Δένδιας: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος των Σκοπίων

Θανάσης Αργυράκης 14-01-2021 19:45 Τελευταία ενημέρωση: 14-01-2021 20:23
 Δένδιας: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος των Σκοπίων
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η καλή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η οδός για την εξασφάλιση της προόδου
 

Στην πλήρη και συστηματική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι.

«Η οδός για εξασφάλιση της προόδου που επιδιώκουμε» ανάμεσα στις δύο χώρες, είπε ο Έλληνας υπουργός, «είναι η πλήρης, συστηματική και καλή τη πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό το αξίζουν οι χώρες μας και οι λαοί μας», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αν και «σχεδόν δύο χρόνια μετά την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας, αναγνωρίζουμε ότι έχει υπάρξει έργο στην κατεύθυνση της εφαρμογής της αλλαγής του ονόματος, απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος».

Εστίασε, δε, «στην υλοποίηση και τη συνεπή χρήση του ονόματος και των ορολογιών από όλους τους δημόσιους θεσμούς και τους ιδιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων», καθώς και «για την εξάλειψη του "προγράμματος αρχαιοποίησης"».

Ειδικότερα, όσον αφορά το τελευταίο, έκανε αναφορά στην «αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους και χρήσεις, την αλλαγή των ονομασιών δημοσίων οδών και εγκαταστάσεων».

Ο Ν.Δένδιας υπογράμμισε, μάλιστα, πως «αυτό που είναι ξεκάθαρο στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι η σαφήνεια για το τί έχει συμβεί στην αρχαιότητα».

Πόσο μάλλον, τόνισε, στη Συμφωνία των Πρεσπών «ένα πράγμα είναι καθαρό. Με όλο το δέοντα σεβασμό, οι συμπατριώτες σας -και το έχετε αποδεχθεί- δεν ήταν στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν ήταν παρόντες στο Γρανικό ποταμό, δεν ήταν παρόντες στην Ισσό, δεν ήταν παρόντες στα Γαυγάμηλα».

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας. Μπορούμε να είμαστε ο καλύτερος φίλος της Βόρειας Μακεδονίας».

Εκτός των άλλων, υπογράμμισε με έμφαση ότι η Ελλάδα «διεξάγει αποστολές εναέριας αστυνόμευσης στον εναέριο χώρο των Σκοπίων».

Παράλληλα, στον αντίποδα της βουλγαρικής πολιτικής να μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την προσπάθειά σας για ένταξη στην ΕΕ, βάσει της υφιστάμενης αιρεσιμότητας, της ατομικής επίδοσης και βεβαίως της νέας διευρυνσιακής μεθοδολογίας της ΕΕ».

Συνολικότερα, αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ο Ν.Δένδιας είπε ότι «η Ελλάδα είναι ιστορικά και ενεργά υποστηρικτική. Εδώ και δύο δεκαετίες. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Παρατήρησε, επίσης, ότι η ΕΕ «έχει την υποχρέωση να διατηρήσει την πολιτική της διεύρυνσης στο τραπέζι».

Η Ελλάδα, όπως είπε ο ίδιος, αφήνοντας αιχμές τόσο για την τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια, όσο και για τον περίεργο ρόλο της Βουλγαρίας, «δεν μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία ενός κενού σταθερότητας στην περιοχή μας». Διότι, όπως εξήγησε, «υτό θα μπορούσε εύκολα να πληρωθεί από άλλες μη ευρωπαϊκές δυνάμεις, που υποστηρίζουν τον εξτρεμισμό και τον αναθεωρητισμό ή επιδιώκουν την αναβίωση αυτοκρατοριών που ανήκουν στο παρελθόν».

Ο Ν. Δένδιας, μάλιστα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μ. Οσμάνι, διότι τα Σκόπια «ευθυγραμμίστηκαν με την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την Τουρκία. Έχει σημειωθεί και εκτιμηθεί ιδιαιτέρως το γεγονός αυτό από την Ελλάδα», επισήμανε.

Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές που πρόκειται να ξεκινήσουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, «προκειμένου να εξετασθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως είπε, ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε «τη σημασία να υπάρξει μία ομαλή συνέχιση αυτών των συζητήσεων και την ανάγκη να απέχει η Τουρκία από προκλητικές ενέργειες».

Ακόμα, εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα της βοήθειας που επιβάλλεται να προσφέρει η ΕΕ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. «Η Ελλάδα -είπε- καταβάλλει προσπάθειες, στο πλαίσιο της ΕΕ, για να παράσχει υποστήριξη στην προμήθεια των εμβολίων για COVID-19 για την Βόρεια Μακεδονία, καθώς και για άλλες χώρες της περιοχής. Αυτό είναι ένα θέμα που έχω ήδη εγείρει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν τρείς συμφωνίες. «Σήμερα -ανέφερε- πηγαίνουμε τις σχέσεις μας ένα βήμα παραπέρα υπογράφοντας τρία μνημόνια. Το πρώτο για συνεργασία μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, το δεύτερο στον τομέα της πολιτικής προστασίας και το τρίτο για συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων φορέων των δύο χωρών μας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Πρόσθεσε, δε, πως «οι οικονομικές σχέσεις, ο ενεργειακός τομέας και η διασυνδεσιμότητα είναι στην πρώτη γραμμή των σχεδίων μας για εμβάθυνση της συνεργασίας. Υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορεί να γίνουν βάσει του διμερούς μας Σχεδίου Δράσης. Πρέπει να ενθαρρύνουμε περισσότερο εμπόριο. Πρέπει να ενθαρρύνουμε περισσότερες επενδύσεις. Αυτές με τις σειρά τους έχουν την προοπτική να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και να φέρουν ευημερία και στις δύο χώρες μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo