Η υποβάθμιση Λοβέρδου επαναφέρει τον Βενιζέλο στην πολιτική;

Ηλίας Ψυχογιός 13-01-2021 18:34
Η υποβάθμιση Λοβέρδου επαναφέρει τον Βενιζέλο στην πολιτική;
Η εσωκομματική υποβάθμιση τροφοδοτεί την πολιτική του εξύψωση. Η κα Γεννηματά μάλλον πέτυχε το αντίθετο από αυτό που επιθυμούσε

Η αποκαθήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου από τη Φώφη Γεννηματά δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία σε όσους μελετούν τα του ΚΙΝΑΛ. Μετά από την ουσιαστική εκπαραθύρωση του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο έτερος ισχυρός πόλος μέσα στο κόμμα ήταν ο Λοβέρδος ο οποίος μάλιστα διαθέτει πολιτική αποδοχή και σε εκλογικά κοινά εκτός κόμματος.

Κι όμως, η Γεννηματά αποφάσισε να τον «μικρύνει», όχι πολιτικά – αυτό δεν θα ήταν δυνατόν – αλλά θεσμικά.
Η απορία κάθε λογικού αναλυτή είναι «γιατί»;

Γιατί η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να θέλει το κόμμα της να μικρύνει; Γιατί να απομακρύνει από μία θέση στην οποία πρέπει να βρίσκεται ένας βαθύς γνώστης ουσιαστικά όλων των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία, τον Ανδρέα Λοβέρδο;

Νιώθει την πίεση ενός πιθανού «δελφίνου»; Πιθανότατα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος άλλωστε έχει αρκετές φορές κρατήσει αντίθετη «γραμμή» από την σκληρή αντιδεξιά πορεία που έχει επιβάλλει η Γεννηματά.

Επηρεάζεται από το περιβάλλον της; Αν ναι, κακώς. Ο ηγέτης πρέπει να έχει στέρεα άποψη, να ακούει αλλά να μην άγεται και φέρεται.

Επιθυμεί μια σύμπραξη με το ΣΥΡΙΖΑ και ο Λοβέρδος είναι «βαρίδι» καθώς έχει ανοιχτή αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση λόγω Novartis;

Θα μπορούσε αυτό το τελευταίο να το ισχυριστεί κάποιος. Έχει όμως λογική; Ας το δούμε…

Οι ψηφοφόροι που έχουν παραμείνει στο ΚΙΝΑΛ δεν έχουν καμία σχέση με τους παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι μετανάστευσαν μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Το λαϊκίστικο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να παραμείνει εντός του κόμματος όταν αυτό αποφάσισε να ακολουθήσει τον γρήγορο και επώδυνο δρόμο των μνημονίων. Ζητούσε την εύκολη λύση.

Το εκλογικό κοινό συνεπώς του ΚΙΝΑΛ δεν έχει καμία σχέση με το εκλογικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Λοβέρδος και ο Βενιζέλος είναι δύο άνθρωποι οι οποίοι εκφράζουν το σημερινό εκλογικό κοινό του ΚΙΝΑΛ και το κρατούν στο κόμμα. Αν λοιπόν η Φώφη θέλει να ενσωματωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να απομακρύνει και τον Λοβέρδο μετά τον Βενιζέλο.

Τι θα πετύχει όμως με αυτό;
Θα πετύχει να απομακρύνει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους οι οποίοι της έχουν απομείνει, και οι οποίοι είναι και η πλειοψηφία πλέον εντός του κόμματός της και εφόσον επέλθει ο γάμος με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που θα προσκομίσει στη σχέση αυτή θα είναι ένα κόμμα – σφραγίδα. Και, λυπάμαι που το λέω, θα είναι εύκολη λεία για τον Τσίπρα.

Από την άλλη, με την καθαίρεση του Λοβέρδου από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, από την οποία ο ίδιος ήταν υποχρεωμένος να υπερασπίζεται το κόμμα, τον απελευθερώνει ώστε να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα. Και ως «δελφίνος» αν το επιθυμεί.
Η κα Γεννηματά συνεπώς, με τη χθεσινή της κίνηση, κατάφερε να ενδυναμώσει τον Ανδρέα Λοβέρδο. Του επέδωσε την αναγνώρισή του ως εσωκομματικού αντιπάλου.

Και εφόσον τα ανωτέρω ισχύουν θα επέλθει νομοτελειακά η σύγκρουση των δύο και, ίσως, η διάσπαση του ΚΙΝΑΛ. Σε αυτή την περίπτωση, η επαναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου στην κεντρική πολιτική ίσως να μην είναι και τόσο μακριά…

Σε κάθε περίπτωση, η κα Γεννηματά προσπάθησε να αποδυναμώσει έναν αντίπαλό της και ίσως να δημιούργησε δύο.

Ο ορισμός του «πυροβολώ τα πόδια μου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo