Κικίλιας-κορονοϊός: Επτά περιοχές της χώρας βρίσκονται στο «κόκκινο» (βίντεο)

Newsroom L&O 13-01-2021 18:04 Τελευταία ενημέρωση: 13-01-2021 18:29
Κικίλιας-κορονοϊός: Επτά περιοχές της χώρας βρίσκονται στο «κόκκινο» (βίντεο)
Τα τελευταία δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας

Ξεκινώντας την ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε για 35.000 τεστ που διενεργήθηκαν σήμερα, Τετάρτη. Ο μέσος όρος είναι 657 κρούσματα ανά ημέρα, με μέση ηλικία τα 46 έτη. Εδώ και 15 μέρες «έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες 35-54 έτη», υπογράμμισε με νόημα ο υπουργός Υγείας.

Δυτική Αττική, Βοιωτία, Λέσβος, Κάλυμνος, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική. Αυτές είναι οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα στο σύνολο του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή η κάλυψη στις ΜΕΘ βρίσκεται στο 60% πανελλαδικά.

Παίρνοντας το λόγο το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Τσολιά, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό. «Διανύουμε την τρίτη εβδομάδα και η διαδικασία εξελίσσεται κανονικά. Από 16 Ιανουαρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός των άνω των 85 ετών. Έχουν διενεργηθεί σχεδόν 65.000 εμβολιασμοί και ποσοστό 0,59% του πληθυσμού».

Η κυρία Τσολιά μίλησε για «άριστη εικόνα από τα εμβολιαστικά κέντρα. Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο ότι έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο. Θα πρέπει ο καθένας να ξεπεράσει τυχόν φόβους ή κάποιο δισταγμό και να μην στερήσει από τον εαυτό του και από τους άλλους γύρω του, την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός.»

Τονίστηκε ότι μπορεί να είναι νέα η τεχνολογία που αναπτύχθηκε το εμβόλιο, αλλά υπήρχε ήδη η γνώση. 

«Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες παρενέργειες. Σε αρκετές περιπτώσεις κάποια συμπτώματα οφείλονται σε άγχος κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού», υπογράμμισε η κυρία Τσολιά.

«Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η συχνότητα είναι περίπου μία περίπτωση ανά 90.000 εμβολιασμούς. Ως απόλυτος αριθμός είναι πολύ σπάνιες», πρόσθεσε.

Όσοι όμως έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργίας θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό που τους παρακολουθεί, πριν γίνει ο εμβολιασμός. «Σημαντικό ρόλο πρέπει να παίξει ο κίνδυνος έκθεσης στη λοίμωξη ή ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος βαριά λόγω ηλικίας ή λόγω χρόνιου νοσήματος».

Έχει διαπιστωθεί ότι ο εμβολιασμός με προηγούμενη συμπτωματική ή ασυμπτωματική λοίμωξη είναι ασφαλής. «Άρα τα άτομα αυτά μπορούν να εμβολιαστούν. Όμως καλό είναι να αναβάλλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών μετά την λοίμωξη».

Για τις έγκυες η κυρία Τσολιά αναφέρθηκε σε κλινικές μελέτες που όμως δεν έχουν συμπεριληφθεί τέτοιες γυναίκες. Όμως πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα. «Δεν αναμένεται να υπάρχει επίδραση στο έμβρυο. Εάν μία έγκυος ανήκει σε ομάδα που συστήνεται ο εμβολιασμός, μπορεί να εμβολιαστεί. Δεν απαιτείται τεστ κυήσεως για να εμβολιαστεί μια γυναίκα, ούτε συστήνεται να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμό.»

«Είναι ενθαρρυντικό που δεν έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων», πρόσθεσε η κυρία Τσολιά. «Η επίδραση των Χριστουγέννων στην επιδημιολογία ήταν μικρή.»

Οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι ακολουθούν και οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές. «Ξεκινάει η διαδικασία εμβολιασμού και για τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Αναφορικά με τους δείκτες, ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι θα είναι πολύ προσεχτικός στο σχολιασμό του. «Θεσμοθετήσαμε τις επιστημονικές ομάδες μας για τα μείζονα θέματα της υγείας, έτσι ώστε οι ειδικοί που έχουν την επιστημονική γνώση, με κατάθεση στοιχείων, να καταλήγουν σε ικανοποιητικά συμπεράσματα. Είναι επίτευγμα αυτής της διακυβέρνησης. Η επιστημονική κοινότητα όλους αυτούς τους μήνες έχει πολύ περισσότερα στοιχεία για να ερευνά τον ιό και τις συνέπειες της λοίμωξης».

Για την πιστοποίηση του εμβολιασμού που είναι θέμα συζήτησης στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Κικίλιας μίλησε για κοινή στρατηγική που αφορά και τον τουρισμό. Για τα παιδιά, η κυρία Τσολιά υπογράμμισε ότι δεν εμβολιάζονται και άρα δεν θα απαιτήσει κανείς πιστοποιητικό. Το ίδιο ισχύει και για τις έγκυες.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για σχέδιο που εκπονείται για όλους αναφορά με τον εμβολιασμό. «Με σχέδιο και οργάνωση προχωρά το τεράστιο project για τον εμβολιασμό. Πολλοί άνθρωποι, εργαζόμενοι, υπουργεία, εργάζονται και μοχθούν γι' αυτή την προσπάθεια. Καθημερινά θα προκύπτουν πράγματα που θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Μέριμνά μας είναι να υπάρχει πληρότητα στην ενημέρωση και διαφάνεια».

Για τους δείκτες, η κυρία Τσολιά τόνισε ότι βελτιώνονται αλλά όχι με την ταχύτητα που θα θέλαμε. Για τα ανοίγματα της αγοράς θα γίνει συζήτηση στην επιτροπή. «Όλοι θέλουν να ανοίξει το λιανεμπόριο, όλοι θέλουν να ανοίξουν και οι άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή. Να περιμένουμε μια - δυο μέρες ακόμα για να έχουμε τα πιο πρόσφατα στοιχεία, πριν παρθούν οι όποιες αποφάσεις.»

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo