Αναβαθμίζεται η τουρκική προπαγανδιστική μηχανή - «Η Ανατολική Μεσόγειος, κομμάτι της Γαλάζιας Πατρίδας»

Θανάσης Αργυράκης 14-01-2021 15:39 Τελευταία ενημέρωση: 14-01-2021 15:39
Αναβαθμίζεται η τουρκική προπαγανδιστική μηχανή - «Η Ανατολική Μεσόγειος, κομμάτι της Γαλάζιας Πατρίδας»
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο διευθυντής Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκίας, παρουσίασε την Ανατολική Μεσόγειο ως ιστορική «κληρονομιά» της Τουρκίας

Οργανώνεται ακόμα περισσότερο ο μηχανισμός της γκρίζας - υβριδικής προπαγάνδας της Τουρκίας, με στόχο να προβάλει τον νεοοθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό της ως περιφερειακής και διεθνούς δύναμης. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα επικεντρώνει στην προπαγάνδιση των τουρκικών θέσεων για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκίας, Φαχρεττίν Αλτούν, παρουσιάζοντας τους μηχανισμούς προπαπαγάνδας που έχει στήσει η Αγκυρα τα τελευταία χρόνια, και αναπτύσσει ολοένα περισσότερο, σε συνέντευξή του στον τουρκικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αστυνομίας (!) είπε ότι αποστολή του είναι «να ακουστεί η φωνή του έθνους σε όλον τον κόσμο και ειδικά στη διεθνή σκηνή, σε ότι αφορά τις θέσεις, τις αξιώσεις και τις πρακτικές του».

Να σημειωθεί πως, μπροστά στον τουρκικό μηχανισμό «υβριδικού προπαγανδιστικού πολέμου», η Ελλάδα υπολείπεται σοβαρά. Πολύ περισσότερο, ακόμα και εκείνοι οι κρατικοί φορείς που είναι αρμόδιοι για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, σε επικοινωνιακό και διπλωματικό επίπεδα, είναι, κατά κοινή ομολογία, δραματικά κατώτεροι των κρίσιμων περιστάσεων στα εθνικά θέματα.

Προπαγάνδα και Ανατολική Μεσόγειος

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και τις προσπάθειες της τουρκικής προπαγανδιστικής μηχανής να κάνει το μαύρο άσπρο και να παρουσιάσει την Τουρκία, από επιτιθέμενη, αμυνόμενη, ο Φ.Αλτούν είπε πως η «Διεύθυνση Επικοινωνιών καταβάλει κάθε προσπάθεια να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για τις θέσεις της Τουρκίας».

Οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι άλλες από το ότι «Η Ανατολική Μεσόγειος είναι κομμάτι της Γαλάζιας Πατρίδας μας».

Στρεφόμενος, επίσης, κατά τη συνήθη πρακτική της Αγκυρας, κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αφού ανέφερε ότι «ορισμένες χώρες προέβησαν σε δηλώσεις και σε βήματα που κλιμάκωσαν την ένταση», ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία, αν και είναι υπέρ της «διπλωματίας και του διαλόγου, δεν θα παραιτηθεί ποτέ από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά» της.

Ο ίδιος, μάλιστα, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσίασε την Ανατολική Μεσόγειο ως ιστορική «κληρονομιά» της Τουρκίας, λέγοντας πως πρόκειται για «μια περιοχή επί της οποίας η Τουρκία είχε ισχυρή αξίωση καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας, και εξακολουθεί να την διατηρεί και σήμερα».

Νεοοθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός

Στο ίδιο φόντο του νεοοθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού, ο Φ.Αλτούν χαρακτήρισε την Τουρκία ως τον «πιο κρίσιμο παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ είπε ότι η πολιτική της Αγκυρας στην Α.Μεσόγειο «κατέχει κεντρική θέση στην παγκόσμια πολιτική σκηνή».

Ακόμα πιο σαφής ως προς τους μεγαλοϊδεατικούς στόχους που εξυπηρετεί ο μηχανισμός της τουρκικής προπαγάνδας ήταν ο Φ.Αλτούν σχετικά με την εικόνα που επιδιώκει να προβάλει η Αγκυρα διεθνώς.

«Η χώρα και το κράτος μας -είπε- αναλαμβάνουν μια ιστορική αποστολή. Μια χώρα με τέτοια γεωστρατηγική θέση, τέτοιο ιστορικό υπόβαθρο και τόσο δυναμικό πληθυσμό έχει πολύ δίκαιες αξιώσεις.

Η αξίωση της χώρας μας να καταστεί περιφερειακή δύναμη και παγκόσμιος παράγων έχει εξελιχθεί σήμερα σε πιο απτό αίτημα και στόχο. Ήταν κάτι που δεν είχε περάσει καν από το μυαλό των ανθρώπων κατά το παρελθόν».

Οσον αφορά αυτόν καθεαυτόν τον προπαγανδιστικό μηχανισμό, ως πολύτιμο «δεκανίκι» και «όπλο» της πολιτικής της Αγκυρας, είπε:

«Αντιλαμβανόμαστε την επικοινωνία ως μια στρατηγική προοπτική, σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα. Στόχος μας η προστασία και η ενίσχυση της φήμης της χώρας μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο υπό την ηγεσία του προέδρου, Ερντογάν».

Τέλος, όπως ανέφερε, μέσω του προπαγανδιστικού μηχανισμού της, η Αγκυρα αντιμετωπίζει τις -εις βάρος της- «επιθέσεις» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo