Αποζημίωση σε δύο Ροδίτες που έκαναν φυλακή για ναρκωτικά αλλά ήταν αθώοι

Newsroom L&O 14-01-2021 16:26
Αποζημίωση σε δύο Ροδίτες που έκαναν φυλακή για ναρκωτικά αλλά ήταν αθώοι
Κρατούνταν για εφτά μήνες στη φυλακή - Αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων

Αποζημίωση ύψους περίπου 30 ευρώ για την κάθε ημέρα που πέρασαν στη φυλακή ως προσωρινά κρατούμενοι για υπόθεση για την οποία τελικά αθωώθηκαν, επιδίκασε χθες το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε δύο Ροδίτες ηλικίας 44 και 43 ετών.

Πρόκειται για την υπόθεση εισαγωγής, εξαγωγής και διακίνησης μεγάλης ποσότητας αμφεταμινών που είχε εξιχνιαστεί το καλοκαίρι του 2011 από το ΣΔΟΕ Αττικής με «εγκέφαλο» έναν Άγγλο υπήκοο που συνελήφθη από τη Σκότλαντ Γιαρντ. Σε αυτήν φέρονταν να εμπλέκονται και τέσσερις Έλληνες από το νησί μας, οι τρεις εκ των οποίων αθωώθηκαν από το πρωτόδικο δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου) που εξέτασε την υπόθεση στις 14 Μαρτίου 2018, ενώ σε ό,τι αφορά τον τέταρτο και αυτός αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό.

Μεταξύ αυτών που κρίθηκαν αθώοι πρωτόδικα ήταν ο 44χρονος και ο 43χρονος οι οποίοι ωστόσο μετά τις απολογίες τους είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και είχαν οδηγηθεί στη φυλακή όπου παρέμειναν από τον Αύγουστο του 2011 έως και τον Μάρτιο του 2012, οπότε και αφέθηκαν ελεύθεροι με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Για αυτό το χρονικό διάστημα των επτά μηνών που βρέθηκαν στη φυλακή, οι δύο άνδρες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να τους καταβληθεί η σχετική αποζημίωση. Το αίτημά τους εξετάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο το έκανε δεκτός επιδικάζοντας ημερήσια αποζημίωση ύψους περίπου 30 ευρώ στον κάθε αιτούντα.

Το δέμα από τη Σαγκάη και οι συλλήψεις

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στις 19 Αυγούστου 2011 όταν το Συντονιστικό Όργανο Δίωξης Ναρκωτικών ενημέρωσε το ΣΔΟΕ Αττικής, σχετικά με πληροφορία που είχε λάβει από τις Σουηδικές τελωνειακές αρχές για τη δραστηριότητα κυκλώματος το οποίο και διακινούσε αμφεταμίνες μεταξύ Ινδίας, Κίνας, Αγγλίας και Σουηδίας.

Συγκεκριμένα, είχε εντοπιστεί στο αεροδρόμιο της Αθήνας ταχυδρομικό δέμα προερχόμενο από τη Σαγκάη της Κίνας το οποίο περιείχε 5,152 γραμ. της ναρκωτικής ουσίας Ν – Αιθυλοαμφεταμίνη. Μάλιστα το εν λόγω πακέτο έφερε την ένδειξη «αντιοξειδωτική σκόνη» και είχε ως παραλήπτη στοιχεία ατόμου στη Ρόδο.

Μετά από αυτό έγινε ελεγχόμενα η αποστολή του δέματος στο νησί  μας με σκοπό τον εντοπισμό του ή των παραληπτών όπως και έγινε.

Πράγματι πρωινές ώρες στις 22 Αυγούστου 2011 το δέμα πλέον είχε φθάσει στον προορισμό του, όμως από έλεγχο που έκαναν οι αρμόδιοι υπάλληλοι που ασχολούνταν με την υπόθεση διαπιστώθηκε ότι στη συγκεκριμένη διεύθυνση που αναγράφονταν σε αυτό, δεν υπήρχε το όνομα του παραλήπτη.

Ακολούθως τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση η εταιρεία ταχυμεταφορών που θα παρέδιδε το δέμα, με τη συνδρομή και του προσωπικού των τοπικών διωκτικών αρχών.

Το βράδυ της 23ης Αυγούστου και καθώς ουδείς δεν είχε παραλάβει το δέμα, οι διωκτικές αρχές έκαναν «έφοδο» στα γραφεία της εταιρείας και προσήγαγαν τον 37χρονο υπάλληλό της, ο οποίος και παραδέχτηκε ότι μόλις έρχονταν τα δέματα ειδοποιούσε τον 44χρονο ιδιωτικό υπάλληλο και τον 34χρονο οι οποίοι και θα τα παραλάμβαναν παρά το γεγονός ότι το όνομα του παραλήπτη ήταν άλλο. Επίσης παραδέχτηκε ότι συνεργαζόταν με τους δύο συγκατηγορούμενούς του από τις αρχές του τρέχοντος έτους και μάλιστα ο 44χρονος του έστελνε τον αριθμό της φορτωτικής των δεμάτων που περίμεναν μέσω Facebook.

Μετά από αυτό ακολούθησε έρευνα στα σπίτια και στα αυτοκίνητα των άλλων δύο εμπλεκομένων όπου παρουσία του τότε Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Γιάννη Μητσιόπουλου, οι διωκτικές αρχές εντόπισαν στο αυτοκίνητο του 34χρονου δύο συσκευασίες μικτού συνολικού βάρους 72 γραμμαρίων άγνωστης συνθετικής ναρκωτικής ουσίας όμοια με αυτή που υπήρχε στο δέμα. 

Στο μεταξύ, λίγο αργότερα από τη σύλληψη του 34χρονου, του 44χρονου και του 37χρονου κατοίκου Ρόδου, εμφανίστηκε αυτοβούλως και 43χρονος ο οποίος φέρονταν ως το άτομο που διοχέτευε σε τοξικομανείς της Ρόδου αμφεταμίνες. Μάλιστα σύμφωνα με τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί ο 43χρονος φέρονταν να είχε πουλήσει τουλάχιστον τέσσερις φορές άγνωστη ποσότητα ναρκωτικής ουσίας αλλά τουλάχιστον 800 γραμμάρια τη μία φορά.

Επίσης και στις 17 Αυγούστου το απόγευμα φέρονταν να είχαν παραδοθεί από το ίδιο κατάστημα της εταιρείας στη Ρόδο άλλα δύο παρόμοια δέματα με την ένδειξη «αντιδιαβρωτικό μετάλλων», ανεβάζοντας έτσι το συνολικό βάρος και των τεσσάρων πλέον πακέτων (τα δύο που παραδόθηκαν, το ένα που ελέγχθηκε και το τελευταίο που είναι δεσμευμένο στη Γερμανία) σε 22 κιλά και 952 γραμ.

Πάντως από την αρχή οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αρνούνταν τις κατηγορίες, χωρίς όμως να καταφέρουν να πείσουν εισαγγελέα και ανακριτή οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη μετά τις απολογίες τους, τους έστειλαν στη φυλακή και αποφυλακίστηκαν σταδιακά λίγο καιρό αργότερα.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως μετά τον εργαστηριακό έλεγχο των ουσιών προέκυψε ότι οι περισσότερες ποσότητες των σκευασμάτων που εντοπίστηκαν δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες του άρθρου 1 του ν. 3459/2006, δηλαδή δεν είναι ναρκωτικές απαγορευμένες ουσίες! 

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το έγγραφο του τμήματος ναρκωτικών της Γ’ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών το οποίο και βεβαιώνει πως οι ουσίες που υπήρχαν στα δέματα που παρελήφθησαν από τους κατηγορούμενους δεν είναι ναρκωτικά. Σημειώνεται δε πως ο έλεγχος των σκευασμάτων έγινε με δείγματα που στάλθηκαν στο Γραφείο της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (Drug Enforcement Administration DEA) της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά προκύπτει πως πρόκειται για την ουσία 4- Methyl- N- ethyl cathinone (4- MEC).

Πηγή: Εφημερίδα Ροδιακή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo