Σε διπλωματικό «πυρετό» ο Τσαβούσογλου: Τριμερής Τουρκίας-Πακιστάν-Αζερμπαϊτζάν

Θανάσης Αργυράκης 13-01-2021 19:50 Τελευταία ενημέρωση: 13-01-2021 19:51
Σε διπλωματικό «πυρετό» ο Τσαβούσογλου: Τριμερής Τουρκίας-Πακιστάν-Αζερμπαϊτζάν
Κινήσεις και προς Ανατολάς

Εντονότατη διπλωματική κινητικότητα αναπτύσσει τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία. Την ίδια στιγμή που κάνει ανοίγματα προς τη Δύση, σε ΕΕ και ΗΠΑ, και οι επαφές Ερντογάν και Τσαβούσογλου διαδέχονται η μία την άλλη, ταυτόχρονα κινείται και προς Ανατολάς.

Ετσι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη στο Πακιστάν.

Μια σημαντική χώρα στην Ασία, με την οποία η Τουρκία οικοδομει εδώ και αρκετά χρόνια στενές σχέσεις.

Να σημειωθεί πως το Πακιστάν, εκτός του γεωπολιτικού ρόλου του στην Κεντρική Ασία, είναι και πυρηνική δύναμη.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολύ στενές σχέσεις ανάμεσα σε Ισλαμαμπάντ και Άγκυρα, ενώ το Πακιστάν έχει μετάσχει σε αερο-ναυτικές ασκήσεις που οργάνωσε η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Να σημειωθεί πως, μέσω Τουρκίας, περνάει στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της ΕΕ, μεγάλος αριθμός Πακιστανών μεταναστών.

Το προς Ανατολάς άνοιγμα της Τουρκίας έρχεται μετά από εβδομάδες έντονης διπλωματικής κινητικότητας της Αγκυρας, επαφές με την πορτογαλική προεδρία της ΕΕ, την ηγεσία της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και την πρόσκληση για έναρξη του ελληνο-τουρκικού διαλόγου. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις της ηγεσίας της Κομισιόν στην Αγκυρα και τουρκικές επαφές στις Βρυξέλλες.

Τριμερής

Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι ο Μ. Τσαβούσογλου, κατά την παραμονή του στη χώρα, θα πάρει μέρος στην τριμερή Διάσκεψη υπουργών Εξωτερικών Πακιστάν-Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν.

Πρόκειται για τη δεύτερη τριμερή συνάντηση. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στο Μπακού το 2017. Στόχος, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, είναι η εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας.

Η περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών των τριών χωρών έρχεται μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας.

Στον πόλεμο είχε καθοριστική συμβολή η Τουρκία, η οποία ενεπλάκη άμεσα. Η Άγκυρα πανηγύρισε τη νίκη με παρέλαση που στήθηκε στο Μπακού, με τη συμμετοχή στρατιωτικών αγημάτων και την παρουσία του ιδίου του Ερντογάν και σύσσωμης της πολιτικής - στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας.

Τώρα, στο πλαίσιο των σχεδίων για διαμόρφωση συμμαχιών μεταξύ «τουρκογενών» χωρών καθώς και άλλων μουσουλμανικών, διεξάγεται η τριμερής στο Πακιστάν.

Πανηγυρική υποδοχή

Στο Πακιστάν, ο Μ.Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ιμράν Κχαν.

 

 

Επίσης, με τον πρόεδρο του Πακιστάν, Αρίφ Αλβι, ο οποίος, μάλιστα, του απένειμε βραβείο για την ενίσχυση των δεσμών Πακιστάν-Τουρκίας.

 

 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Σαχ Μαχμούντ Κουρεσί (Shah Mahmood Qureshi), δήλωσε ότι Ισλαμαμπάντ και Αγκυρα, μεταξύ των άλλων, συμφώνησαν:

- Να ακολουθήσουν κοινή στρατηγική σε διεθνές επίπεδο σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

- Να εφαρμοστεί άμεσα το Στρατηγικό Οικονομικό Πλαίσιο Πακιστάν - Τουρκίας.

 

 

Ο ίδιος δήλωσε ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης του διμερούς εμπορίου, το Πακιστάν είχε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία της ηλεκτρονικής βίζας για τους Τούρκους επιχειρηματίες.

Εξέφρασε, ακόμη, τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη της Τουρκίας προς το Πακιστάν στις διαφορές του με την Ινδία. Εστίασε, δε, ιδιαίτερα στο θέμα του Κασμίρ.

Από τη μεριά του, ο Μ.Τσαβούσογλου, αφού ανέφερε ότι «το Πακιστάν θεωρείται δεύτερο σπίτι από τους Τούρκους», εκτός των άλλων, έδωσε έμφαση στο θέμα της «αυξανόμενης τάσης της ισλαμοφοβίας» διεθνώς και «την προστασία των ισλαμικών αξιών».

Υπογράφηκε, τέλος, συμφωνία για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης. Σε αυτό, καίριο ρόλο θα παίξει το Maarif Foundation, που θεωρείται ως το «μακρύ χέρι» της Αγκυρας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo