Καινούριοι νεόπτωχοι

Ηλίας Ψυχογιός 14-01-2021 21:02 Τελευταία ενημέρωση: 21-02-2021 16:16
Καινούριοι νεόπτωχοι
Η οικονομική ζημιά που ίσως προκαλέσει η πανδημία στη μεσαία τάξη, μπορεί να την καταστήσει έρμαιο ενός νέου λαϊκισμού

Ο εμβολιασμός εναντίον του κορονοϊού προβλέπεται σταδιακά να επαναφέρει την κανονικότητα στη ζωή μας μέσα στη χρονιά που διανύουμε.
Θα χρειαστεί βέβαια να αντιμετωπιστεί το κίνημα των αντιεμβολιαστών αλλά και αυτή τη φορά, όπως και σε όλες τα προηγούμενες στην ιστορία της ανθρωπότητας, άνθρωποι σαν αυτούς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Δεν είναι αυτό το θέμα μας, οι συγκεκριμένοι βρίσκονταν πάντα «στα ακρότατα όρια» της κοινωνικής συμβίωσης.

Η πανδημία θα αφήσει πίσω της και ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας το οποίο πριν από την έναρξή της άνηκε στη μεσαία τάξη, στην τάξη των νοικοκυραίων, η οποία χτυπήθηκε βάναυσα από την σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνιση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η μεσαία τάξη είναι αυτή που κύρια επηρεάζεται από τις κρίσεις, είτε αυτές είναι εθνικές, είτε οικονομικές, είτε υγειονομικές. Και αυτό γιατί είναι αρκετά επάνω από την τάξη των φτωχών, ώστε να έχει κάτι να χάσει, και αρκετά κάτω από την τάξη των πλουσίων οι οποίοι δύσκολα επηρεάζονται από τις κρίσεις εν γένει.

Συνεπώς, η μεσαία τάξη είναι αυτή η οποία κινδυνεύει να «αλλάξει κατηγορία» και να βρεθεί ξαφνικά και χωρίς δική της υπαιτιότητα στην τάξη των φτωχών. Θα είναι μία ακόμα γενιά νεόπτωχων, μετά από αυτούς τους οποίους δημιούργησε η δεκαετία των μνημονίων και της σκληρής οικονομικής επιτροπείας.

Οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι κατάφεραν να ελαχιστοποιήσουν τις οικονομικές τους απώλειες τα προηγούμενα χρόνια και ήλπιζαν ότι θα δουν καλύτερες μέρες, διαπιστώνουν πως ίσως, αυτές οι μέρες να μην έρθουν. Κάνουν όμως ακόμα υπομονή και αναμένουν να τους παρασχεθεί η απαραίτητη οικονομική βοήθεια από το κράτος, όπως αυτοί όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν το κράτος με τους φόρους τους, με τη σκληρή δουλειά τους και με την καλή τους διάθεση.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι στήριξαν, και στηρίζουν, την σημερινή Κυβέρνηση καθώς κάτω από την διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπέστησαν τα πάνδεινα. Όπως είπε και ο «αψύς σφακιανός» Παύλος Πολάκης, «τους πή@@@αν» γι’ αυτό και έχασαν τις εκλογές.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν πίστεψαν στον αντιμνημονιακά κελεύσματα και κράτησαν τη χώρα στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Αναγνωρίζουν ότι η πανδημία δεν είναι ελληνικό φαινόμενο και ξέρουν πως αν δεν είχε έλθει αυτή η παγκόσμια καταστροφή το μέλλον τους θα ήταν ήδη καλύτερο καθώς, από την πρώτη στιγμή το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο έδειξε πως είχε χαράξει διαφορετική πορεία από την προηγούμενη διακυβέρνηση: Μείωση των φόρων, μείωση της γραφειοκρατίας, ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Οι οικονομικές επιπτώσεις όμως της πανδημίας υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εξαντλήσουν τις αντοχές αυτών των ανθρώπων, και να τους καταστήσουν ευάλωτους στον λαϊκισμό των «εύκολων λύσεων». Όταν έχεις προσπαθήσει με τον ορθόδοξο τρόπο και έχεις αποτύχει, δεν είναι δύσκολο να πειστείς, ακόμα κι αν μέσα σου γνωρίζεις το λάθος, να ακολουθήσεις το δρόμο του «λεφτά υπάρχουν» ή του σκήσιμου των μνημονίων «με ένα νόμο και σε ένα άρθρο».

Ο στόχος λοιπόν της κυβέρνησης στη μετά covid εποχή δεν πρέπει να είναι απλά η μη δημιουργία μίας νέας φουρνιάς νεόπτωχων, αλλά η μη δημιουργία μίας νέας γενιάς θυμάτων του λαϊκισμού.

Γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως επίσης είπε ο «αψύς σφακιανός», η αριστερά όντως θα ξανακυβερνήσει «και θα είναι ντάλα μεσημέρι».

Και το τέλος της διαδρομής θα έλεγα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo