Πώς θα ανοίξει ξανά το λιανεμπόριο - Σε λειτουργία κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής (βίντεο)

Newsroom L&O 15-01-2021 18:00 Τελευταία ενημέρωση: 15-01-2021 18:53
Πώς θα ανοίξει ξανά το λιανεμπόριο - Σε λειτουργία κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής (βίντεο)
Σε ποιες περιοχές αποφασίστηκε άρση μέτρων και σε ποιες παράταση καραντίνας - Αυστηρό lockdown στο δήμο Αχαρνών

Παρουσία και του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Κατά την έναρξη της συνέντευξης τύπου, η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, σχολίασε ότι 650 κρούσματα ανά μέρα καταγράφονται. «Λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμπιεστεί περισσότερο στην πανδημία. Στην Αττική παρατηρείται μικρή αύξηση. Μόνο στην Αττική υπάρχουν 2.500 ενεργά κρούσματα. Άρα ένα στα δύο κρούσματα βρίσκονται στην Αττική. Συνολικά στην επικράτεια υπάρχουν 1.700 νοσηλευόμενοι ασθενείς. Η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 55% και 60% στη Θεσσαλονίκη».

Η καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας πρόσθεσε ότι «ίσως να μπορούμε να χαμογελάσουμε κάτω από τη μάσκα μας. Δύο εβδομάδες μετά την πρωτοχρονιά δεν έχουμε δει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Η αύξηση στην Αττική είναι ηπιότερη από αυτή που φοβόμασταν. Η χώρα μας έχει πολύ καλύτερους δείκτες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Η κυρία Παπαευαγγέλου μίλησε για άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων. «Το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών πήγε εξαιρετικά καλά. Είχαμε μόλις 7 κρούσματα στους εκπαιδευτικούς. Έκλεισαν μόλις τρία τμήματα. Ανησυχούμε για τα κρούσματα το επόμενο διάστημα. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για να βρούμε διεξόδους και να λειτουργήσει η οικονομία.»

«Συναινέσαμε με την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης. Οποιαδήποτε μεταβολή των κρουσμάτων και θα συζητήσουμε ξανά για τη λειτουργία του λιανεμπορίου. Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι. Στόχος μας είναι να εμβολιάσουμε τους ηλικιωμένους και αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Έτσι θα περιορίσουμε τη νοσηρότητα της λοίμωξης. Θα γίνει ηπιότερη νόσος. Εξαιρετικά θετικό είναι το πρόσφατο μήνυμα  από Ισραήλ. Με εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού, είδαν μείωση κατά 50% στα κρούσματα σε 14 μέρες!»

 Η κυρία Παπαευαγγέλου διαπίστωσε ότι «κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη συμμόρφωση όλων μας. Θα ήταν τραγικό να δούμε εικόνες σαν και αυτές που είδαμε στο Λονδίνο και στο Παρίσι, στην Αθήνα. Μπορούμε εμείς οι Έλληνες να κάνουμε την έκπληξη; Όπως κάναμε την περασμένη Άνοιξη;»

Μαγιορκίνης: Το Σύστημα Υγείας βελτιώνεται με αργό ρυθμό

Πάνω από 93 εκατ. διαγνώσεις έχουν γίνει σε όλο τον πλανήτη. Πάνω από 830.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Καταλήγουν 16.000 ανά ημέρα. Στην Ευρώπη η πανδημία προσέγγισε τα 27 εκατ. διαγνώσεις. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο Γκίκα Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι ειδικά στη Γαλλία ξεκινάει η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο ρυθμός των θανάτων στην Γερμανία κινείται σταθερά στους 1.000 ανά ημέρα. Στην Βρετανία δείχνει μια μικρή υποχώρηση, αλλά οι διαγνώσεις διατηρούνται στις 50.000 ανά ημέρα.

«Στην Ελλάδα συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Η πίεση στο Σύστημα Υγείας κινείται επίσης σταθερά αργά. Στις ΜΕΘ η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει βεβαρημένη. Στην Αττική οι διαγνώσεις δείχνουν αυξομειώσεις, ενώ υποχωρούν κατά 10% στη Θεσσαλονίκη.»

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή των μέτρων. Έχουμε καταφέρει πολλά, αλλά μπορούμε περισσότερα. Η χρήση της μάσκας γίνεται πολύ καλά. Πρέπει να αντέξουμε τους επόμενους μήνες, μέχρι να καλύψουμε τον πληθυσμό με εμβόλια. Η προσήλωση στα μέτρα κοινωνικής απόστασης, θα μας επιτρέψει να περάσουμε το επόμενο διάστημα ομαλά»

Γεωργιάδης: SMS στο 13033 με τον κωδικό 2 - Μέγιστη διάρκεια δύο ώρες

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα πριν από ένα μήνα που η αγορά λειτούργησε με όρους click away. «Είχαμε πει ότι όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα θα αλλάξουμε στάση. Σήμερα μετά από μία πολύ αναλυτική εισήγηση στην αρμόδια επιτροπή, πήραμε την έγκριση της επιτροπής για επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Επίσης θα ξεκινήσουν οι δραστηριότητες κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής, υπηρεσίες διατολογίας, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος και τα ΚΤΕΟ».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων. Εάν η πανδημία δείξει τάσεις επαναφοράς θα παρθούν πίσω τα μέτρα.

Στις 8 το βράδυ λήγει το ωράριο των καταστημάτων. Η μετακίνηση θα γίνεται με SMS στο 13033 με την επιλογή 2, ή με χειρόγραφη κίνηση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρήσει το μήνυμα για να φαίνεται η ώρα αποστολής. Η κάθε έγκριση θα έχει διάρκεια δύο ωρών για να κάνει ψώνια ο καταναλωτής εντός του καταστήματος. Παντού η χρήση μάσκας και οι αναγκαίες αποστάσεις. Για 100 τμ έως 4 πελάτες και για 25 τμ παραπάνω, ένας επιπλέον πελάτης.

Έγινε γνωστό ότι θα λειτουργούν εμπορικά καταστήματα και malls. Στα Ταμεία θα υπάρχει υποχρεωτική απόσταση 2 μέτρων. Στις περιοχές που είναι αυξημένου κινδύνου, πχ Δυτική Αττική εκεί θα λειτουργεί το click away. Στα κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και διαιτολογικές υπηρεσίες θα υπάρχει απόσταση δύο μέτρα μεταξύ των πελατών. Ωράριο λειτουργίας 7 το πρωί έως 8 το βράδυ. Θεσπίζεται προαιρετική λειτουργία για Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Για υπηρεσίες πλην κομμωτηρίων πρέπει να υπάρχει plexi glass. Για τα ΚΤΕΟ οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού. Οι υπηρεσίες οφείλουν να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού.

Χαρδαλιάς: Σκληρό lockdon στο δήμο Αχαρνών - Πού θα γίνει άρση μέτρων

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε ότι τα στοιχεία της πανδημίας δεν δίνουν ευκαιρία για χαλάρωση. «Το άνοιγμα της αγοράς ξέρουμε ότι θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων. Αρκεί να είναι λελογισμένη και να μην επιβαρύνει το Σύστημα Υγείας», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Διατηρείται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Επίσης διατηρείται η απαγόρευση των υπερ-τοπικών μετακινήσεων. Η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων ξεκινάει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Προαιρετικά το ωράριο είναι 7 το πρωί έως 8 το βράδυ και επίσης προαιρετικά λειτουργία και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.»

Για την αύξηση των προστίμων ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι υπάρχει μία συζήτηση και θα αξιολογηθεί τις επόμενες μέρες. «Την ώρα που θέλουμε να ανοίξει η πανδημία και η αγορά δεν θα πρέπει να μπει σε κίνδυνο η υγεία»

Για τους λατρευτικούς χώρους ισχύει έως 50 άτομα σε μητροπόλεις

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε άρση μέτρων για την Ελευσίνα και παράταση για τον Ασπρόπυργο έως 25 Ιανουαρίου. Επιπλέον περιοριστικά μέτρα αποφασίστηκαν για το δήμο Αχαρνών.

Για την Κοζάνη αποφασίστηκε άρση στο δήμο Κοζάνης πλην της κοινότητας Κρόκου. Επίσης άρση αποφασίστηκε για το δήμο Βοείου πλην της Σιάτιστας. Παράταση αποφασίστηκε και για το δήμο Εορδαίας.

Στη Ροδόπη, για το δήμο Αριανών, και για την Σπερχειάδα και για τις περιοχές στο Αμύνταιο Φλώρινας, αποφασίστηκε άρση μέτρων

Παρατείνονται τα μέτρα στη Σητεία Λασιθίου, στην Κάλυμνο, στο Παλαιόκαστρο, στην Σπάρτη, στη Βοιωτία, στη Λέσβο και στην Αργολίδα.

 

Γεωργιάδης: Δεν είναι τώρα η ώρα για την εστίαση

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται ειδικός ελεγκτικός μηχανισμός. «Οι έλεγχοι θα είναι πιο εντατικοί σε κάθε περίπτωση.» Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι εάν τηρηθούν τα μέτρα δεν αναμένουμε σημαντική αύξηση κρουσμάτων.

Η κυρία Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι δεν έχει ζητηθεί αλλαγή του σχεδιασμού για τον εμβολιασμό. Ο κ. Κοντοζαμάνης παραδέχτηκε ότι υπάρχει ενημέρωση από τη Pfizer για παροδική μείωση των παραδόσεων των εμβολίων έως τις 15 Φεβρουαρίου. «Θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει σημαντική επίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι εγκεκριμένη η δόση από το φυαλίδιο του εμβολίου. Έχουμε τις ποσότητες για να διασφαλίσουμε τη δεύτερη δόση αυτών που έχουν ήδη εμβολιαστεί.»

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι τώρα πρέπει όλοι «να είναι διπλά προσεχτικοί. Το θέμα δεν είναι να αυξήσουμε το πρόστιμο. Το θέμα είναι να αναλάβουν όλοι την ευθύνη. Υπάρχει και η ευθύνη του κράτους. Στις προθέσεις είναι να προασπίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια του λαού. Δεν έχει να κάνει με οικονομικά δεδομένα.»

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι σήμερα «η Ελλάδα παίρνει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε χωρίς να έρθει το γ' κύμα της πανδημίας. Ένα βήμα της φορά. Πρώτα το λιανικό εμπόριο που είναι λιγότερο επικίνδυνο. Στην εστίαση υπάρχει ο κίνδυνος που για να φας ή να πιείς πρέπει  να βγάλεις τη μάσκα. Όταν η εξέλιξη της πανδημίας μας το επιτρέψει, δεν είναι τώρα η ώρα για την εστίαση. Απέχουμε ακόμα από αυτή την στιγμή. Θα είμαστε ως κυβέρνηση δίπλα στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Ήδη παρά το γεγονός ότι ανοίγει το λιανεμπόριο, παραμένουν στις πληττόμενες αυτές οι επιχειρήσεις.»

Για τη Νορβηγία η κυρία Παπαευαγγέλου παραδέχτηκε ότι εκεί έχουν εμβολιαστεί 33.000 άτομα και έχουν χάσει τη ζωή τους 23 άνθρωποι. Όμως ήταν υπερήλικες και μπορούν αυτοί οι πληθυσμοί μπορούν να παρουσιάσουν επιπλοκές. 

Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι η πρώτη ομάδα προτεραιότητας είναι οι υγειονομικοί. «Αυτό το εμβόλιο είναι ένα δύσκολο εμβόλιο με ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης. Γι' αυτό ζητήσαμε από τις μονάδες υγείας τους υγειονομικούς που ήθελαν να εμβολιαστούν. Εφόσον στη συνέχεια θέλουν υγειονομικοί να εμβολιαστούν αυτό θα γίνει μέσω της πλατφόρμας εμβολιασμού. Έως τώρα κανένας μη υγειονομικός δεν έχει εμβολιαστεί.

«Βδομάδα με βδομάδα θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. Αναλόγως θα υπάρξουν σχετικές συστάσεις και εισηγήσεις.

 

 

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo