18.5 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
More

    Όλα όσα έρχονται το 2021 στη Δικαιοσύνη: Προς εδώλιο Novartis και Μάτι, τί μέλλει γενέσθαι για Folli-Follie και υπόθεση Καλογρίτσα


    Πλούσια σε γεγονότα και εξελίξεις αναμένεται να είναι η νέα χρονιά σε δικαστικό επίπεδο καθώς μια σειρά από κρίσιμες υποθέσεις φαίνεται πως παίρνουν το δρόμο για το ακροατήριο ενώ άλλες βρίσκονται λίγο πριν το στάδιο της ολοκλήρωσης της ανακριτής έρευνας.
    Ψηλά στην ατζέντα της Δικαιοσύνης για το νέο έτος βρίσκεται η υπόθεση της Novartis, η δικογραφία για το Μάτι αλλά και εκείνη για την υπόθεση της Folli – Follie που διαβιβάζεται από τις εισαγγελικές αρχές στη Βουλή μετά και τις αποκαλύψεις των email που εμπλέκουν κορυφαία στελέχη και υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε προσπάθεια συγκάλυψης του μεγάλου αυτού οικονομικού σκανδάλου.
    Την ίδια ώρα, άλλες υποθέσεις που απασχόλησαν σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη, όπως η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η επίθεση με βιτριόλι στη 34χρονη Ιωάννα Π. αλλά και αυτή που αφορά στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου αναμένεται να συνεχίσουν να απασχολούν την Δικαιοσύνη, δεδομένου ότι βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα και καμία δίκη για αυτές δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.
    Η υπόθεση Novartis και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο
    Η έρευνα για την υπόθεση της Novartis με βασικό κατηγορούμενο τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, διενεργείται πλέον από την ανακρίτρια του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου Κων. Αλεβιζοπούλου. Ενώπιον της καταθέτουν πολιτικά πρόσωπα. Για κάποια εξ αυτών, σύμφωνα με κατάθεσή που φέρεται να έχει δώσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Αγγελής, υπήρχε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σχέδιο προφυλάκισής τους, παραμονές των εκλογών. Πίσω από την εργαλιοποίηση της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας με στόχο -όπως έχει καταγγελθεί -ο ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί πολιτικά οφέλη βρίσκονταν σύμφωνα με τον κ. Αγγελή ο περιβόητος Ρασπούτιν, ήτοι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης που διενεργεί η κυρία Αλεβιζοπούλου η δικογραφία για την τόσο σοβαρή αυτή υπόθεση θα περάσει στα χέρια του Δικαστικού Συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το οποίο θα αποφασίσει με βούλευμά του για παραπομπή ή μη των νυν εμπλεκομένων στην υπόθεση ενώπιον του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.
    Τα mail της Folli Follie
    Το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie απέκτησε τις τελευταίες εβδομάδες σοβαρή πολιτική διάσταση, καθώς στην έκθεση της PwC που είδε το φως της δημοσιότητας περιλαμβάνονται μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας εργαζόμενου (mail) στην εταιρεία προς το πρώην μεγαλομέτοχο αυτής και σήμερα προσωρινά κρατούμενο Τζ. Κουτσολιούτσο. Στα μηνύματα αυτά εμπεριέχονται αναφορές για εμπλοκή στελεχών και πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση. Για το λόγο αυτό άλλωστε η δικογραφία διαβιβάζεται από τις εισαγγελικές αρχές στη Βουλή, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.
    Σε ό,τι αφορά τώρα στο υπόλοιπο σκέλος του σκανδάλου, η ανάκριση ολοκληρώθηκε και η δικογραφία διαβιβάζεται σε δικαστικό συμβούλιο που θα αποφασίσει για τον αν τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και οι συγκατηγορούμενοί τους, θα δικαστούν εντός του 2021 για σειρά κακουργηματικών κατηγοριών που τους έχουν απαγγελθεί.
    Ο Καλογρίτσας και οι τηλεοπτικές άδειας
    Δυνατό πολιτικό άρωμα έχει όμως και η υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες τη οποία ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα εις βάρος του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά.
    Ειδικότερα, ο Χρ. Καλογρίτσας έχει υποστηρίξει πως χρησιμοποιήθηκε από τον Ν. Παππα ώστε ο ίδιος να μπει μπροστά και να δημιουργηθεί φιλικό κανάλι προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι καταγγελίες αυτές του επιχειρηματία ερευνώνται από τον εισαγγελέα και δεν αποκλείεται η σχετική δικογραφία διαβιβαστεί και αυτή στη Βουλή.
    Μάτι και Μάνδρα: Στη Δικαιοσύνη για τις φυσικές καταστροφές
    Η πολύκροτη υπόθεση με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018 που στοίχισαν τη ζωή σε 102 άτομα, αναμένεται εντός του 2021 να οδηγηθεί στο ακροατήριο ποινικού δικαστηρίου.
    Μέχρι στιγμής οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στους εμπλεκόμενους είναι σε βαθμό πλημμελήματος αν και ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση έχει υποβάλλει αίτημα για άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος επικαλούμενος νέα στοιχεία που έχει συλλέξει από την έρευνά του. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι βρίσκονται η τότε Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς και στελέχη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας.
    Την ίδια ώρα, η δίκη για την πλημμύρα στην Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017, που στοίχισε τη ζωή σε 24 άτομα, έπειτα από πολλές παλινωδίες διεξάγεται κανονικά. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή.
    Η επίθεση με βιτριόλι και ο θάνατος Κωστόπουλου
    Σφόδρα πιθανό είναι όμως εντός του 2021 να δρομολογηθούν οι δικαστικές διαδικασίες για την εκδίκαση της υπόθεσης με το βιτριόλι η οποία συγκλόνισε τη κοινή γνώμη. Θύμα της επίθεσης είναι η 34χρονη Ιωάννα Π. η οποία έδωσε σκληρή μάχη επί μήνες στο νοσοκομείο καθώς έχει υποβληθεί σε σειρά πλαστικών επεμβάσεων για να αποκαταστήσει τις βλάβες στο πρόσωπό της.
    Η άτυχη κοπέλα δέχθηκε την επίθεση από μια 35χρονη συγχωριανή της την ώρα που πήγαινε στη δουλειά της. Η δράστιδα που έχει απολογήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στον ανακριτή δεν θέλησε να μιλήσει. Διατήρησε το δικαίωμα της σιωπής και αμέσως μετά την απολογία της ανακριτής και εισαγγελέας την έκριναν προφυλακιστέα. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης καθώς νέα στοιχεία ανακύπτουν για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα. Πάντως, εντός του έτους που ξεκίνησε δεν αποκλείεται οι δικαστικές αρχές να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία για την εκδίκαση της υπόθεσης.
    Τέλος, εντός του 2021 αναμένεται να προσδιοριστεί εκ νέου και η δίκη για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε το 2020 αλλά αναβλήθηκε επ’ αόριστον λόγω της πανδήμιας.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ