Το ΚΙΝΑΛ ζητάει διαφάνεια στην αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, Rafale

Newsroom L&O 14-01-2021 13:22 Τελευταία ενημέρωση: 14-01-2021 13:23
Το ΚΙΝΑΛ ζητάει διαφάνεια στην αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, Rafale
Κατέθεσε τροπολογία στην Βουλή

Τροπολογία κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ για την διασφάλιση της διαφάνειας, του δημοσίου συμφέροντος και της συμμετοχής της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην υλοποίηση των συμβάσεων για τα RAFALE.

Αναλυτικά, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρονται τα εξής:

-Η προμήθεια του οπλικού συστήματος, RAFALE, με τις τρεις συμβάσεις, τα σχέδια του οποίου συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την προμήθεια 18 μαχητικών Α/Φ Rafale, την εν συνεχεία υποστήριξη των μαχητικών και τον οπλισμό τους και την εν συνεχεία υποστήριξή τους και συναφείς υπηρεσίες, εξυπηρετούν μεν το σκοπό της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

-Ωστόσο, με δεδομένο ότι υπάρχουν σημαντικά κενά και με βάση το γεγονός ότι παρακάμπτεται η θεσμική διαδικασία του νόμου 3978/2011 και η ανάγκη να εξασφαλιστεί ή διαφάνεια, το δημόσιο συμφέρον και το αναπτυξιακό κοινωνικό όφελος με τη συμμετοχή επιχειρήσεων της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας, κρατικών και ιδιωτικών που έχουν αποκτήσει εμπειρία στα συστήματα υψηλής τεχνολογίας κι έχουν τεράστιες δυνατότητες προσφοράς έργου, σχεδίασης και παραγωγής υλικού και υπηρεσιών, προτείνεται στο άρθρο τέταρτο η προσθήκη παραγράφων 5 και 6.

Με την παράγραφο 5 προωθείται η συμμετοχή επιχειρήσεων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στην υλοποίηση των συμβάσεων για την ασφάλεια εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων και με την παράγραφο 6 επιδιώκεται η εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος με την μέγιστη δυνατή διαφάνεια και την εξαμηνιαία ενημέρωση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για την πορεία υλοποίησης των συμβάσεων σε ειδικές συνεδριάσεις για το σκοπό αυτό.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας για την αγορά των αεροσκαφών προτείνεται η προσθήκη:

-«Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας» στο άρθρο τέταρτο, προστίθενται νέοι παράγραφοι 5, 6 ως εξής:

5. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού ενημερώνει εγγράφως τους αντισυμβαλλόμενους που αναφέρονται στις Συμβάσεις των άρθρων: πρώτο, δεύτερο και τρίτο ως ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ για τις επιχειρήσεις του Μητρώου Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, κρατικές και ιδιωτικές, που τηρείται στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ) προκειμένου να επιτευχθεί η αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη συνεργασίας και ιδίως για την εφαρμογή του άρθρου 34.5 του «άρθρο δεύτερο» στους τομείς:

α. Επισκευών και συντήρησης των αεροσκαφών και των παρελκομένων τους β. Συντήρησης και ανανέωσης του χρόνου ζωής σε επιλεγμένα πυραυλικά συστήματα των αεροσκαφών και

γ. Εκπαίδευση και μετεκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού

6. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώνει την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής για την πορεία υλοποίησης των συμβάσεων του άρθρου πρώτο, δεύτερο και τρίτο σε ειδικές συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται για τον σκοπό αυτό, κάθε έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος τους.

Διαβάστε και:

Στη Βουλή σήμερα το νομοσχέδιο για την αγορά των 18 Rafale

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo