Αθήνα προς Άγκυρα: Δεν έχει συμφωνηθεί η επανέναρξη ελληνο-τουρκικών συνομιλιών στο ΝΑΤΟ

Θανάσης Αργυράκης 15-01-2021 15:37 Τελευταία ενημέρωση: 15-01-2021 15:37
Αθήνα προς Άγκυρα: Δεν έχει συμφωνηθεί η επανέναρξη ελληνο-τουρκικών συνομιλιών στο ΝΑΤΟ
Νωρίτερα, τουρκικοί στρατιωτικοί κύκλοι διέρρεαν ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξαναρχίσουν στο ΝΑΤΟ

Ουδεμία συμφωνία για επανέναρξη των ελληνο-τουρκικών συνομιλιών σε επίπεδο ΝΑΤΟ, έχει υπάρχει έως τώρα, αναφέρουν στρατιωτικοί κύκλοι στην Αθήνα.

Προηγουμένως, τουρκικοί στρατιωτικοί κύκλοι, μέσω του επίσημου κρατικού τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, «Αναντολού», διέρρεαν ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξαναρχίσουν στο ΝΑΤΟ οι συνολιμίες που είχαν γίνει, με πρωτοβουλία της ηγεσίας του Οργανισμού, αλλά διεκόπησαν, μετά τις τουρκικές παράνομες, επιθετικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 25 Ιανουαρίου 2021 ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη (61ος γύρος), από την εξέλιξη των οποίων, όπως εκτιμούν ελληνικοί στρατιωτικοί κύκλοι, θα εξαρτηθεί εάν θα πραγματοποιηθούν και πως συζητήσεις σε «τεχνικό επίπεδο» μεταξύ των στρατιωτικών των δύο πλευρών.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, επανειλημμένως έχει εκφραστεί υπέρ της επανεκκίνησης των συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας σε στρατιωτικό επίπεδο, στο πλαίσιο του Οργανισμού.

Δεν αποκλείεται, τώρα, ο Γ.Στόλτεμπεργκ να απευθύνει πρόσκληση στις δύο πλευρές για συνομιλίες υπό την εποπτεία του, αλλά, έως τώρα, δεν φαίνεται να έχει απευθύνει πρόσκληση σε Αθήνα και Αγκυρα γι' αυτό. Ετσι, η Αθήνα βρίσκεται σε στάση αναμονής.

Ακόμα, ανάλογα με τις εξελίξεις στις διερευνητικές συνομιλίες, πιθανώς θα υπάρξει και επανάληψη των επαφών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Οι επαφές Ελλάδας - Τουρκίας σε επίπεδο ΝΑΤΟ, υπό τον γενικό γραμματέα του, είχαν αρχίσει στις Βρυξέλλες, στις 10 Σεπτεμβρίου 2020, και, μεταξύ των άλλων, όπως είχε ανακοινώσει ο Γ.Στόλτεμπεργκ, είχαν ως αποτέλεσμα τη συμφωνία για δημιουργία μιας «κόκκινης γραμμής» επικοινωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, για την αποτροπή στρατιωτικών επεισοδίων μεταξύ των δύο πλευρών.

Παρά ταύτα, ο τουρκικός πολεμικός στόλος, ο οποίος συνόδευε το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, συνέχισε να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, κοντά στο Καστελόριζο. Κάτι που καθιστούσε δώρον - άδωρον την ύπαρξη μιας τέτοιας «κοκκινης γραμμής».

Το τουρκικό πρακτορείο, «Αναντολού», από τη μεριά του μετέδωσε ότι ελληνοτουρκικές συνομιλίες τεχνικού επιπέδου θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, μετέφερε διαρροές τουρκικών στρατιωτικών κύκλων, ουσιαστικά δηλαδή της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, ότι επίκειται η έναρξη διαλόγου τεχνικών κλιμακίων στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, οι συνομιλίες αυτές θα προηγηθούν της έναρξης του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Το πρακτορείο ισχυρίζεται ότι «οι τεχνικές συνομιλίες θα ασχοληθούν με τις θαλάσσιες διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, όπως συμφωνήθηκε να διεξαχθούν από τις στρατιωτικές επιτροπές των δύο χωρών κατόπιν συνάντησης μεταξύ του προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γ.Στόλτενμπεργκ».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι σε στρατιωτικό επίπεδο -και στο ΝΑΤΟ- ουδεμία δικαιοδοσία έχουν οι δύο πλευρές να συζητούν για θέματα «θαλάσσιων διαφορών», όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο. Οι όποιες συνομιλίες περιορίζονται σε αμιγώς στρατιωτικού χαρακτήρα θέματα και όλα τα υπόλοιπα είναι αντικείμενα των πολιτικών ηγεσιών και των διπλωματικών υπηρεσιών.

Διαβάστε και:

ΝΑΤΟ: Την επόμενη εβδομάδα οι τεχνικές συζητήσεις Ελλάδας - Τουρκίας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo