Η Μέρκελ φεύγει, ο «Μερκελισμός», μένει; - Αρχηγός στο CDU ο τελευταίος στις δημοσκοπήσεις

Χρήστος Μυτιλινιός 18-01-2021 09:22 Τελευταία ενημέρωση: 20-02-2021 20:17
Η Μέρκελ φεύγει, ο «Μερκελισμός», μένει; - Αρχηγός στο CDU ο τελευταίος στις δημοσκοπήσεις
Είχε κατηγορήσει το 2014 τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν τον ISIS ενώ παράλληλα υποστήριζε θερμότατα την «προσφυγική» πολιτική της Μέρκελ

Ο Άρμιν Λάσετ παρουσιάστηκε στο συνέδριο του CDU ως «φυσικός διάδοχος» της Άγγελα Μέρκελ και εγγυητής της κληρονομιάς της. 

Η αλήθεια είναι ότι ο Άρμιν Λάσετ έχει «μπερδέψει» παρατηρητές και αναλυτές της γερμανικής πολιτικής ζωής.

Άνθρωπος του «Κέντρου»

Η νίκη του Άρμιν Λάσετ θεωρείται από όλους τους αναλυτές αλλά και τα στελέχη του CDU μία νίκη του «Κέντρου» και είναι και ο βασικός λόγος επανεκλογής του, καθώς η προκάτοχός του Άγκελα Μέρκελ, ήταν η βασική «παίχτρια» στο «Κέντρο». Ως «φυσικός διάδοχος» λοιπόν, ήταν αναμενόμενο να πλασαριστεί με αυτήν την ιδιότητα. 

Από τη μία είναι εκείνος που το 2014 είχε κατηγορήσει ευθέως την Αμερική ότι στηρίζει το ισλαμικό κράτος. Από την άλλη ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της «προσφυγικής» πολιτικής της Άγκελα Μέρκελ, με φιλελεύθερο στίγμα. 

Οι θέσεις του για τα μεγάλα θέματα της Γερμανίας, την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, την κλιματική αλλαγή, τον διεθνή εμπορικό ανταγωνισμό, υπαγορεύονταν έως τώρα από καθαρά τοπικιστικά κριτήρια. Ενδεικτικά, αντιστεκόταν στην πολιτική της Καγκελαρίου για απολιγνιτοποίηση, ακριβώς επειδή τα συμφέροντα της περιοχής του ήταν διαφορετικά, ενώ επαναλάμβανε συχνά ότι «οι πολιτικές για το κλίμα δεν πρέπει να οδηγήσουν την οικονομία σε ασφυξία».

Τελευταίος στις δημοσκοπήσεις

Αυτό που προκαλεί σίγουρα εντύπωση, είναι ότι ο Άρμιν Λάσετ, ήταν σε όλες τις δημοσκοπήσεις τελευταίος στην προτίμηση των ψηφοφόρων. Παρόλα αυτά, οι σύνεδροι του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος του έδωσαν την αρχηγία.

Ο Άρμιν Λάσετ γενικότερα θεωρείται εν μέρει αυτό που λέμε στην Ελλάδα «κωλοτούμπας». Λίγο από εδώ, λίγο από εκεί. Και αυτό είναι το χαρακτηριστικό που τον έφερνε και τελευταίο στην προτίμηση του κόσμου. «Υποψήφιο του ζιγκ ζαγκ» τον χαρακτήριζαν οι αντίπαλοί του, λόγω των συχνών παλινωδιών.

Επικρατέστερος για την Καγκελαρία ο Σέντερ

Η μάχη λοιπόν για τον υποψήφιο -και πιθανότατα επόμενο- Καγκελάριο είναι τυπικά ανοιχτή. Σε αυτή τη μάχη υπήρχε έως τώρα η αντίληψη ότι δήλωνε «παρών» και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος κατέβηκε στο συνέδριο ως «ομάδα» με τον 'Αρμιν Λάσετ. Τα προβλήματα ωστόσο με τα εμβόλια, κάποιες αδέξιες εσωκομματικές κινήσεις και το «φάουλ» του στο συνέδριο, μάλλον έχουν ψαλιδίσει τις φιλοδοξίες του.

Πριν από την ψηφοφορία και ενώ οι τρεις υποψήφιοι αρχηγοί δέχονταν ερωτήσεις από τους συνέδρους, ζήτησε τον λόγο ο κ. Σπαν, ο οποίος αντί για ερώτηση προτίμησε να παρουσιάσει τις αρετές του 'Αρμιν Λάσετ και τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να ψηφιστεί. Η κίνησή του ενόχλησε πολλούς από τους συνέδρους και του κοστίζει ήδη: εξελέγη τελευταίος στο προεδρείο του κόμματος, ενώ τουλάχιστον η Sueddeutsche Zeitung, η Welt και το Spiegel τον κατατάσσουν στους χαμένους της ημέρας.

Πιθανώς αυτό να έδειξε και κάποια εσωτερική συνεννόηση και ανταλλαγή Λάσετ - Σπαν, με σκοπό την εκλογή μεν του Λάσετ στην αρχηγία του CDU, αλλά την μετέπειτα στήριξη του Σπαν για την Καγκελααρία. 

Την ίδια ώρα, ο δημοφιλέστερος πολιτικός για την Καγκελαρία, δεν έχει ακόμη εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον του. Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και Αρχηγός του αδελφού κόμματος του CDU, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Σέντερ έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και μάλλον απολαμβάνει να διαβάζει τις δημοσκοπήσεις. Οι αποφάσεις θα ληφθούν κατά το τέλος Μαρτίου και το βασικό κριτήριο των δύο κομμάτων θα είναι, τι άλλο; Ποιος μπορεί να φέρει στην Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) τα μεγαλύτερα ποσοστά, στις πρώτες εκλογές χωρίς την Άγκελα Μέρκελ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo