Αγώνας δρόμου για εμβόλια που θα προστατέψουν τα γουνοφόρα ζώα: Ρακούν, βιζόν και σκύλους

Newsroom L&O 15-01-2021 21:04 Τελευταία ενημέρωση: 15-01-2021 21:04
Αγώνας δρόμου για εμβόλια που θα προστατέψουν τα γουνοφόρα ζώα: Ρακούν, βιζόν και σκύλους
Απαιτείται εξαιρετικά, γρήγορη δράση ανάλογη με εκείνη που υπάρχει σε σχέση με το εμβόλιο για τον άνθρωπο

Ερευνητές στη Φινλανδία, εργάζονται πυρετωδώς για την εξέλιξη ενός εμβολίου που θα προστατεύει τους σκύλους, τα βιζόν και τα ρακούν από την πανδημία του κορονοιού.

Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο για τα ζώα που μπορεί να τα προστατεύσει από το Covid-19, καθώς ο ιός Sars-CoV-2 δεν είναι απλώς μια νέα μολυσματική ασθένεια που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία αλλά πρέπει να αποτραπεί η εξάπλωσή της σε ζώα εκτροφής, τη βιομηχανία γούνας και την άγρια ​​ζωη στη Φινλανδία και σε παγκόσμιο επίπεδο τονίζουν οι επιστήμονες. Αυτό απαιτεί εξαιρετικά, γρήγορη δράση ανάλογη με εκείνη που υπάρχει σε σχέση με το εμβόλιο για τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα βιζόν και τα ρακούν, ως γουνοφόρα ζώα, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον Covid-19, γι ‘αυτό ένα εμβόλιο πρέπει να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα εμβολιασμού γουνοφόρων ζώων σε πειραματικό στάδιο είναι πολύ ελπιδοφόρα, τονίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Ελσίνκι . Το ερευνητικό έργο παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τα οποία θα προστατεύσουν τα ζώα αλλά και τους ανθρώπους που εργάζονται μαζί τους.

Προς το παρόν όπως ανακοινώθηκε, η δοκιμαστική φάση για το εμβόλιο θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες. Ο κορονοιός βρέθηκε εκτός από τα βιζόν σε σκύλους και πρόσφατα σε γορίλες σε ζωολογικό κήπο στις ΗΠΑ.

Ανάλογα εμβόλια ενάντια στον Covid 19 στα ζώα αναπτύσσουν επίσης η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Μάλιστα η ρωσική πλευρά τονίζει πως το εμβόλιο πρόκειται να είναι διαθέσιμο στα τέλη Ιανουαρίου, με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Σιγκαπούρη να έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους.

Ρεπορτάζ: ΕΡΤ/Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo