Κομισιόν: Συγκεκριμένα αποτελέσματα θέλει η ΕΕ να προκύψουν από τον ελληνο-τουρκικό διάλογο

Θανάσης Αργυράκης 15-01-2021 16:32
Κομισιόν: Συγκεκριμένα αποτελέσματα θέλει η ΕΕ να προκύψουν από τον ελληνο-τουρκικό διάλογο
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο χαρακτήρισε τη διαδικασία πολύ σημαντικό στοιχείο για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας
Πράξεις, και όχι μόνο λόγια περί καλών προθέσεων για επανεκκίνηση στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, ζητάει από την Άγκυρα η ΕΕ, όπως τουλάχιστον δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος συνέδεσε την έναρξη του ελληνο-τουρκικού διαλόγου με το ενδεχόμενο της καλυτέρευσης των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Αντίθετα, η Άγκυρα, όπως επίσης και κάποιοι ευρωπαϊκοί «κύκλοι», προσπαθούν να αποσυνδέσουν πλήρως τα ελληνο-τουρκικά από τα ευρω-τουρκικά, και γι' αυτό καλλιεργούν την εικόνα ότι ο διάλογος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αποτελεί αποκλειστικά διμερή υπόθεση, ξεκομμένη από τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Αναφερόμενος στην επανέναρξη διαλόγου Αθήνας - Άγκυρας, ο Π. Στάνο, αφού ανέφερε ότι η ίδια η ΕΕ είχε απευθύνει εκκλήσεις για έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε πως κάτι τέτοιο «αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «είναι σημαντικό να επιλυθούν όλα τα διμερή θέματα, όλες οι διμερείς διαφορές, εντός ενός κατάλληλου πλαισίου, το οποίο είναι ο διάλογος».

Γι' αυτό, όπως είπε, «καλωσορίζουμε την ανακοίνωση για έναρξη των διαπραγματεύσεων και αναμένουμε μία εποικοδομητική συζήτηση με συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, επανειλημμένως τόνισε ότι, παρά την φιλο-ευρωπαϊκή φρασεολογία της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, οι Βρυξέλλες περιμένουν από την Άγκυρα απτά έμπρακτα βήματα και όχι μόνο λόγια.

«Η θέση της ΕΕ είναι σαφής», είπε. «Είναι σίγουρα θετικό να ακούγονται αυτές οι θετικές δηλώσεις, αλλά από την άλλη είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν συγκεκριμένες προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης και δημιουργίας συνθηκών εποικοδομητικού διαλόγου τόσο με την ΕΕ όσο και με κάθε χώρα της ΕΕ».

Αναλυτικότερα, αφού επεσήμανε ότι η ΕΕ «αναμένει εποικοδομητική στάση από την Τουρκία», παρατήρησε πως οι πράξεις στις οποίες επιβάλλεται να προβεί, είναι «η αποκλιμάκωση, καθώς η αποφυγή μονομερών ενεργειών που προκαλούν τη δυσαρέσκεια σε κράτη - μέλη της ΕΕ».

Σημείωσε, δε, ότι «η τηλεδιάσκεψη που είχε πρόσφατα η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, με τον με τον Τούρκο πρόεδρο και η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο ίδιος ανέφερε ειδικότερα ότι στις 21 Ιανουαρίου 2021 «η συνάντηση του ύπατου Επιτρόπου Εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα περιστραφεί γύρω από το πώς θα μπορούσαν αυτά τα θετικά δείγματα να γίνουν συγκεκριμένες πράξεις».

Αυτό, όπως είπε ο Π. Στάνο, «αναμένουμε και αναμέναμε από την τουρκική πλευρά επί σειρά μηνών. Να δούμε, δηλαδή, συγκεκριμένες πράξεις που οδηγούν σε αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας».

Κάτι τέτοιο, κατέληξε, «θα οδηγήσει στην επαναφορά ατμόσφαιρας διαλόγου, συνεργασίας, αμοιβαίας επωφελούς και εποικοδομητικής δέσμευσης, χωρίς προκλήσεις κατά κρατών - μελών της ΕΕ. Μόνο μέσα σε ένα περιβάλλον εποικοδομητικής συνεργασίας και διαλόγου θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι σχέσεις μας και να ωφεληθούν τόσο οι πολίτες της ΕΕ όσο και της Τουρκίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo