Τουρκική «επίθεση φιλίας» στην ΕΕ, με απειλές, καλοπιάσματα και πολύ ελληνο-τουρκικό διάλογο

Θανάσης Αργυράκης 12-01-2021 16:50
Τουρκική «επίθεση φιλίας» στην ΕΕ, με απειλές, καλοπιάσματα και πολύ ελληνο-τουρκικό διάλογο
Ο Τσαβούσογλου εμφανίζεται... διαλλακτικός, χωρίς, ωστόσο, να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τις στοχεύσεις της Άγκυρας

Με μεγάλες δόσεις «καλών προθέσεων» για ελληνο-τουρκικό διάλογο, διαβεβαιώσεων ότι η Τουρκία βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη, επισημάνσεων ότι Τουρκία και Ευρώπη είναι δεμένες με ομφάλιο λώρο, αλλά και απειλών ότι, εάν η ΕΕ επιχειρήσει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, θα υπάρξει και πάλι δυναμική αντίδραση, εμφανίζεται η Αγκυρα.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή του με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ στην Αγκυρα, την ίδια στιγμή που ανέφερε ότι ΕΕ και Τουρκία «έχουμε γίνει απαραίτητοι ο ένας για τον άλλον», απηύθυνε έμμεση πλην σαφή απειλή να μην χρησιμοποιήσει η ΕΕ το «εργαλείο» των κυρώσεων και της σκληρής φρασεολογίας έναντι της Αγκυρας.

«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2020 -είπε- η χρήση φρασεολογίας ανοιχτών απειλών εναντίον μας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δείξαμε την αντίδρασή μας. Αν ξαναγινόταν το ίδιο, έτσι θα κάναμε και πάλι. Η γλώσσα απειλών που χρησιμοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, κατέδειξε ότι η κλιμάκωση δεν ωφελεί κανέναν και στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2020, η πλευρά της ΕΕ επέδειξε μια πιο λογική στάση».

Ευρω-τουρκικά

Κατά το σύνηθες επικοινωνιακό μοτίβο της Άγκυρας, ο Μ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο, ότι αυτές ευθύνονται για την θεαματική υποτροπή των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας το τελευταίο έτος, αποσιωπώντας βέβαια ότι η δυσαρέσκεια στους κόλπους της ΕΕ έχει να κάνει με τη συνολικότερη επιθετική, αναθεωρητική πρακτική της Άγκυρας, όχι μόνο στο «μέτωπο» της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά στη Συρία, το Ιράκ, τον Καύκασο, τη Λιβύη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τον Μ.Τσαβούσογλου «ο κύριος λόγος» που δεν αναπτύχθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, «ήταν ότι ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ εισήγαγαν στην ΕΕ τα μακροχρόνια προβλήματά τους με την Τουρκία» και «καταβλήθηκαν προσπάθειες να κάνουν την Τουρκία και την ΕΕ να έρθουν αντιμέτωπες». Ακόμα και σε τομείς, πρόσθεσε, όπου η ΕΕ «δεν είχε καμία δικαιοδοσία», όπως οι θαλάσσιες ζώνες, «ζήτημα που αφορούσε την Τουρκία».

Κατά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, «η αποτυχία υλοποίησης αυτής της ζωτικής συνεργασίας, εξαιτίας ορισμένων διμερών προβλημάτων (σ.σ. Ελλάδας-Τουρκίας), που δεν μπορούσαν να επιλυθούν εδώ και χρόνια, συνιστά απώλεια για ολόκληρη την Ευρώπη».

Προσπάθησε, επίσης, να ξεκόψει τα ελληνο-τουρκικά από τα ευρω-τουρκικά, λέγοντας: «Αυτό που εμείς προτείνουμε είναι να διευθετήσουμε τα διμερή ζητήματα μέσω διαλόγου και σε ξεχωριστή μορφή και, εν τω μεταξύ, να σημειώσουμε πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς στις σχέσεις μας με την ΕΕ. Η Τουρκία βασίζεται στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Εάν βρούμε θετική ανταπόκριση από την ΕΕ, τότε κι εμείς θα επιδείξουμε την απαραίτητη βούληση».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, είπε ότι, εάν η ΕΕ κάνει τα στραβά μάτια και δώσει στην Τουρκία ό,τι ζητάει στον τομέα των ευρω-τουρκικών σχέσεων (Τελωνειακή Ενωση, Μεταναστευτικό κ.λ.π.), ενδεχομένως η Αγκυρα να προσποιηθεί ότι θα είναι «καλό παιδί» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου. Αν όχι, άφησε να αιωρείται η «απειλή» για χειροτέρευση της κατάστασης.

Ελληνο-τουρκικά

Οσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και την έναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές, στις 25 Ιανουαρίου 2021, στην Κωνσταντινούπολη, ο ίδιος υποστήριξε ότι «στη συνέχεια, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε με τον υπουργό Εξωτερικών και φίλο μου, Νίκο Δένδια», προσθέτοντας ότι «θα καθορίσουμε αργότερα την ημερομηνία της συνάντησής μας».

Πάντως, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε ότι έχει συμφωνηθεί συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου.

Σχέσεις με Γαλλία

Ο Μ. Τσαβούσογλου, ακόμα, υποστήριξε ότι Άγκυρα και Παρίσι δουλεύουν προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των -εξαιρετικά τεταμένων, τους τελευταιους μήνες- σχέσεών τους.

«Εχουμε δουλέψει πάνω σε έναν οδικό χάρτη με τη Γαλλία», είπε. Και συμπλήρωσε: «Ξεκινάμε διμερείς διαβουλεύσεις σε επίπεδο γενικών διευθυντών και διευθυντών επί περιφερειακών και προξενικών θεμάτων και θεμάτων ασφάλειας. Δουλεύουμε για την εξομάλυνση των σχέσεών μας και, στη συνέχεια, για την περαιτέρω βελτίωσή τους».

Ικανοποιημένη η Αγκυρα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επίσης, διαφημίζοντας την φιλοευρωπαϊκή εικόνα που καλλιεργεί η Άγκυρα, ειδικά το τελευταίο δίμηνο, ανέφερε ότι «η Τουρκία βρίσκεται στην Ευρώπη και η Ευρώπη είναι μέρος του πεπρωμένου μας. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη».

Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, αν και «υπάρχουν ορισμένα σημεία στη γλώσσα της Συνόδου Κορυφής, που δεν εγκρίνουμε», ως Τουρκία «είμαστε έτοιμοι για συνεργασία».

Αναφερόμενος, ακόμα, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Δεκέμβριο του 2020, είπε ότι «πολλά μέλη της ΕΕ έχουν επίγνωση της σημασίας της Τουρκίας και ενήργησαν με λογική. Στην χείρα που έτειναν προς εμάς, εμείς ανταποδώσαμε. Ο πρόεδρός μας, μάλιστα, ανακοίνωσε μια νέα αρχή στις σχέσεις με την ΕΕ».

Ο ίδιος, μάλιστα, χαρακτήρισε «τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου παράθυρο ευκαιρίας», αλλά, παρ' όλα αυτά, είπε, «και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη πρέπει να πιστέψουν σε αυτό».

«Αναντικατάστατος» εταίρος

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία είναι αναγκαία για την Ευρώπη.

«Είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε πολλούς τομείς, στην ασφάλεια της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων, του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας», είπε, παρουσιάζοντας έτσι τις πολεμικές «περιπέτειες» της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, την Α.Μεσόγειο και εσχάτως στον Καύκασο, με την άμεση εμπλοκή της στον πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας.

Ακόμα, πρόσθεσε, «η Τουρκία συνιστά ζωτικό παράγοντα σε θέματα, όπως είναι η μετανάστευση, η ασφάλεια, η αλυσίδα εφοδιασμού, οι μεταφορές, οι επικοινωνίες, η συνδεσιμότητα, ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας, το ΝΑΤΟ και η άμυνα. Όλα αυτά τα θέματα είναι ζωτικής σημασίας και για την ασφάλεια και για την ευημερία της Ευρώπης».

Επιχειρώντας, επίσης, να αναβαθμίσει τον ρόλο της Τουρκίας σε ρόλο αναντικατάστατου εταίρου της ΕΕ, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε: «Εάν η ΕΕ έχει καταφέρει να γίνει ένας πυλώνας ευημερίας, η ομπρέλα ασφαλείας που παρείχε η Τουρκία στην ήπειρο κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, και το τουρκικό εργατικό δυναμικό, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε αυτό».

Παρά ταύτα, ανέφερε, «τα δύο τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει πολιτικές δυσκολίες στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Πάγωσαν γραμμές επικοινωνίας σε μια περίοδο, όπου χρειαζόμασταν περισσότερο τη συνεργασία. Χάθηκαν ευκαιρίες».

Στο πλαίσιο της επανεκκίνησης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, που θεωρεί ο Μ. Τσαβούσογλου ότι πρέπει να γίνει, και, ως όλα δείχνουν, βρίσκουν ευήκοα ώτα σε ισχυρά κέντρα της ΕΕ και σε μεγάλες χώρες-μέλη της, όπως εξήγησε, «το περασμένο Σάββατο συνομίλησε ο πρόεδρος της Τουρκίας με την πρόεδρο της Κομισιόν, Φον Ντερ Λάιεν». Επίσης, ανέφερε ότι ο ίδιος θα επισκεφθεί «τις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου. Στο περιθώριο, θα συναντηθούμε σίγουρα με τον κ. Μπορέλ και τον Επίτροπο Διεύρυνσης, κ. Ολιβερ Βαρχέλι (Olivér Várhelyi), την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ».

Ειδικότερα, η «ατζέντα» θεμάτων που βάζει στο τραπέζι η Τουρκία, όπως την παρέθεσε ο Μ. Τσαβούσογλου, περιλαμβάνει τα εξής:

- «Εναρξη της διαδικασίας επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ένωσης».

- «Απελευθέρωση θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες».

- «Αναθεώρηση της συνεργασίας μας για το Μεταναστευτικό υπό το φως νέων γεγονότων».

-«Εναρξη διαλόγου υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Σύνδεσης, τομεακών συνομιλιών ακόμη και συνόδων κορυφής (σ.σ. ΕΕ - Τουρκίας), η ενημέρωση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου (σ.σ. 2016, για το Μεταναστευτικό), σημειώνοντας πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη, η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo