• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ερντογάν: Είμαι θετικός για μία συνάντηση με τον Μητσοτάκη (βίντεο)

lawandorder.gr 15-01-2021 13:49 Τελευταία ενημέρωση: 15-01-2021 17:50
Ερντογάν: Είμαι θετικός για μία συνάντηση με τον Μητσοτάκη (βίντεο)
«Συνεχίζονται τόσο οι διμερείς οι επαφές μας, όσο και η υπόλοιπη επικοινωνία μας. Κρατάμε θετική προσέγγιση»

Στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει των διερευνητικών επαφών που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου, αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την προσευχή της Παρασκευής.

«Συνεχίζονται -είπε- τόσο οι διμερείς οι επαφές μας, όσο και η υπόλοιπη επικοινωνία μας. Κρατάμε θετική προσέγγιση. Το αίτημα για συνάντηση με την Ελλάδα και τον κ.Μητσοτάκη ήταν ένα ζήτημα που αντιμετωπίσαμε θετικά. Έχουν υπάρξει επίσης συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών μας. Εμείς, με τη σειρά μας, συμφωνήσαμε για να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες. Τώρα, μετά τις αντιπροσωπείες των ειδικών (σ.σ. στις διερευνητικές συνομιλίες), θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση μεταξύ εμού και του Ελληνα πρωθυπουργού. Είμαστε ανοιχτοί στο να προβούμε σε αυτά τα βήματα».

Κορονοϊός

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, για το οποίο έκανε λόγο πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος είπε γι' αυτό: «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αξιολογηθεί. Είναι κάτι που θα εξετάσουμε, ιδίως στο πλαίσιο της διεθνούς διπλωματίας. Προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι αυτό θα συμβεί απλά επειδή το λέει η Ελλάδα. Πρέπει πρώτα να έχουμε μια εις βάθος συζήτηση για το θέμα αυτό με το υπουργείο Εξωτερικών για να προσδιορίσουμε τι είναι και τι δεν είναι».

S-400

Ο Τ.Ερντογάν αναφέρθηκε και στο σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, με αφορμή την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, S-400. Ζήτημα, για το οποίο η Ουάσιγκτον προειδοποιεί ότι θα υλοποιήσει την απειλή της για κυρώσεις στην Αγκυρα.

«Αυτό που μας έκανε η Αμερική ως σύμμαχος χώρα συνιστά ένα πολύ σοβαρό λάθος», είπε ο Τ.Ερντογάν. Και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι, μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον κ.Μπάϊντεν και τις συναντήσεις που θα έχουμε μαζί, θα προβούμε σε πολύ πιο θετικά βήματα και θα επαναφέρουμε την κατάσταση στο σωστό δρόμο».

Ο ίδιος είπε, επίσης, ότι, ενώ η Τουρκία «έχει καταβάλει ένα πολύ σημαντικό χρηματικό ποσό, τα F-35 δυστυχώς δεν έχουν ακόμη δοθεί». Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως, εφόσον ενεργοποιηθούν οι S-400, η Τουρκία θα βγει εκτός του προγράμματος παραγωγής ορισμένων τμημάτων του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, F-35.

Εως τώρα, επίσης, δεν της έχουν δοθεί τα αεροσκάφη που έχουν κατασκευαστεί για λογαριασμό της. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι S-400 απειλούν την ασφάλεια των F-35, και ότι η Ρωσία θα υποκλέψει, μέσω των συστημάτων των S-400, τα μυστικά των F-35.

Ευρω-τουρκικές σχέσεις

Απαντώντας, επίσης, για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Ερντογάν είπε: «Καταβάλλουμε συνεχώς προσπάθειες από το 1963 ώστε οι σχέσεις με την ΕΕ να κινούνται σε μία θετική κατεύθυνση. Δυστυχώς, η ΕΕ δεν τίμησε ποτέ τις υποσχέσεις της. Τώρα έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση. Είτε πρόκειται για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είτε για τις εξελίξεις με κράτη μέλη της ΕΕ, τις διμερείς συνομιλίες μας με τον σαρλ Μισέλ (σ.σ. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) και την Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν (σ.σ. Κομισιόν), τις συναντήσεις μας με την καγκελάριο, Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Γερμανίας και επίσης τις συνομιλίες μας με τον Μπόρις Τζόνσον, οι συνομιλίες προχωρούν με έντονους ρυθμούς». 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo