Παραμονές ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο Τσαβούσογλου ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα τον υπονομεύει

Θανάσης Αργυράκης 14-01-2021 20:20 Τελευταία ενημέρωση: 14-01-2021 21:48
Παραμονές ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο Τσαβούσογλου ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα τον υπονομεύει
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι τα κατεχόμενα, κατά παράβαση κάθε απόφασης του ΟΗΕ, θα προχωρήσουν στο άνοιγμα ολόκληρης της Αμμοχώστου

Αντί να επιδείξει καλή θέληση, δεδομένου ότι η Ελλάδα προσέρχεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίζει το «πρέσινγκ» προς την ελληνική πλευρά και την ΕΕ, κατηγορώντας, μόλις λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, ότι υπονομεύει τον διάλογο.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι τα κατεχόμενα, κατά παράβαση κάθε απόφασης του ΟΗΕ, θα προχωρήσουν στο άνοιγμα ολόκληρης της Αμμοχώστου.

Παρ' ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να ανακαλέσει τον πολεμικό στόλο της που συνόδευε το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, υπό το κράτος των λεκτικών απειλών της ΕΕ για επικείμενες κυρώσεις, η Άγκυρα συνεχίζει την επιθετική τακτική της, με λεκτικές επιθέσεις.

Είναι απορίας άξιον, υπό αυτές τις συνθήκες, πως μπορεί να διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος σε ήπιο κλίμα, όταν κάθε τόσο η Άγκυρα υψώνει τους τόνους, ενώ παράλληλα επιχειρεί να θέσει στη «ζυγαριά» της διαπραγμάτευσης ολοένα περισσότερα ζητήματα.

Σε συνέντευξή του, λοιπόν, στο περιοδικό, Global Media, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει κουραστικά τη μόνιμη επωδό του προπαγανδιστικού μοτίβου της Αγκυρας ότι η Τουρκία «ξανά και ξανά κάνει θετικά βήματα», αλλά «δυστυχώς, η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται».

Υποστηρίζει, επίσης, ότι η Ελλάδα «χρησιμοποιεί την ΕΕ ως πολιορκητικό κριό», αλλά «η πραγματικότητα είναι διαφορετική απ’ ότι η Ελλάδα θέλει να πιστεύει».

Παρέπεμψε, δε, στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τον Δεκέμβριο του 2020, οπότε, αντίθετα με αυτό που ζητούσαν η Ελλάδα, η Γαλλία και η Κύπρος, όπως είπε, «η πλειονότητα των κρατών - μελών είχε απορρίψει την ιδέα των κυρώσεων, χάρη στην αποφασιστικότητα και το αίσθημα ευθύνης, που επέδειξαν ορισμένα κράτη μέλη».

Σημείωσε, ακόμα, ότι η Τουρκία συνεχίζει, όπως ισχυρίστηκε, να θέλει διάλογο, αλλά «εν τω μεταξύ προστατεύουμε και τις αξιώσεις μας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ετάχθη ανοικτά υπερ της διχοτόμησης και της δημιουργίας δύο κρατών, εγκαταλείποντας τις παλιότερες θέσεις που, υποτίθεται ότι υπερασπιζόταν η Αγκυρα για λύση στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας.

«Η Νότια Κύπρος (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) δεν ήθελε να εγκαταλείψει τον στόχο για ένα λεγόμενο ενιαίο κράτος, πιστεύοντας σε ένα Ομοσπονδιακό δικοινοτικό, διζωνικό μοντέλο ως βιώσιμη λύση. Ηταν πλάνη. Ηρθε η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη λύση των δύο κρατών, που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Τέλος, αναφερόμενος στην περιοχή των Βαρωσίων είπε ότι η «τουρκοκυπριακή κυβέρνηση (σ.σ. κατεχόμενα) σχεδιάζει να ανοίξει ολόκληρη την πόλη». Ο ΟΗΕ, ως γνωστόν, την έχει χαρακτηρίσει κλειστή περιοχή, και, ως εκ τούτου, η παραβίασή της, ισούται ανοικτά με έναν νέο Αττίλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo