει «επίθεση φιλίας» προς την ΕΕ, ενώ δηλώνει θετική στον διάλογο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτικών, στο ΝΑΤΟ, υπό τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Γενς Στόλτεμπεργκ. Διάλογος που, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, έχει ήδη αρχίσει στο ΝΑΤΟ, πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών σε διπλωματικό επίπεδο. Πληροφορίες, στις οποίες, όμως, η ελληνική πλευρά δεν έχει αναφερθεί έως τώρα.

Σήμερα, λοιπόν, μετά από αρκετές ημέρες σχετικής «ηρεμίας» στο Αιγαίο, κατεγράφησαν έξι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά Στρογγυλό (νοτιοδυτικά της νήσου Φούρνοι, κοντά στην Ικαρία), Ανθρωποφάγοι, Παναγιά και Οινούσσες.

Πρόκειται για ορισμένα από τα 16 νησιά, των οποίων η Αγκυρα αμφισβητεί την ελληνικότητά τους και ζητάει, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, την αποστρατιωτικοποίησή τους. Οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα συγκεκριμένα νησιά, καθώς και ορισμένα ακόμα, είναι συχνές τα τελευταία χρόνια.

Είναι προφανές ότι και οι τελευταίες υπερπτήσεις εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της τακτικής της γείτονος να θέλει να «φουσκώσει» την ατζέντα των ελληνο-τουρκικών συνομιλιών προσθέτοντας κάθε τόσο ολοένα και νέες «διαφορές». Είτε πρόκειται για το εύρος του ελληνικού FIR, το «γκριζάρισμα» ελληνικών νησιών, την ύπαρξη στρατιωτικών φυλακίων πάνω στα μικρά νησιά, κ.λ.π.

Να σημειωθεί ότι, εδώ και χρόνια, οποτεδήποτε επισκεπτόταν Ελληνας, κυβερνητικό στέλεχος ή στρατιωτικός αυτά τα νησιά, μονίμως στα τουρκικά ΜΜΕ γινόταν λόγος περί «ελληνικής κατοχής» τους, και «στρατιωτικοποίησής» τους.

Βέβαια, με την «αριθμητική» οι Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν δείχνουν να τα πηγαίνουν και τόσο καλά. Διότι, άλλες φορές κάνουν λόγο για 16 «αμφισβητούμενα» νησιά, άλλες ομιλούν περί 18, ενώ κάποιοι, ξεπερνώντας τα όρια, φτάνουν στο σημείο να λένε για μερικές ... δεκάδες (!). Πρόκειται περί ευφάνταστων, αυθαίρετων εφευρημάτων, μακριά από κάθε έννοια διεθνούς Δικαίου.

Σήμερα, επίσης, κατεγράφησαν και δύο «εικονικές αερομαχίες», όταν ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν τουρκικά, τα οποία είχαν εισβάλλει στον ΕΕΧ.

Συνολικά, σημειώθηκαν 35 παραβιάσεις του ΕΕΧ από έξι F-16 (ένα CN-235 και ένα ελικόπτερο) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ακόμα, έγιναν επτά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Κάτι που συχνά έχει ως συνέπεια την παρακώλυση των πτήσεων της Πολιτικής Αεροπορίας και τη δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων για την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων.

Οι περισσότερες παραβιάσεις έγιναν σε αρκετά μεγάλο ύψος (20 και 25 χιλιάδες πόδια). Τόσο μεγάλο που πιο πάνω «πετούν» μόνον οι αστροναύτες, όπως λένε χαριτολογώντας Ελληνες πιλότοι. Ουσιαστικά πρόκειται για «συμβολικές» πτήσεις που, αν και στρατιωτικά δεν αποτελούν πρόβλημα, στόχο έχουν να υπενθυμίσουν τις τουρκικές πολιτικές - διπλωματικές «αξιώσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo