Συνάντηση ΥΠΕΞ Σκοπίων με επιχειρηματίες για την ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα

lawandorder.gr 13-01-2021 08:28 Τελευταία ενημέρωση: 13-01-2021 08:28
Συνάντηση ΥΠΕΞ Σκοπίων με επιχειρηματίες για την ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα
Αύριο έρχεται στην Ελλάδα και θα έχει επαφές με Δένδια-Βαρβιτσιώτη

O υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι, ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στην Αθήνα, συναντήθηκε χθες στη γειτονική χώρα με τους προέδρους των τεσσάρων οικονομικών και εμπορικών επιμελητηρίων της χώρας του, που απαρτίζουν την Επιτροπή Επιχειρηματικού Διαλόγου με την Ελλάδα, καθώς και με εκπρόσωπο της διεθνούς ομάδας ειδικών, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτόν τον διάλογο με ελληνικές επιχειρηματικές οντότητες.

Στόχος της συνάντησης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, ήταν η ανταλλαγή πληροφοριών και ο συντονισμός των μελλοντικών δραστηριοτήτων, με σκοπό τη διαμόρφωση και προώθηση του διαλόγου μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο γειτονικών χωρών.

Προτεραιότητα οι σχέσεις καλής γειτονίας

Ο κ. Οσμάνι εξήγησε ότι τα Σκόπια αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις με την Ελλάδα, που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους και επενδυτές στη χώρα και με την οποία έχει ήδη επιτευχθεί αξιοσημείωτο επίπεδο συνεργασίας. Ο ίδιος τόνισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, όχι μόνο προς την κατεύθυνση της πολιτικής σταθερότητας, αλλά και με την έννοια της ανάγκης για ευρύτερες οικονομικές ανταλλαγές και συνεργασία.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας σημειώνεται, ακόμη, ότι ο στόχος παραμένει οι δύο χώρες να βρουν, μέσω των επιχειρηματικών κοινοτήτων τους, τις καλύτερες λύσεις για τη ρύθμιση ζητημάτων που άπτονται των εμπορικών σημάτων, των εμπορικών ονομασιών και των ονομασιών προέλευσης, γεγονός που θα συμβάλλει στην πιο εντατική συνεργασία ανάμεσα στα Σκόπια και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι απόψεις και οι θέσεις που διατυπώθηκαν στη συνάντηση θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με την ελληνική πλευρά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων στην Αθήνα.

Σχετικά με τα ονόματα και τις ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα και τα Σκόπια, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, πρέπει να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν ειλικρινή, δομημένο και καλόπιστο διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες, και όλα τα συναφή ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο.

Για την υλοποίηση των προαναφερθεισών προνοιών έχει δημιουργηθεί διεθνής ομάδα ειδικών, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συνεισφορά των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης. Αυτή η ομάδα ειδικών συγκροτήθηκε το 2019 και θεωρητικά θα ολοκληρώσει το έργο της εντός τριών ετών.

Επαφές με Δένδια-Βαρβιτσιώτη - Θα υπογράψουν τρία μνημόνια

Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας θα πραγματοποιήσει αύριο επίσκεψη στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα υπογράψουν τρία μνημόνια: 1) για τη συνεργασία του Enterprise Greece με τον αντίστοιχο φορέα των Σκοπίων (Invest North Macedonia), 2) για θέματα Πολιτικής Προστασίας και 3) για τη συνεργασία των διπλωματικών ακαδημιών των δύο χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo