Ρεύματα, ομπρέλες, τάσεις, εντάσεις και ενστάσεις….

Πέτρος Τρουπιώτης 14-01-2021 08:29 Τελευταία ενημέρωση: 14-01-2021 08:30
Ρεύματα, ομπρέλες, τάσεις, εντάσεις και ενστάσεις….
«Σκέψεις για την σχετική συζήτηση που προέκυψε στον Σύριζα. Λες και δεν υπήρχε τίποτε άλλο για εξέταση…»

Αν κανείς άκουγε κάποιους να συζητούν για την Ρενέ, την Ροζα, τα ρεύματα και τις Ομπρέλες, θα ήταν σίγουρος πως η συζήτηση αφορά δυο κυρίες που στην βόλτα τους συνάντησαν βροχή και ρεύματα αέρος και χρειάστηκαν ομπρέλες.

Μόνον που θα είχε πέσει εντελώς έξω , αν οι συν ομιλούντες, ήταν στελέχη ή μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί η συζήτηση τους τότε θα ήταν «καθαρά πολιτική».

Μπορεί να ξαφνιάζεστε, αλλά δυστυχώς (η ευτυχώς, όπως κανείς το σκεφτεί), τις τελευταίες εβδομάδες αυτή η συζήτηση κυριαρχεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συζήτηση για τις τάσεις και τα ρεύματα. Για το αν πρέπει να υπάρχουν οι μεν ή τα δε. Για το αν η Ροζα είναι πιο «αριστερή» από την Ρενέ, ή αν μια ομπρέλα, μπορεί να σκεπάσει τους προεδρικούς και τους 53 +….

Αν μπερδευτήκατε , τότε είναι σαφές όχι μόνον ότι δεν ανήκετε σε αυτή την «προοδευτική» πολιτική παράταξη, αλλά ούτε καν έχετε «ακουμπήσει» σε πλευρές της.

Γιατί, ενώ η χώρα αγωνίζεται να βγει με όσο το δυνατόν λιγότερα τραύματα και από την πανδημία αλλά και την οικονομική κρίση που προκαλεί, κάποιοι προσπαθούν να περιχαρακώσουν « πολιτικούς τίτλους» ή όπως λέει και παλαιό στέλεχος του χώρου αυτού ¨να ιδεολογικοποιήσουν τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες τους».

Το πρόβλημα αυτό , δεν είναι νέο, ούτε πρωτόγνωρο στην αριστερά γενικώς. Οι διασπάσεις προκύπτουν για ασήμαντες «ιδεολογικές» λεπτομέρειες, που συνήθως δεν έχουν και καμμιά σχέση με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

Ιδιαίτερα στον χώρο αυτό, τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ που προέκυψε , εν μέρει, από κομμάτια της «ανανεωτικής» αριστερά, οι διαφωνίες για τέτοια θέματα , είναι πολλές και συνέχεις.

Κάποτε στον Ρήγα Φεραίο (νεολαία του ΚΚΕ εσωτ. - για τους νεότερους), μου έλεγε παλαιότερα ηγετικό στέλεχος του χώρου, «συνεδριάζαμε εννέα άτομα και είχαμε…έντεκα απόψεις… Και όχι μόνον αυτό, αλλά το βρίσκαμε και φυσιολογικό»….

Το σύνδρομο λοιπόν αυτό, επέζησε και τώρα που τα στελέχη του χώρου , βρέθηκαν και πάλι στην αντιπολίτευση, κυριάρχησε στις συζητήσεις τους.

Μόνον , που για να είμαστε ειλικρινείς, τώρα πια, μετρά και την «γεύση της εξουσίας» (με ότι σημαίνει αυτό), οι διαφορές τις περισσότερες φορές δεν έχουν ιδεολογική αφετηρία, αλλά αποτελούν κάλυψη για προσωπικές και άλλες επιδιώξεις.

Για παράδειγμα ο Α Τσίπρας, είναι σαφές ότι επιδιώκει να οικειοποιηθεί ένα χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, όχι γιατί έχει καμμιά σχέση με το ρεύμα αυτό, αλλά απλώς γιατί πιστεύει πως έτσι μπορεί να ξαναβρεθεί «στα σαλόνια της εξουσίας».

Άλλοι σύντροφοι του, ναι μεν προβάλλουν « θέσεις αριστερής καθαρότητας», που συνήθως έχουν και την λέξη ριζοσπαστική/ο, μέσα στους τίτλους τους, όμως είναι σαφές, πως οι περισσότεροι εξ αυτών , επιθυμούν να κατοχυρώσουν (δια της …ιδεολογίας) ένα μικρό μαγαζάκι στο πολιτικό τους χώρο « για μελλοντική χρήση»….

Όλα αυτά, τα σχήματα, ομάδες, ρεύματα και τάσεις με τα τουλάχιστον πρωτότυπα ονόματα Ροζα, Ρενέ κλπ., θα μπορούσαν αν είναι εν τελεί και γραφικά. Να δίνουν έναν τόνο …χαρούμενο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Μόνον που εδώ , μιλάμε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ταλανίζεται από γραφικότητες. Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την χώρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo