Μπορεί να προσφέρει κάτι στον πολίτη μια συζήτηση στην Βουλή «σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων»;

Πέτρος Τρουπιώτης 16-01-2021 00:00
Μπορεί να προσφέρει κάτι στον πολίτη μια συζήτηση στην Βουλή «σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων»;
Οι ατάκες, οι μονόλογοι και ο πολίτης που δεν γίνεται σοφότερος

 Ομολογώ ότι είναι πολλά χρονιά που με ταλανίζει η ερώτηση του τίτλου. Ίσως να είναι δεκαετίες. Από εκείνες τις ….επικές συγκρούσεις Ανδρέα Παπανδρέου και Κ Μητσοτάκη στην Βουλή από τα μέσα της δεκαετίας του 80 και στις αρχές της επομένης.

Συζητήσεις που έφταναν ακόμα και σε προσωπικές αντιπαραθέσεις πέρα από κάθε όριο.

 Συζητήσεις στις οποίες οι βουλευτές, τις περισσότερες φορές, δεν παρακολουθούσαν τον ειρμό του λόγου του αρχηγού τους, αλλά περίμεναν (με έκδηλη την αγωνιά κάποιοι) πότε θα φτάσει στο κρεσέντο, πότε θα πει την επιθετική φράση ή την «προσβλητική» για τον αντίπαλο φράση, οι μεν για να χειροκροτήσουν, όρθιοι στα έδρανα και με επιφωνήματα χαράς και οι δε για να αντιδράσουν με αποδοκιμασίες και ου…

 Μέσα σε αυτό το κλίμα, ήταν σχεδόν αδύνατο να αντιληφθεί κανείς τι κέρδιζε  ο πολίτης  από μια τέτοια συζήτηση στην Βουλή.

 Δυστυχώς, το όλο αυτό θέμα συνεχίσθηκε και τις επόμενες δεκαετίες. Με άλλο ίσως στυλ, χωρίς ίσως σκληρές προσωπικές αντιπαραθέσεις (όχι πάντα βέβαια), χωρίς επιμήκη χειροκροτήματα και χωρίς πανηγυρικούς τίτλους στη εφημερίδες της επομένης.

Το όλο όμως αποτέλεσμα ήταν παρόμοιο.

 Γενική κουβέντα, παράλληλοι μονόλογοι και ενίοτε απαντήσεις με κρεσέντο για να δωθεί το σύνθημα για χειροκρότημα και τίτλος, στα site

 Δυστυχώς - και πάλι – και η χθεσινή συζήτηση στην Βουλή δεν φαίνεται να κατάφερε να ξεφύγει ουσιαστικά από τα ιδιά πλαίσια.

Κι ας ήταν το θέμα, η πανδημία και η αντιμετώπιση της, τόσο επίκαιρη όσο και κρίσιμη και για την ζωή μας ακόμα.

Είναι κρίμα, που οι συζητήσεις αυτές καταλήγουν τελικά να μην ενδιαφέρουν ούτε καν τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες των μέσων ενημέρωσης, που πρέπει και να γράψουν γι αυτές και να σχολιάσουν την επομένη.

Διαρκούν 6-7 ώρες, αποτελούν στην ουσία παράλληλους μονολόγους, με κάποιες ατάκες προς απάντηση του προηγουμένου και τίποτε περισσότερο.

 Είναι βέβαιο, ότι ο Έλληνας πολίτης που κάθισε χθες στην τηλεόραση του , να δει την συζήτηση δεν βγήκε …πιο σοφός.  Ίσως να λέει και πάλι ότι έχασε την ώρα του.

 Χρειάζεται όχι μόνον αλλαγή της διαδικασίας που αυτές πραγματοποιούνται (χρονικά όρια, θεματολογία σφιχτή, δυνατότητα αμέσου διαλόγου κλπ.) αλλά και ουσίας. Δηλαδή, να αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί ότι σε αυτές τις συζητήσεις θα είναι πολύ συγκεκριμένοι, για το ζήτημα που συζητούν και θα δίνουν λύσεις , συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες, απαντήσεις σε ερωτήματα ή θα καταθέτουν προτάσεις.

Όλα τα άλλα, το μόνο που κάνουν είναι να βάζουν ένα ακόμα λιθαράκι στην απαξίωση τους από τον μέσο πολίτη.

Καλό Σαββατοκύριακο.
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo