Ελεγκτικό Συνέδριο: Χωρίς αγορεύσεις συζητήθηκε μια από τις αιτήσεις των συνταξιούχων για τα αναδρομικά στις συντάξεις τους

Κατερίνα Μάνθου 14-01-2021 14:17 Τελευταία ενημέρωση: 14-01-2021 14:19
Ελεγκτικό Συνέδριο: Χωρίς αγορεύσεις συζητήθηκε μια από τις αιτήσεις των συνταξιούχων για τα αναδρομικά στις συντάξεις τους
Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει το χαρακτήρα της πιλοτικής δίκης - Οι άλλες υποθέσεις αναβλήθηκαν για τις 11 Μαρτίου

Κάτω από τις ειδικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού συζητήθηκε σήμερα στο Δ΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου μια εκ των τεσσάρων υποθέσεων των συνταξιούχων που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα να απασχολήσουν το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας.

Η συζήτηση της συγκεκριμένης υπόθεσης έγινε χωρίς δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο και με τους συνηγόρους των προσφευγόντων αλλά και του εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ήτοι του Δημοσίου, να καταθέτουν δηλώσεις ότι συναινούν στη διεξαγωγή της δίκης χωρίς οι ίδιοι να αγορεύσουν.

Η συγκεκριμένη υπόθεση που απασχόλησε το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει το χαρακτήρα της πιλοτικής δίκης σύμφωνα με το Ν. 4700/2020. Κατά τη συζήτησή της υπόθεσης ο αντεπίτροπος Ελεγκτικού Συνεδρίου Αντώνιος Νικητάκης, πρότεινε στο Τμήμα να εκδοθεί προδικαστική απόφαση προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης αυτής, λόγω ελλείψεων των στοιχείων που είχαν προσκομιστεί και είναι αναγκαία για το σχηματισμό πλήρους εικόνας της εκκρεμούς υπόθεσης. Το Τμήμα επιφυλάχθηκε να εκδώσει την σχετική απόφασή του.\=

Οι άλλες υποθέσεις αναβλήθηκαν για τις 11 Μαρτίου

Σε ό, τι αφορά στις άλλες υποθέσεις που ήταν για σήμερα προγραμματισμένο να συζητηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο αυτές αναβλήθηκαν και ορίστηκε η συντομότερη δικάσιμος προβλέπει η νομοθεσία, που είναι η 11η Μαρτίου 2021.

Η αναβολή της συζήτησης ήταν μονόδρομος το Ε’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς ο εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίους δεν προσκόμισε δήλωση ότι συναινεί να δικαστούν και οι υπόλοιπες υποθέσεις χωρίς ακροαματική διαδικασία. Να σημειωθεί πως ο νόμος ορίζει ότι για τη συζήτηση υποθέσεων με την μέθοδο των δηλώσεων (δηλαδή, χωρίς αγορεύσεις, κ.λπ.) πρέπει όλα τα διάδικα μέρη να συναινέσουν. Σε περίπτωση που ένα μέλος δεν συναινεί δεν μπορεί η υπόθεση να προχωρήσει. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες οι υποθέσεις αυτές λόγω σπουδαιότητας δεν αποκλείεται να παραπεμφθούν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ποιοι έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Υπενθυμίζεται ότι στο Ε.Σ. έχουν προσφύγει πολιτικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λπ. και εκκρεμούν στο εν λόγω Τμήμα προς εκδίκαση περίπου 70.000 ανάλογες ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες). Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά διαφορές στις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έχουν γίνει πριν και μετά την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Οι διεκδικήσεις κατά περίπτωση και κατηγορία των τέως απασχολουμένων υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα αφορούν την χρονική περίοδο 2011 έως 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo