• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Νέος Αττίλας: «Το ζήτημα της Κύπρου είναι εθνική υπόθεση - Είναι η υπόθεση του τουρκικού έθνους»

Θανάσης Αργυράκης 11-01-2021 20:55 Τελευταία ενημέρωση: 11-01-2021 20:55
Νέος Αττίλας: «Το ζήτημα της Κύπρου είναι εθνική υπόθεση - Είναι η υπόθεση του τουρκικού έθνους»
Άγκυρα και ψευδοκράτος σε κοινή γραμμή διχοτόμησης και αρπαγής των περιουσιών των Κυπρίων στην Αμμόχωστο

Σε τροχιά ανοικτής διχοτόμησης και δημιουργίας δύο κρατών, καταλήστευσης των περιουσιών των Κυπρίων στην Αμμόχωστο και σε μεθοδεύσεις με στόχο να αναγνωρίσουν και άλλα κράτη το «ψευδοκράτος» των κατεχομένων, κινούνται δημόσια πλέον Αγκυρα και κατεχόμενα.

Αυτό προέκυψε σαφέστατα από την επίσκεψη του «υπουργού Εξωτερικών» των κατεχομένων κυπριακών εδαφών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, στην Αγκυρα και τη συνάντησή του με τους Τούρκους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλούσι Ακάρ.

Ο Μ.Τσαβούσογλου, μάλιστα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι μεθοδεύεται η «αναγνώριση» του ψευδοκράτους από άλλες χώρες. Εχει γίνει λόγος στο πρόσφατο παρελθόν για το Αζερμπαϊτζάν, ενδεχομένως το Πακιστάν, αλλά και από άλλες «κρατικές» οντότητες-μαριονέτες. Μεταξύ άλλων, την «κυβέρνηση» της Τρίπολης, στη Λιβύη.

«Θα συνεργαστούμε -είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών- για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα) στη διεθνή πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης».

Ως γνωστόν, τα κατεχόμενα δεν θεωρούνται από τον ΟΗΕ κρατική οντότητα, ενώ, εκτός της Τουρκίας, ουδεμία άλλη χώρα τα έχει αναγνωρίσει.

Διχοτόμηση

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων Τσαβούσογλου-Ερτουγρούλογλου, ο πρώτος σημείωσε ότι «στο Κυπριακό, βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη συγκυρία».

Ηδη, ως γνωστόν, η Τζέιν Λουτ, ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, βρίσκεται στην Κύπρο αυτές τις ημέρες, προκειμένου να διοργανώσει μια νέα διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή και των «εγγυητριών δυνάμεων», Ελλάδας, Βρετανίας, Τουρκίας.

Ο Μ.Τσαβούσογλου, πάντως, τάχθηκε ανοικτά υπέρ της διχοτόμησης και της δημιουργίας δύο κρατών, απορρίπτοντας ευθέως τη λύση στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας. Κάτι που, αντίθετα, υποτίθεται ότι συμμεριζόταν τα προηγούμενα χρόνια η Τουρκία.

Αναλυτικότερα, ο Μ.Τσαβούσογλου είπε για το τι είδους «λύση» αντιλαμβάνεται η Τουρκία:

- «Επί 52 έτη, διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για Ομοσπονδία. Τώρα οι διαπραγματεύσεις για μια Ομοσπονδία έχουν εξαντληθεί.

Τι πρέπει λοιπόν να διαπραγματευτούμε σήμερα; Πρώτα απ' όλα, όλες οι πλευρές, τόσο οι εγγυήτριες χώρες (σ.σ. Ελλάδα, Βρετανία, Τουρκία) όσο και τα δύο μέρη στη νήσο (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία και κατεχόμενα), πρέπει να εκφράσουν με σαφήνεια τις απόψεις τους. Εάν υπάρχει βάση για διαπραγματεύσεις, τότε πρέπει να καθοριστεί το έγγραφο για το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».

- «Η θέση της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα) ήταν πολύ σαφής. Ήρθε η ώρα να διαπραγματευτούμε μια λύση δύο κρατών».

Ενήμερη η ΕΕ

Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι για τις τουρκικές θέσεις είναι ενήμερη η ΕΕ. «Καταβάλλουμε προσπάθειες από κοινού (σ.σ. με τα κατεχόμενα) να το εξηγήσουμε παντού με επιχειρήματα.

Στις πρόσφατες επισκέψεις μου, ιδίως στα κράτη της ΕΕ, στην Πορτογαλία (σ.σ. έχει την προεδρία της ΕΕ), όπως και στη Μαδρίτη, το εν λόγω θέμα ήταν στην ατζέντα. Ομοίως, ο πρόεδρός μας αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε αυτό το ζήτημα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψής του με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν».

Πρόσθεσε, δε, ότι θα συνεχίσουν να εξηγούν «γιατί χρειαζόμαστε τη λύση των δύο κρατών», υποβάλλοντας μια συνολική πρόταση, όπως είπε. Στις 21 Ιανουαρίου, ο ίδιος θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Εξωτερικών της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ στο τέλος του μηνός οι επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βρεθούν στην Αγκυρα.

«Η Λευκωσία θέλει δύο κράτη»

Επιπλέον, ο Μ. Τσαβούσογλου για πολλοστή φορά ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, έχει ήδη προτείνει τη «λύση» των δύο κρατών. Κι' αυτό, παρ' ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει διαψεύσει παρόμοιους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο παρελθόν.

«Η πρώτη πρόταση -υποστήριξε ο Μ.Τσαβούσογλου- είχε προέλθει από τον Έλληνα ηγέτη κ. Αναστασιάδη στο περιθώριο της Συνόδου, στο Κραν Μοντανά (σ.σ. διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό, το 2017). Μοιράστηκε αυτή την ιδέα, όχι μόνο μαζί μου, αλλά και με άλλα άτομα ή και φορείς. Γνωρίζουμε ότι την μοιράστηκε τόσο με την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και με τον κ. Ακιντζί (σ.σ. προηγούμενος «πρόεδρος» των κατεχομένων).

Πρόσφατα, ο αρχιεπίσκοπός του (σ.σ. επικεφαλής της κυπριακής Εκκλησίας) είπε ότι η λύση των δύο κρατών είναι η καλύτερη λύση».

Η λύση της Ομοσπονδίας, πρόσθεσε, «δεν πέτυχε και ούτε πρόκειται να πετύχει». Γι' αυτό, είπε, «δεν υπάρχει λόγος να το πιέζουμε περισσότερο. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το συντομότερο σκοπεύει να επισκεφθεί τα κατεχόμενα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί εκεί ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Απειλούν με προσάρτηση

Οπως ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι η «κυβέρνηση» των κατεχομένων υπακούει τυφλά στα κελεύσματα της Αγκυρας, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μ.Τσαβούσογλου. Επαυξάνοντας, μάλιστα.

Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι:

- «Το ζήτημα της Κύπρου είναι εθνική υπόθεση. Είναι η υπόθεση του τουρκικού έθνους. Δεν πρέπει να θεωρείται μόνο υπόθεση των Τουρκοκυπρίων».

Βέβαια, είναι φυσικό να λέγει κάτι τέτοιο ο Τ.Ερτουγρούλογλου, όταν, εξαιτίας του μαζικού εποικισμού των κατεχομένων από Τούρκους, οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι ουδεμία διάθεση για «λύση» δύο κρατών δείχνουν, έχουν καταστεί μειονότητα στην ιδια την πατρίδα τους.

- «Το κοινό όραμα (σ.σ. Αγκυρας-κατεχομένων) είναι πράγματι η βάση δύο ίσων κρατών. Εάν αυτό υπάρχει, τότε μπορεί να συζητήσουμε. Εάν όχι, θα αποφασίσουμε την πορεία που θα ακολουθήσουμε με τις πατρίδες μας».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ο Τ. Ερτουγρούλογλου, ως άλλο φερέφωνο της Αγκυρας, δημοσιοποίησε την ήδη γνωστή θέση υψηλόβαθμων τουρκικών κύκλων περί «προσάρτησης» των κατεχομένων από την Τουρκία.

Οχι στο Κραν Μοντανά

Επίσης, Τσαβούσογλου και Ερτουγρούλογλου απέρριψαν το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού από εκεί που είχε σταματήσει το 2017. Δηλαδή, στην διεθνή Διάσκεψη του ελβετικού θερέτρου, Κραν Μοντανά, όπου μετείχε και η Ελλάδα.

Κάτι αναμενόμενο, βέβαια, αφού, χάρις στους ελληνικούς χειρισμούς, το αποτέλεσμα ήταν σαφώς σε βάρος της Τουρκίας. Πόσο μάλλον, δεδομένου ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, με έγγραφό του, έβαζε ως προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος, την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευματων της Τουρκίας και την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων, το οποίο άνοιξε τον δρόμο στον Αττίλα, το 1974.

Χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις απ' όπου σταμάτησαν το 2017 στο Κραν Μοντανά, ο Τ. Ερτουγρούλογλου είπε:

«Η διαδικασία των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει διαδικασία. Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης περί Ομοσπονδίας.

Στόχος του 5+1 (σ.σ. Διάσκεψης που σχεδιάζει να διοργανώσει ο ΟΗΕ) είναι ότι δεν θα συζητηθεί η Ομοσπονδία, αλλά το τι πρέπει να προκύψει αντ’ αυτού. Αυτό πρέπει να βασίζεται στην ύπαρξη και την κυρίαρχη ισότητα των δύο κρατών. Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε μείνει στο Κραν Μοντανά».

Αττίλας στην Αμμόχωστο

Ο Ερτουγρούλογλου αναφέρθηκε και στο θέμα της νέας τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Αυτή τη φορά στα Βαρώσια, στην Αμμόχωστο, όπου, παραβιάζοντας κατάφωρα τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ο οποίος χαρακτηρίζει την περιοχή ως «κλειστή», άνοιξαν, με το έτσι θέλω την περιοχή αυτού του παλιού κυπριακού, τουριστικού «διαμαντιού».

Το σημαντικότερο, ωστόσο, που προκύπτει από τις δηλώσεις Ερτουγρούλογλου είναι ότι σχεδιάζεται η υφαρπαγή των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων στην Αμμόχωστο.

«Το ζήτημα της ιδιοκτησίας -είπε χαρακτηριστικά- πρέπει να εξεταστεί όχι μόνο ως ιδιοκτησία των Ελλήνων και των αλλοδαπών εκεί, αλλά και ως ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αν κάποιοι το θεωρούν ως διαδικασία επιστροφής της περιουσίας στους Έλληνες εκεί, κάνουν λάθος αξιολόγηση. Όταν λέμε πρώην ιδιοκτήτες, πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται και τα οθωμανικά ιδρύματα σε αυτούς τους πρώην ιδιοκτήτες».

Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, είπε ότι θα «ξεθάψουν» ό,τι οθωμανικά φιρμάνια βρεθούν, για να υφαρπάξουν τις ελληνικές περιουσίες.

Σε ερώτηση, τέλος, εάν έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανοίξουν τα Βαρώσια, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι «αυτό θα αποκαλυφθεί συν τω χρόνω». 

 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo