«Δεν υπάρχουν φίλοι, μόνον συμφέροντα»

Πέτρος Τρουπιώτης 20-01-2021 00:06
«Δεν υπάρχουν φίλοι, μόνον συμφέροντα»
Σκέψεις με αφορμή την σημερινή ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ και των ελληνικών ελπίδων και προσδοκιών

Σε λίγες ώρες, στις 19.00, ώρα Ελλάδος, μεσημέρι στην Ουάσιγκτον, η Αμερική θα αλλάξει και επίσημα, Πρόεδρο Και παράλληλα , όπως φαίνεται θα αλλάξει και …εποχή.


Δεν είναι ούτε η ώρα, να μπούμε σε συζητήσεις για το τι θα αλλάξει στις ΗΠΑ (αλλά και στον κόσμο) από τις αλλαγές της διοίκησης Μπάιντεν.
Αυτό που έχει, άμεσο ενδιαφέρον για μας, είναι το ποια θα είναι η στάση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντι στην χώρα μας, απέναντι στην Τουρκία και αρά απέναντι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.


Έχουν – για μια ακόμα φορά - καλλιεργηθεί θεωρώ υπερβολικές ελπίδες για το τι μπορεί να κάνει ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η κυβέρνηση του , σε σχέση με την Ελλάδα.

Οι μεγαλύτεροι, θα θυμόμαστε κάτι αντίστοιχο με την εκλογή Κάρτερ (και το τι πραγματικά έγινε…).
Δεν παραγνωρίζω πως τόσο ο ίδιος ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, όσο και αρκετά μέλη του επιτελείου του , έχουν και γνώση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών και φιλίες με Έλληνες και το Ελληνικό-Κυπριακό λόμπι.

Δεν παραγνωρίζω πως είναι πολύ θετικό για την χώρα το ότι αποχωρεί ο Ντ. Τράμπ, που όπως φαίνεται όχι μόνον είχε συμφέροντα (οικογενειακά) στην Τουρκία αλλά και …θαυμασμό για την «αποφασιστικότητα και εξουσια-δυναμη» του Τούρκου Προέδρου.

Τέλος, δεν παραγνωρίζω πως ο νέος Πρόεδρος και το επιτελείο του , είναι σαφές ότι θα εγκαταλείψουν την λογική της μονομερούς εσωστρέφειας του Τράμπ και θα αποκτήσουν , σιγά-σιγά και πάλι την διάθεση για εμπλοκή σε παγκόσμια ζητήματα. Και ένα από αυτά είναι σαφώς, ίσως και από τις πρώτες προτεραιότητες, η Ανατολική και γενικότερα η Μεσόγειος.

Μην ξεχνάμε ότι όχι μόνον είναι η «άκρη» του ΝΑΤΟ, αλλά και ότι συμβεί στην περιοχή , επηρεάζει άμεσα τον Ισραήλ, χώρα κλειδί-από πολλές απόψεις- για τις ΗΠΑ…

Πέρα όμως από όλα αυτά , δεν πρέπει να ξεχνάμε, αντιθέτως πρέπει να βάλουμε σε πρώτη προτεραιότητα στο μυαλό μας, ότι η Αμερικανική πολιτική (και σωστά ) θα κινηθεί πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα της ίδιας.

Και πάνω εδώ θα πρέπει να πατήσουμε κι εμείς. Σε αυτό τον άξονα πρέπει να κινηθούμε.

Οι προτεραιότητες μας θα πρέπει να είναι τα σημεία οπού τα δικά μας συμφέροντα (και τα συμφέροντα άλλων χωρών της περιοχής με τις οποίες συμπλέουμε τώρα) ταυτίζονται ή έστω έχουν πολλά κοινά σημεία με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των ΗΠΑ.

Μόνον έτσι έχουμε πιθανότητες (και πιστεύω μεγάλες) επιτυχίας των στόχων μας. Αν οι ΗΠΑ, στον νέο σχεδιασμό τους, δουν πως δικές μας επιδιώξεις ταυτίζονται και με δικά τους συμφέροντα.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε μια φράση που υπάρχει σε τοίχο της Διπλωματικής Ακαδημίας της υπερατλαντικής συμμάχου. Μιας φράση που είναι σαφές ότι καθοδηγεί για δεκαετίες το διπλωματικό (και στρατιωτικό) «κατεστημένο» της: « Δεν υπάρχουν φίλοι, υπάρχουν συμφέροντα»…..

Και ο νόων νοείτω
[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo