Τρίτη 12 Ιανουρίου - Της ημέρας

Πέτρος Τρουπιώτης 12-01-2021 00:05
Τρίτη 12 Ιανουρίου - Της ημέρας
« Ο λύκος κι αν εγερασε….» - Με αφορμή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

«Nα σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε μια ημερομηνία για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές», δήλωνε ο πρωθυπουργός Κ Μητσοτάκης το μεσημέρι στην Λισαβόνα, στην κοινή συνέντευξη με τον Πορτογάλο ομόλογό του και λες και τον άκουσε ο Τούρκος Πρόεδρος απέστειλε λίγες ώρες μετά, την πρόσκληση για τον …61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, για τις 25 του μηνός.

Αποτελεί αυτό ουσιαστική εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που το τελευταίο χρόνο έφτασαν ορισμένες φορές στο χείλος του γκρεμού;

Δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί αυτή την στιγμή να απαντήσει με σαφήνεια στο ερώτημα αυτό, αν και με την πρώτη ματιά φαίνεται ως μια εξέλιξη προς θετική κατεύθυνση.
Μόνον που τα πράγματα δεν είναι μονοδιάστατα.

Η πραγματικότητα , δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση, μάλλον βρίσκεται κάπου αλλού.

Η Τουρκία, με τις τυχοδιωκτικές κινήσεις της τα τελευταία χρόνια, τόσο απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, τις επιθετικές της κινήσεις σε Συρία, Αρμενία, Κουρδιστάν και Λιβύη, αλλά και με την αλαζονεία του Προέδρου της απέναντι σε μεγάλες μουσουλμανικές χώρες, οδηγήθηκε μοιραία σε απομόνωση.

Απομόνωση που αρχίζει να φαίνεται σιγά-σιγά ότι της στοιχίζει, όχι μόνον γεωπολιτικά αλλά και οικονομικά.
Και το πρόβλημα αυτό, η οικονομία, που ήταν και το βασικό χαρτί του έπαιξε όλα αυτά τα χρόνια ο Ρ.Τ. Ερντογάν, είναι τώρα η Αχίλλειος πτέρνα του.

Πρέπει λοιπόν, αν θέλει να ανακόψει –έστω προσωρινά- την λαϊκή οργή που αρχίζει να εκδηλώνεται αλλά και την αντίδραση της αντιπολίτευσης , να μπορέσει αν επιστρέψει « στον πολιτισμένο κόσμο» , με στόχο να αποφύγει και άλλες οικονομικές κυρώσεις.
Αρά, η κίνηση του αυτή, η ουσιαστική υποχώρηση στο θέμα της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, ήταν μάλλον μονόδρομος.

Με την κίνηση αυτή «αγοράζει χρόνο» και προσπαθεί να αλλάξει τις εντυπώσεις, όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ.Στις ΗΠΑ που τις επόμενες μέρες αλλάζουν ηγεσία και ακόμα ο κ Ερντογαν δεν γνωρίζει πως θα του συμπεριφερθεί.

Οι εναγκαλισμοί με την Ρωσία (και σε στρατιωτικό επίπεδο), φαίνεται πως έχουν ενοχλήσει το βαθύ κατεστημένο της Ουάσιγκτον, που αναζητά ευκαιρία « να δώσει ένα σκληρό μάθημα» στον Τούρκο Πρόεδρο.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, θα πρέπει να βλέπουμε την τωρινή « υποχώρηση» του στο θέμα των διαπραγματευτικών συνομιλίων.
Θέλει να δείχνει ότι συζητά, για να μην ενταθούν οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, να μην προχωρήσει σε κυρώσεις η ΕΕ, να δημιουργήσει ύφεση σε σχέση με Σαουδική Αραβία , Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής .

Είναι προφανώς μια κίνηση τακτικής. Μια κίνηση τακτικής της τελευταίας στιγμής.
Παρόλα αυτά, η χωρά μας δεν έχει πάρα να δεχθεί την κίνηση αυτή (εξάλλου την ζητούσαμε) και να προσέλθει στο τραπέζι τω συζητήσεων, ώστε να μην φανεί ότι αυτή δεν θέλει τον διάλογο.

Οφείλουν όμως οι Έλληνες διαπραγματευτές, να είναι σαφείς ως προς το μόνο θέμα συζήτησης, τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Και είμαι βέβαιος ότι ο πολύπειρος διπλωμάτης κ Αποστολίδης , που είναι επικεφαλής των συνομιλιών , θα κινηθεί σωστά.

Οφείλει επίσης και η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών Ν Δενδιας, να συνεχίσει και να εντείνει τις επαφές για το ζήτημα , τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση , όσο και στις ΗΠΑ, που ξαναμπαίνουν τις επόμενες μέρες, δυναμικά στο παιχνίδι της Μεσογείου, όπως φαίνεται και τώρα –πιθανόν-από την από εδώ πλευρά…

Να διευρύνει την συνεργασία με την Γαλλία.

Και βέβαια, όχι απλώς να συντηρήσει αλλά και να ενισχύσει την συνεργασία με Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ, Σ. Αραβία και ΗΑΕμιράτα, ιδίως στον αμυντικό τομέα.

Γιατί ας μην ξεχνάμε την λαϊκή παροιμία « Ο λύκος κι αν εγέρασε….»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo