Πανεπιστημιακή Αστυνομία = Εμπόδιο στην ανομία - Ανάγκη πρόσληψης ειδικών φρουρών

Εβίτα Βαρελά 13-01-2021 08:08
Πανεπιστημιακή Αστυνομία = Εμπόδιο στην ανομία - Ανάγκη πρόσληψης ειδικών φρουρών
Η αναγκαιότητα θωράκισης των Πανεπιστημίων μέσω της ίδρυσης του Σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και η ανάγκη πρόσληψης Ειδικών Φρουρών

Τα περιστατικά ανομίας που έλαβαν χώρα στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολλά, ιδίως την τελευταία δεκαετία. Τα κρούσματα αταξίας και ανομίας, η έλλειψη κουλτούρας και περιβάλλοντος αξιοκρατίας οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια γινόταν κατάχρηση του κακώς εννοούμενου ακαδημαiκού ασύλου που ευνοούσε στην διενέργεια εγκληματικών πράξεων εντός των πανεπιστημιακών χώρων. 

Σύμφωνα με την επίσημη έρευνα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ειδικότερα από 01-01-2011 μέχρι 31-12-2017, έχουν καταγραφεί συνολικά 358 περιστατικά ανομίας και βιαιοπραγίας σε βάρος μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, σε 19 ΑΕΙ της χώρας. 

Τα περισσότερα κρούσματα βίας, 95 εξ αυτών αφορούν εγκληματικές ενέργειες άσκησης βίας κατά καθηγητών, 34 εξ αυτών επιθέσεις σε βάρος φοιτητών και 27 επιθέσεις σε βάρος τρίτων. 

Εκτός  των ανωτέρω, έχουν καταγραφεί 87 περιστατικά κατάληψης, 67 εισβολής, 31 ματαίωσης εκλογών, 27 επιθέσεων εν γένει και 20 περιστατικά διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών. 

Ειδικότερα ως προς τα τελευταία αδικήματα, πολλά εξ αυτών είναι δεδομένο ότι δεν έχουν καταγγελθεί και επομένως  καταγραφεί, καθώς αποτελούν καθημερινό φαινόμενο ανομίας που επικρατεί τόσα χρόνια στα Πανεπιστήμια εξαιτίας της έλλειψης προστασίας επιτήρησης και ελέγχου, ιδιαίτερα το αδίκημα της διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών αλλά και της κατάληψης φοιτητικών εστιών από εξωπανεπιστημαϊκούς. 

Αριθμητικά τα καταγεγραμμένα περιστατικά εγκληματικών πράξεων που αντιστοιχούν στα Πανεπιστήμια το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 2011-2017 είναι τα εξής: Αριστοτέλειο (113), Πανεπιστήμιο Αθηνών (70) Πολυτεχνείο (37), Οικονομικό Πανεπιστήμιο (26), Πανεπιστήμιο Πατρών (13), Πάντειο Πανεπιστήμιο(10). 

Είναι ξεκάθαρο ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της δημιουργίας Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Το νεοσύστατο σώμα όπως επιχειρείται να ιδρυθεί από την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως με το προσεχώς υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», θα υπάγεται  απευθείας διοικητικά στην Ελληνική Αστυνομία και όχι στα ακαδημαϊκά όργανα, άρα δεν θα  αυτοδιοικείται από τα ίδια τα πανεπιστήμια. 

Στόχος μεταξύ άλλων είναι η πρόσληψη 1.000 αστυνομικών Ειδικών Φρουρών, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν καταλλήλως και θα περιπολούν  μέσα στον χώρο των ιδρυμάτων χωρίς βαρύ εξοπλισμό, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα να δράσουν ανά πάσα στιγμή και εφόσον υποπέσει στην αντίληψη τους η διενέργεια κάποιας ύποπτης πράξης, θα επιλαμβάνονται οι ίδιοι είτε θα ενημερώνουν τα κέντρα επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ.  σε περιπτώσεις που χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση και θα λαμβάνουν  οδηγίες για τις περαιτέρω ενέργειες τους.

Επιτέλους έγινε το τόλμημα να ιδρυθεί Πανεπιστημιακή Αστυνομία ως αρωγή των Φοιτητών και των Καθηγητών και των πανεπιστημιακών υπαλλήλων. Φτάνουν οι καταστροφές στα πανεπιστήμια, φτάνει η διαπόμπευση προσώπων, όπως πρότινος η διαπόμπευση που υπέστη ο Πρύτανης της ΑΣΟΕΕ, Δημήτρης Μπουραντώνης, από κακοποιούς εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου στο γραφείο του.

Είναι δεδομένο ότι ΔΕΝ τίθεται θέμα απαγόρευσης της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, που εν ονόματι αυτής και της γενικότερης ανοχής, κατακρεουργήθηκαν πανεπιστημιακοί χώροι και διαπράχθηκαν σοβαρότατα ποινικά αδικήματα. Κανένας δεν απαγορεύει την έκφραση αντιλήψεων και ιδεών μεταξύ των φοιτητών διότι αυτό είναι ο θεμελιώδης λίθος της Δημοκρατίας μας.

Παρόλα αυτά θύελλα έχει ξεσπάσει και αντιδράσεις, από και προς πάσα κατεύθυνση, σχετικά  με την ίδρυση του σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας. 

Ο αντίλογος από το σύνολο των Πρυτάνεων συνίσταται  στο  ότι τα μέλη της ειδικής ομάδας θα πρέπει να αναφέρονται στις Πρυτανικές Αρχές και όχι στην ΕΛ. ΑΣ.  καθώς θεωρούν ότι θα γίνει αστυνομοκρατούμενο το Πανεπιστήμιο και θα εκφεύγει της έννοιας του δημοκρατικού Πανεπιστημίου που ευνοεί την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της έκφρασης αλλά και της συλλογικής δράσης αντίδρασης και διαμαρτυρίας. Επίσης η συνεχής αστυνομική επιτήρηση και η επιβολή αυστηρού πλαισίου ποινών, η απειλή της καταστολής μέσα σε ένα αυτοδιοίκητο χώρο μόνο ελευθερίες μπορεί να περιορίσει.

Κάτι τέτοιο όμως, κατά την άποψη της γράφουσας, έρχεται σε αντιδιαστολή με την έννοια του κράτους Δικαίου, διότι έχουν διαπιστωθεί επανειλημμένως και διαχρονικά περιστατικά βαριάς εγκληματικότητας σε Πανεπιστημιακούς χώρους, τα οποία  δεν έχουν μέχρι στιγμής αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικό τρόπο, παρά με απρόσφορα και μη αναλογικά  μέτρα, πολύ ηπιότερα και κατώτερα των περιστάσεων και των αναγκών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τελικά «καμία  προστασία» και να επικρατεί το κατά γενική ομολογία «μπάχαλο» ενώ παράλληλα άπειρα περιστατικά δεν διερευνώνται καν.

Οι πρυτάνεις και οι καθηγητές ασκούν λειτούργημα στους χώρους τους όμως η προστασία και η ασφάλεια των Πανεπιστημίων είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. 

Η δε προστασία υπό την έννοια της αποτροπής εγκληματικών πράξεων δεν μπορεί να ανατεθεί σε άτομα μη εκπαιδευμένα σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Από την στιγμή που η ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού ιδρύματος έχει αστυνομικά χαρακτηριστικά, δεν είναι δυνατόν να αναφέρεται σε διαφορετική αρχή εκτός της ΕΛ.ΑΣ.. Επιπλέον το αίτημα των Πρυτάνεων να έχουν την επιχειρησιακή ευθύνη για την λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με την έννοια της αυτοδιοίκησης σε περιστατικά εγκληματικότητας, είναι τουλάχιστον άτοπο και επικίνδυνο, διότι δεν είναι δυνατόν μια εκπαιδευμένη ομάδα όπως η επονομαζόμενη «Ομάδα Πρόληψης Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» όταν αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές και εγκληματικές πράξεις,  να διοικείται από άτομα που δεν έχουν καμία εκπαίδευση και εμπειρία ! Είναι σχήμα οξύμωρο οι πανεπιστημιακοί να δίνουν εντολές σε αστυνομικούς, εφόσον οι ίδιοι δεν είναι καταλλήλως εκπαιδευμένοι και δεν έχουν ανάλογη εμπειρία πράγμα που μπορεί να θέσουν τους ίδιους τους αστυνομικούς σε κίνδυνο όπως και όλη την επιχείρηση.  

Ενδεδειγμένο μέσο δε εξακρίβωσης και διερεύνησης εγκληματικών πράξεων, είναι οι Ειδικοί Φρουροί της πανεπιστημιακής αστυνομίας, να έχουν και ανακριτικά καθήκοντα, εφόσον θα είναι οι ίδιοι αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες των περιστατικών και θα γνωρίζουν καλύτερα από τον οιονδήποτε τα πεπραγμένα. 

Όσον αφορά το επιχειρησιακό σχέδιο που μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στα πανεπιστήμια αποτελεί αναμφίβολα, ευαίσθητο σημείο, αρμόδιο δε για αυτό  είναι το  Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα πρέπει να δώσει τις σωστές κατευθύνσεις.   

Τέλος η είσοδος στα Πανεπιστήμια, θα γίνεται κατόπιν ειδικής αδείας και θα απαγορεύεται σε εξωπανεπιστημιακούς χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο, να εισέρχονται σε αυτά. Γίνεται λοιπόν σχετικός λόγος για την δημιουργία κάρτας εισόδου ελεγχόμενης πρόσβασης, που φυσικά η εγκατάσταση και η εποπτεία, είναι άμεση συνυφασμένη με την ύπαρξη και την δραστηριοποίηση του σώματος της πανεπιστημιακής αστυνομίας. 

Ας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο νέο αυτό εγχείρημα, που θα αποτελέσει εμπόδιο στην ανομία μέσα στα Πανεπιστήμια αλλά  και στην κατάχρηση των ελευθεριών όλων μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo