Εκπρόσωπος τουρκικής προεδρίας: Οι διερευνητικές συνομιλίες ξεκινούν ξανά - Παρελθόν οι κυρώσεις

Θανάσης Αργυράκης 11-01-2021 18:15
Εκπρόσωπος τουρκικής προεδρίας: Οι διερευνητικές συνομιλίες ξεκινούν ξανά - Παρελθόν οι κυρώσεις

Παρελθόν θεωρεί η Αγκυρα τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, την ίδια στιγμή που, από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν ισχυρίζεται ότι «το θέμα των κυρώσεων είναι μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό, CNN Türk, αναφερόμενος στα ελληνο-τουρκικά, εμφανίστηκε με την βεβαιότητα ότι «η διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών θα ξεκινήσει ξανά».

Ταυτόχρονα, είπε ότι «ξεκλειδώνει» όλη η ατζέντα των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Αντικείμενο που θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν οι επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την επίσκεψή τους στην Τουρκία, εντός του Ιανουαρίου.

Ορισμένα εξ' αυτών, όπως ανέφερε, είναι η ανανέωση της συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ-Τουρκίας, η συμφωνία του 2016 για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό και η είσοδος των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα.

«Υπάρχει μια θετική ατζέντα», είπε και πρόσθεσε: «Η ατζέντα των κυρώσεων αποτελεί παρελθόν. Νομίζω ότι θα προχωρήσουμε με μια πιο θετική ατζέντα».

Οσον αφορά τα ελληνο-τουρκικά και την τουρκική «πρόταση» για έναρξη των διερευνητικών επαφών των δύο πλευρών, ανεφερε:

- «Ελπίζουμε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις σύντομα. Η διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών θα ξεκινήσει ξανά».

- «Ο πρόεδρός μας είχε μία θετική τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν, Φον Ντερ Λάϊεν.

Στο τέλος αυτού του μήνα, οι δύο πρόεδροι της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ (σ.σ. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) και η κα Φον Ντερ Λάιεν, θα επισκεφθούν τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών, ο υπουργός Εξωτερικών μας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες και θα πραγματοποιήσει συνομιλίες τόσο με τον Μπορέλ (σ.σ. Επίτροπος για θεματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ) όσο και με άλλους αξιωματούχους της ΕΕ».

Κατά την άποψη Καλίν, «υπάρχει ένα κατάλληλο έδαφος για τη δημιουργία μιας θετικής ατμόσφαιρας, μιας θετικής ατζέντας. Οι προσπάθειες σε αυτό το πλαίσιο θα αποφέρουν καλά αποτελέσματα σύντομα».

Οσον αφορά γενικότερα τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, όπως διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ο Ι. Καλίν, αν και απέφυγε να αναφερθεί στις επιθετικές ενέργειες της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και σε άλλες περιοχές, προσπάθησε να δικαιολογήσει την άγρια καταστολή στο εσωτερικό της γείτονος και τις αντιδημοκρατικές διώξεις, ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία «πολεμά την τρομοκρατία βάσει των δικών της νόμων»(!).

Μάλιστα, στην προσπάθειά του να συγκαλύψει την αντιδημοκρατική εκτροπή της γείτονος, έφτασε στο σημείο να επιρρίψει την ευθύνη για τη χειροτέρευση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στον προηγούμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

«Το ζήτημα της τρομοκρατίας -είπε- πολιτικοποιήθηκε έντονα όταν ο Σούλτς ήταν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δυστυχώς, δεν έχουμε σημειώσει καμία πρόοδο σε αυτόν τον τομέα έκτοτε».

Ανέφερε ακόμα ότι «η απελευθέρωση των θεωρήσεων αναμενόταν να διευθετηθεί ήδη το 2013», ενώ σημείωσε ότι στις επικείμενες συνομιλίες Λάιεν-Μισέλ με τον Ερντογάν θα πρέπει να συζητηθεί συνολικά ολόκληρη η ευρω-τουκρική ατζέντα.

«Αυτά θα συζητηθούν κατά την άφιξη των δύο προέδρων της ΕΕ στην Τουρκία», είπε. Και συμπλήρωσε: «Δεν είναι μόνο η απελευθέρωση των θεωρήσεων. Υπάρχει η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό της 18ης Μαρτίου 2016, η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, καθώς και η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» για την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo