Τον Μάρτιο έρχεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο 6 - Τι θα γίνει με τα τεκμήρια

Newsroom L&O 12-01-2021 16:53
Τον Μάρτιο έρχεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο 6 - Τι θα γίνει με τα τεκμήρια
Η διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει ανεξάρτητα από το εάν θα ανοίξει πλήρως η αγορά ή όχι

Το Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο 6. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα εάν θα ανοίξει, έως τότε, πλήρως η αγορά ή όχι. Η επόμενη διαδικασία χορήγησης κρατικών δανείων κοστολογείται στα 750 εκατ. ευρώ.

Για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχουν υποβληθεί 218.445 αιτήσεις (υπολογίζονται σε 400.000 οι δυνητικοί δικαιούχοι). Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι την τυπική λήξη της προθεσμίας στις 15 Ιανουαρίου. Τότε θα αξιολογηθεί εάν συντρέχει λόγος ολιγοήμερης παράτασης ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων που θα έχουν υποβληθεί τον αριθμό των αιτημάτων που εκκρεμούν άλλα και από τα προβλήματα που θα έχουν ανακύψει (πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα διαθέσιμα τα οικονομικά στοιχεία Δεκεμβρίου). Η παράταση της υποβολής αιτήσεων μπορεί να επηρεάσει την έναρξη των πληρωμών για την Επιστρεπτέα 5  που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιανουαρίου.

Από το οικονομικό επιτελείο προκύπτει ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για προσωρινή κατάργηση των τεκμηρίων για τα εισοδήματα του 2020 και για όσους πλήττονται από την πανδημία. Ένα  σενάριο που προέκυψε πάνω στο ότι τα μειωμένα εισοδήματα πολλών φορολογούμενων μπορεί να μην επαρκούν για να καλύψουν π.χ. την αγορά και συντήρηση κατοικία αυτοκινήτου Ι.Χ.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δοθούν για τα “κουρεμένα” ενοίκια  ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι επισπεύδεται η διαδικασία καταβολής τους καθώς πλέον δεν απαιτείται και η επιβεβαίωση του μισθωτή για τις απώλειες που υφίσταται ο εκμισθωτής. Την ερχόμενη Δευτέρα θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τα  ενοίκια του Νοεμβρίου, ενώ όπως είπε ο υπουργός θα γίνει προσπάθεια να πληρωθούν μέσα στον Φεβρουάριο δυο αποζημιώσεις, μια για τα ενοίκια του Δεκεμβρίου (στις 15 Φεβρουάριου) και μια για τα “κουρέματα” κατά 80% που έγιναν τον Ιανουάριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo