Αλβανός πρωθυπουργός για ελληνο-τουρκικά: «Φτιάχνω γέφυρες, δεν είμαι διαμεσολαβητής»

Θανάσης Αργυράκης 15-01-2021 18:38
Αλβανός πρωθυπουργός για ελληνο-τουρκικά: «Φτιάχνω γέφυρες, δεν είμαι διαμεσολαβητής»
Στον ρόλο του ως «ταχυδρόμος» μηνυμάτων ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική πλευρές, αναφέρθηκε ο Εντυ Ράμα

Στον ρόλο του ως «ταχυδρόμος» μηνυμάτων ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική πλευρές, αναφέρθηκε ο Εντυ Ράμα.

Βέβαια, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, και ενόψει των αλβανικών εκλογών, τον Απρίλιο, προσπάθησε να αναβαθμίσει τον ρόλο του, λέγοντας ότι ήταν ο ίδιος που έστησε τις γέφυρες της Ελλάδας και της Τουρκίας για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, και ότι δεν ήταν απλά ένας «ταχυδρόμος» ή «διαμεσολαβητής».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξή του στον αλβανικό φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό, Top Channel, ο Ε.Ράμα, απαντώντας σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Bild, η οποία τον παρουσίαζε ως «διαμεσολαβητή» στα ελληνο-τουρκικά, και μάλιστα, με προτροπή της Αγκέλα Μέρκελ, είπε: «Φτιάχνω γέφυρες. Δεν είμαι μεσολαβητής. Ήταν προνόμιο για μένα να πω τον δικό μου λόγο μεταξύ δύο φίλων, σε μια μακρά συζήτηση μεταξύ τους».

Τουρκικό νοσοκομείο

Ο ίδιος, έσπευσε, επίσης, να διαφημίσει ιδιαίτερα το «δώρο» Ερντογάν για την κατασκευή νοσοκομείου από τουρκική εταιρεία στην αλβανική πόλη, Φίερι. «Εγώ παίρνω λεφτά και από τον διάβολο, δεν το έχω πρόβλημα, σημασία έχει που τα παίρνω για τους Αλβανούς», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία και ο Ερντογάν ακολουθούν μια πολιτική απέναντί μας που έχει γίνει παράδοση», είπε, ενώ αναφερόμενος στο νοσοκομείο, στο Φίερι, είπε ότι ο ίδιος το είχε υποσχεθεί, αλλά η χώρα δεν είχε οικονομικούς πόρους για να υλοποιήσει το σχέδιο.

Να σημειωθεί ότι η Αλβανία κατέχει αρνητικές πρωτιές παγκοσμίως στον τομέα της διαφθοράς. Κάτι που, όπως είναι φυσικό, έχει άμεση αντανάκλαση στα οικονομικά της χώρας και στην φτώχια της κοινωνίας.

Στην εκπομπή, παρευρισκόμενος πολιτικός αναλυτής τον κατηγόρησε, πάντως, ότι «μετέτρεψε την Αλβανία σε υποτελή της Τουρκίας», ότι «μετατρέπει τη χώρα σε αποχωρητήριο της Τουρκίας», καθώς και ότι, από την Αγκυρα, όπου βρέθηκε, εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΕΕ, όπου η Αλβανία θέλει να ενταχθεί.

Τζαμιά - τουρκικά Πανεπιστήμια

Ο Ε.Ράμα, από τη μεριά του, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις λεκτικές επιθέσεις του σε βάρος της ΕΕ, απάντησε ότι πρέπει να νιώθουν ντροπή όσοι στην ΕΕ αντιτίθενται στα τζαμιά και ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε «καθόλου τις ψήφους των Αλβανών που αντιτίθενται στην ανέγερση τζαμιών». Να σημειωθεί ότι, με χρηματοδότηση της Τουρκίας, σχεδιάζεται νέα ανέγερση τζαμιού στην Αλβανία.

Ο Ε.Ράμα αναφέρθηκε ακόμα και στη σύσφιγξη των σχέσεων Αλβανίας - Τουρκίας στον τομέα της εκπαίδευσης, λέγοντας ότι «θα υπάρξει συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο θα ανοίξει δικό του παράρτημα στην Αλβανία, που θα παρακολουθούν Αλβανοί φοιτητές, οι οποίοι σήμερα πηγαίνουν να σπουδάσουν στην Τουρκία».

Επιπλέον αναφέρθηκε σε τουρκικές χρηματοδοτήσεις «για την αναστήλωση μνημείων στο Αργυρόκαστρο και το Μπεράτι», καθώς και σε «μια συμφωνία στον τομέα ασφάλειας μεταξύ των Αστυνομιών των δύο χωρών».

Εμβόλια

Αν και ο Ε.Ράμα δεν αποκάλυψε τη χώρα της ΕΕ, η οποία προσέφερε τα πρώτα 970 εμβόλια στην Αλβανία, ο ίδιος καταφέρθηκε και πάλι κατά της ΕΕ, λέγοντας ότι είναι «ηθικά αδικαιολόγητο να μείνουν οι χώρες της Δυτικής Βαλκανικής χωρίς εμβόλια».

Τι νόημα έχει, είπε, «η Γαλλία να κρατάει ποσότητα εμβολίων που δεν τα χρησιμοποιεί και να μην παίρνουν οι έξι χώρες της Δ. Βαλκανικής;» 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo