• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Έτοιμο το πρωτότυπο μαχητικό F-16 Viper - Έγινε η δοκιμαστική πτήση

Θανάσης Αργυράκης 17-01-2021 17:52
Έτοιμο το πρωτότυπο μαχητικό F-16 Viper - Έγινε η δοκιμαστική πτήση
Η αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε Viper θεωρείται νευραλγικής σημασίας πρόγραμμα, με το οποίο θα αυξηθούν θεαματικά οι δυνατότητες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Εγινε, με επιτυχία, όπως αναφέρει ο υπουργός Αμυνας και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, η δοκιμαστική πτήση του πρωτότυπου F-16 Viper, μέρη του οποίου είχαν εκσυγχρονιστή στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

Τώρα, το πρωτότυπο αεροσκάφος θα πετάξει για τις ΗΠΑ, οπότε θα ολοκληρωθεί η αναβάθμισή του, ενώ, βάσει αυτού, στη συνέχεια θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της μεγαλύτερης πλειοψηφίας του στόλου των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16.

«Το πρώτο ελληνικό F16 που αναβαθμίζεται στην εκδοχή Viper στην ΕΑΒ έκανε την παρθενική του πτήση σήμερα, με απόλυτη επιτυχία», έγραψε στο twitter ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Και πρόσθεσε: «Tέλος του μήνα θα βρεθεί στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin.Η αναβάθμιση του στόλου της Π.Α συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς».

 

 

Ανάρτηση στο twitter για την δοκιμαστική πτήση του αεροσκάφους έκανε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊαττ. «Η αναβάθμιση του F-16 με Lockheed Martin και ΕΑΒ προχωρά», έγραψε, παραθέτοντας άλλο tweet, στο οποίο αναφερόταν:

«Ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι η διάρκειας 61 λεπτών πτήση του "005" στα χειριστήρια του οποίου βρέθηκε Αμερικανίδα (με καταγωγή από την Χαβάη) χειριστής. Συνοδευόταν κάθε στιγμή από διθέσιο αεροσκάφος του ίδιου τύπου».

 

Η αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε Viper θεωρείται νευραλγικής σημασίας πρόγραμμα, με το οποίο θα αυξηθούν θεαματικά οι δυνατότητες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο εκσυγχρονισμός στα ηλεκτρονικά του αεροσκάφους, θα του δώσει ορισμένες από τις δυνατότητες που έχουν αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε ουσιαστικά, το 2017, κατά τη συνάντηση του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ.

Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027, ενώ συνολικά οι αναβαθμίσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 1,2 δισ. δολάρια.

Το πρωτότυπο, βάσει του σχεδιασμού, επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του Δεκεμβρίου 2020. Παραδόθηκε με μικρή καθυστέρηση. 

 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo