Επιστολή Μακρόν προς Ερντογάν: «Αγαπητέ Ταγίπ, ας μιλήσουμε!»

Θανάσης Αργυράκης 16-01-2021 20:00
Επιστολή Μακρόν προς Ερντογάν: «Αγαπητέ Ταγίπ, ας μιλήσουμε!»
Σύμφωνα με πληροφορίες της L’ Opinion, σύντομα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο προέδρων

Επιστολή, με την οποία ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, καλεί τον πρόεδρο της Τουρκίας να ξεκινήσουν διάλογο, προκειμένου να εξομαλυνθουν οι ταραγμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, έφερε στη δημοσιότητα η γαλλική εφημερίδα, L’ Opinion.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες, Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες, επανειλημμένως αναφέρθηκαν στις προσπάθειες για άνοιγμα των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στο Παρίσι και στην Αγκυρα.

Παρά ταύτα, εκτιμάται ότι ακόμα είναι νωρίς για αισιόδοξες προβλέψεις, αν και η γαλλική πλευρά, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Δεκέμβριο του 2020, φέρεται να έριξε τους υψηλούς φραστικούς τόνους της έναντι της Τουρκίας.

Αναλυτικά, στο δημοσίευμα της L’ Opinion, η εφημερίδα, κατ' αποκλειστικότητα, όπως αναφέρει, παρουσιάζει την επιστολή Μακρόν με τίτλο: «Αγαπητέ Ταγίπ, ας μιλήσουμε!»

Μετά από μήνες διαμάχης, παρατηρεί η εφημερίδα, η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας συνεχίζεται.

Σε επιστολή της 10ης Ιανουαρίου 2021, ο Ε.Μακρόν απευθύνεται στον Τούρκο ομόλογό του σε φιλικό τόνο. «Αγαπητέ, Ταγίπ, ας μιλήσουμε! Στη διάθεσή σας για μια τηλεδιάσκεψη», έγραψε με το χέρι του ο Γάλλος πρόεδρος, χρησιμοποιώντας την τουρκική λέξη «Değerli» που σημαίνει «αγαπητέ».

Εκφράζει, επίσης, «ευχές σε εσάς και τον τουρκικό λαό για ευτυχία και αρμονία», ενώ εμφανίζεται να συμφωνεί στην επανεκκίνηση του διαλόγου με την Άγκυρα.

«Όπως και εσείς, θεωρώ ότι η καταπολέμηση της επιδημίας του Covid-19 απαιτεί μια συλλογική προσπάθεια», έγραψε. Και πρόθεσε: «Επιθυμώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας τις επόμενες μέρες. Θα μπορούσαμε επίσης να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να συζητήσουμε τα κύρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδίως τις προοπτικές της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και Τουρκίας».

Ο ίδιος ακόμα εκφράζει την «ευχή, το 2021 να είναι το έτος της επιστροφής στη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με τη θετική συμβολή της Τουρκίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της L’ Opinion, σύντομα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο προέδρων.

Η επιστολή του Ελιζέ εστάλη ως απάντηση σε επίσημη τουρκική επιστολή, με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου 2020.

Υπογεγραμμένη από τον Τ. Ερντογάν και απευθυνόμενη στον Γάλλο ομόλογό του, για τον οποίο μόλις είχε γίνει γνωστό ότι είχε προσβληθεί από κορονοϊό, ανέφερε: «Αγαπητέ Εμμανουέλ, εκ μέρους του λαού μου, εμού του ιδίου και της οικογένειάς μου, σας στέλνω τις καλύτερες ευχές μου για ταχεία ανάρρωση».

Και, αφού ευχόταν στον Γάλλο πρόεδρο, «καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος», πρόσθετε: «Θα ήθελα να συζητήσω μαζί σας σχετικά με τον κοινό μας αγώνα ενάντια στην επιδημία, τις διμερείς μας σχέσεις και τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, καθώς και τα περιφερειακά ζητήματα».

Όπως αναφέρει η L'Opinion, ήρθε η ώρα για κατευνασμό, ήδη από το μέσον του Δεκεμβρίου 2020, πρώτα με τη μορφή της «λεκτικής κατάπαυσης πυρός» μετά από δεκαπέντε μήνες εκατέρωθεν αλληλοκατηγοριών.

Μάλιστα, τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στις αρχές Οκτωβρίου, ο Τ. Ερντογάν είχε αρνηθεί να μιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του, ο οποίος προσπαθούσε να τον βρει. Οι ευχές στο τέλος του έτους μάλλον θα έχουν μια κατευναστική χρησιμότητα, σημειώνει η εφημερίδα.

 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo