Η αστυνομία των πανεπιστημίων και η –ακατανόητη- αντίδραση ορισμένων συνδικαλιστών-αστυνομικών…

Πέτρος Τρουπιώτης 18-01-2021 00:01
Η αστυνομία των πανεπιστημίων και η –ακατανόητη- αντίδραση ορισμένων συνδικαλιστών-αστυνομικών…
Αναπάντεχο να διαμαρτύρονται άλλοι, πλην ορισμένων αναμενόμενων, για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Ομολογώ ότι μπορώ να κατανοήσω ( όχι βέβαια να αποδεχθώ και να συμμεριστώ)  τις αντιδράσεις στην απόφαση της κυβέρνησης για «πανεπιστημιακή αστυνομία», τόσο όσων χρησιμοποιούν τους πανεπιστημιακούς χώρους για την κάθε έκνομη ενέργεια τους, όσο και όλων αυτών που «αλιεύουν» στους χώρους αυτούς κάθε είδους υποστηρικτές τους. Από μέλη ακραίων πολιτικών απόψεων, έως διακινητές ναρκωτικών και από κάθε είδους παρανόμως διακινούντες εμπορεύματα, μέχρι περίεργους κάθε είδους.

Μπορεί επίσης να κατανοήσω και την αντίδραση ορισμένων , ακραίων, φιλελευθέρων που φοβούνται πως θα «αστυνομευθεί η ελευθερία έκφρασης». Τώρα πως θα γίνει αυτό με τα συγκεκριμένα μέτρα της κυβέρνησης , δεν μπορώ να καταλάβω , αλλά ας είναι..

Ασε που δεν μας εξηγούν αν σήμερα στα πανεπιστήμια υπάρχει ελευθερία διακίνησης ιδεών (τουλάχιστον κάποιων συγκεκριμένων).

Αντιλαμβάνομαι επίσης το γιατί ορισμένα κόμματα, ανάμεσά τους- δυστυχώς- και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιδρούν στο μέτρο. Χάνουν μέλη προς στρατολογία και ψηφοφόρους. 

Την ίδιο βέβαια και για κάποια μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που διαφωνούν. Προφανέστατα θέλουν να υποδηλώσουν ότι είναι «προοδευτικοί» Εξάλλου, αυτή η ταμπέλα , για πολλούς εξ αυτών ήταν και το εισιτήριο για την είσοδο τους στα ΑΕΙ, ως διδασκόντων.

Δεν μπορώ όμως να αντιληφθώ, την αντίδραση συνδικαλιστών αστυνομικών σε κάτι τέτοιο.  Δεν μπορώ να κατανοήσω , γιατί οι συνδικαλιστές των αστυνομικών υπαλλήλων, διαφωνούν στο να υπάρξει ειδικό σώμα για τα πανεπιστήμια , που θα υπάγεται στην αστυνομία.

Τα επιχειρήματα που διαβάζω είναι του τύπου « δεν είναι δουλειά της αστυνομίας κάτι τέτοιο», ή « θέλουμε ενίσχυση της δύναμης της αστυνομίας και όχι να αυξήσουμε τις υποχρεώσεις της».

Και αναρωτιέμαι.

Δεν είναι δουλειά της αστυνομίας η προστασία των πολιτών;

Για αυτό δεν έχουμε αστυνομία;

Δεν είναι οι φοιτητές πολίτες τους οποίους η αστυνομία έχει υποχρέωση να προστατεύει;

Δεν είναι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δημόσιοι χώροι;

Γιατί λοιπόν αυτή η αντίδραση (όπως και η αντίδραση που ξεκίνησε τώρα για την αντίστοιχη σκέψη για το Μετρό).

Όσον αφορά την ενίσχυση της δύναμης της αστυνομίας, μάλλον πρόκειται –στην συγκεκριμένη στιγμή- για άλλο θέμα. Και το λέω αυτό γιατί ήδη ανακοινώθηκε ότι θα προσληφθούν νέοι για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Το αν χρειάζονται ενίσχυση και τα αστυνομικά τμήματα, δεν το ξέρω, είναι ένα άλλο θέμα.

Το αν θα πρέπει οι αστυνομικοί που θα προσληφθούν να περάσουν από ειδική εκπαίδευση (π.χ. ανακριτικές αρμοδιότητες) ίσως να έχουν δίκιο.

Νομίζω όμως πως η συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στο πως η αστυνομία των ΑΕΙ θα μπορεί να κάνει καλά την δουλειά της , σε συνεργασία με τους άλλους συναδέλφους της.

Γιατί τελικά, αυτό που ενδιαφέρει τον μέσο πολίτη, είναι η σφαγεία του Και στα πανεπιστήμια, η πλειοψηφία αυτών που βρίσκονται, είναι νέοι, παιδιά του μέσου πολίτη, που μην ξεχνάμε δια της φορολογίας του χρηματοδοτεί την αστυνομία..

Και αυτόν τον μέσο πολίτη έχει υποχρέωση να προφυλάσσει και υπερασπίζεται το ελληνικό κράτος δια των δυνάμεων ασφαλείας του.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo