Προσφυγή στο ΣτΕ κατά των νέων περιοριστικών μέτρων και της 7ήμερης καραντίνας

Κατερίνα Μάνθου 13-01-2021 17:26 Τελευταία ενημέρωση: 13-01-2021 17:31
Προσφυγή στο ΣτΕ κατά των νέων περιοριστικών μέτρων και της 7ήμερης καραντίνας
Η πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Μαίρη Σαρπ, εισήγαγε την αίτηση προς συζήτηση στην Ολομέλεια για την 5η Φεβρουαρίου 2021

Το «πάγωμα», την αναστολή αλλά και την ακύρωση ως αντισυνταγματικής και παράνομης της από 7.1.2021 κοινής υπουργικής απόφασης (Δ1α/ΓΠ.οικ.959) με την οποία, μεταξύ των άλλων, παρατείνονται και αυξάνονται τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού και ειδικά μάλιστα για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα ζητεί με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Στέλιος Γκαρίπης.

Μάλιστα, η πρόεδρος του ΣτΕ Μαίρη Σαρπ, εισήγαγε την  αίτηση προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για την 5η Φεβρουαρίου 2021. Εισηγητής ορίστηκε ο σύμβουλος Επικρατείας Σπυρίδωνας Μαρκάτης.

Ειδικότερα, με τη συγκεκριμένη απόφαση την ακύρωση της οποίας ζητεί ο κ. Γκαρίπης ρυθμίζονται θέματα εισόδου στη χώρα μας από το εξωτερικό. Ωστόσο, με την εν λόγω απόφαση πλέον των μέτρων που ίσχυαν μέχρι τότε (συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας PLF, τεστ  COVID-19 72 ώρες πριν της εισόδου στην Ελλάδα, κ.λπ.), αυξήθηκε ο κατ’ οίκον περιορισμός για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα από τις 3 ημέρες που προβλεπόταν στις 7 ημέρες.

Μεταξύ άλλων στην αίτησή του ο κ. Γκαρίπης υποστηρίζει πως τα περιοριστικά μέτρα που προβλέπει η συγκεκριμένη απόφαση είναι αντισυνταγματικά και παράνομα. Και αυτό διότι η απόφαση παραβιάζει -όπως επισημαίνει- θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος. Ακόμη, η επίμαχη απόφαση παραβιάζει και την ελεύθερη ανάπτυξης της προσωπικότητας που προστατεύεται από το άρθρο 5 του Συντάγματος.

Ακόμη, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που προβάλλει ο δικηγόρος υπάρχει και νομοθετικό κενό, το οποίο ανάγεται στο ότι την 7.1.2021 ανακοινώθηκε η παράταση  εφαρμογής των απαγορευτικών-περιοριστικών μέτρων και η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, ήτοι στις 8.1.2021. Έτσι, όμως όπως αναφέρει ο δικηγόρος από 00.01 της 8ης Ιανουαρίου 2021 μέχρι και την 1μ.μ. της ίδιας ημέρας, που  η σχετική κοινή υπουργική  απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, δηλαδή για το διάστημα από 00.01 έως 13.00, υπάρχει νομοθετικό κενό, αφού η επίμαχη απόφαση είναι ανυπόστατη για 13 ώρες, ενώ η ανακοίνωση έκδοσής της και εφαρμογής της  άρχισε την 7η.1.2021.

Μάλιστα, στις αιτήσεις που κατέθεσε στο ΣτΕ, ο κ. Γκαρίπης παραθέτει και την προσωπική του εμπειρία επισημαίνοντας πως είχε ταξιδέψει στις 6 Ιανουαρίου αεροπορικώς για επαγγελματικούς λόγους από την Αθήνα στο Παρίσι και επέστρεψε αεροπορικώς και πάλι στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος την 8η Ιανουαρίου 2021. Όπως, όμως, αναφέρει κατά την άφιξή του στην Αθήνα δεν του έγινε καμία ενημέρωση για κατ’  οίκον περιορισμό 7 ημερών και ενώ είχε συμπληρώσει την απαιτούμενη φόρμα και είχε υποβληθεί στις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Τέλος, στις αιτήσεις που κατέθεσε στο ΣτΕ σημειώνει πως υπάρχει ο κίνδυνος να του επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, καθώς δεν τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό μετά την επιστροφή του από το Παρίσι και σημειώνει πως λόγω των περιοριστικών μέτρων μετά την επιστροφή του από την γαλλική πρωτεύουσα αναγκάστηκε προκειμένου να πάει στην Σύρο να δικάσει και να επιστρέψει στην Αθήνα να μισθώσει ιδιωτικό ελικόπτερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo