Εμβόλια στην Αλβανία - Κατάργηση του «εμπόλεμου» - Μήνυμα Ερντογάν με «ταχυδρόμο» τον Ράμα

Θανάσης Αργυράκης 08-01-2021 21:08 Τελευταία ενημέρωση: 08-01-2021 21:36
Εμβόλια στην Αλβανία - Κατάργηση του «εμπόλεμου» - Μήνυμα Ερντογάν με «ταχυδρόμο» τον Ράμα
Τι φέρονται να συμφώνησαν Ελλάδα-Αλβανία

Να βοηθήσει η Ελλάδα την Αλβανία, παρέχοντάς της εμβόλια, φέρονται να συμφώνησαν οι δύο πλευρές, σύμφωνα με αλβανικές διπλωματικές πηγές, καθώς και αναφορές που κάνουν τα αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης. Γίνεται λόγος, αρχικά για 1500 και σε σύντομο χρονικό διάστημα για δέκα χιλιάδες εμβόλια.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύντομης, σημερινής επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντυ Ράμα, στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, Κυριάκο Μητσοτάκη, και Νίκο Δένδια, σύμφωνα με αλβανικές πηγές, οι δύο πλευρές φέρονται να συζήτησαν το θέμα της υπογραφής Συμφώνου Φιλίας, με το οποίο καταργείται το «εμπόλεμο».

Να σημειωθεί πως, παρά το γεγονός ότι οι δύο γειτονικές χώρες έχουν ιδιαίτερα στενές σχέσεις από το 1990 και μετά, και μεγάλος αριθμός Αλβανών ζει στη χώρα μας, παρατηρείται το άκρως οξύμωρο η Ελλάδα και η Αλβανία να βρίσκονται σε «εμπόλεμη κατάσταση». Κάτι που δεν έχει αλλάξει από τη λήξη του δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Στο παρελθόν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν προσπάθειες να καταργηθεί, αλλά τελικώς δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, εξαιτίας -και- εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων που εκδηλώθηκαν στις δύο χώρες.

Πάντως, κοινή πεποίθηση είναι ότι, τόσο στα Τίρανα όσο και στην Αθήνα, υπάρχουν «κύκλοι», οι οποίοι δεν επιθυμούν την προσέγγιση των δύο χωρών, και αντιδρούν ακόμα και στην κατάργηση του «εμπολέμου».

Μήνυμα Ερντογάν

Στο μεταξύ, σημαντική μερίδα του αλβανικού Τύπου αναφέρει ότι ο Ε.Ράμα λειτούργησε ως «ταχυδρόμος» μηνύματος του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε στην Αγκυρα μια μέρα προτού έλθει στην Αθήνα.

Ο Αλβανός πολιτικός αναλυτής, Άντι Μπουσάτι, από τους επικριτές του Ράμα, σε δηλώσεις στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό, Open, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο Αλβανός πρωθυπουργός απλώς παίζει το ρόλο ταχυδρόμου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Παίζει, επίσης, το ρόλο του αρεστού στην Ελλάδα που όμως υπακούει στην Άγκυρα».

Σύμφωνα με αλβανικές πηγές, ο Ε.Ράμα φέρεται να μετέφερε μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο ο Τ.Ερντογάν προτείνει στον Κ.Μητσοτάκη την επανέναρξη του ελληνο-τουρκικού διαλόγου από το σημείο που είχε διακοπεί, προτού κάνει και πάλι την εμφάνισή του το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ακόμα και μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στο Καστελόριζο.

Ως γνωστόν, το καλοκαίρι του 2020, με γερμανική πρωτοβουλία, στο Βερολίνο είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου.

Κατά τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.

Ωστόσο, αίφνης, όλως περιέργως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποκάλυψε την πραγματοποίηση της συνάντησης, με αποτέλεσμα να την «κάψει», αφού προκλήθηκε πολιτική αντιπαράθεση με κατηγορίες περί «μυστικής διπλωματίας».

Λίγο μετά, ωστόσο, η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε νέες «έρευνες» του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τότε, με συντεταγμενες «διαρροές», επιχειρήθηκε να πέσει η ευθύνη για την μη έναρξη των ελληνο-τουρκικών συνομιλιών στην ελληνική πλευρά, με το «επιψχείρημα» ότι η Αθήνα και το Κάϊρο υπέγραψαν τη μερική οριοθέτηση της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Ιδιαίτερα έντονες ήταν τέτοιου είδους «διαρροές» που εκπορεύονταν από το Βερολίνο, το οποίο μάλιστα, δήλωνε «δυσαρεστημένο» για αυτή την ελληνο-αιγυπτιακή κίνηση.

Εκτοτε, η έναρξη ελληνο-τουρκικού διαλόγου ναυάγησε, αφού ο τουρκικός πολεμικός στόλος και το Oruc Reis συνέχισαν να πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εμβόλια

Σύμφωνα με τον αλβανικού τηλεοπτικό σταθμό, Top channel, η Ελλάδα συμφώνησε να χορηγήσει μια σημαντική ποσότητα από χιλιάδες εμβόλια της εταιρείας, Pfizer, στην Αλβανία, τα οποία έχουν ζωτική σημασία για τη χώρα, τη στιγμή που χώρες της ΕΕ, όπως ανέφερε ο σταθμός, δεν στήριξαν με εμβόλια τις χώρες της Δυτικής Βαλκανικής, προκαλώντας τον «εκνευρισμό» ηγετών τους. Αντίστοιχες αναφορές κάνουν τα περισσότερα αλβανικά ΜΜΕ.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, κατά την άφιξή του στην Αθήνα, έγραψε στο twitter:

«Στην Αθήνα για γεύμα εργασίας με τον Π/Θ Μητσοτάκη, για να συζητήσουμε σχετικά με τον περαιτέρω συντονισμό στον κοινό αγώνα κατά του Covid 19, την περαιτέρω σύσφιγξη των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, την περιφερειακή συνεργασία και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της ευρύτερης περιοχής».

Αργότερα, επίσης, έγραψε: «Ευχαριστίες για την άριστη φιλοξενία στο σπίτι του πρωθυπουργού κ.Μητσοτακη. Κάναμε έναν απολογισμό της κατάστασης με τον κορονοϊό, των διμερών μας σχέσεων και των περιφερειακών προβλημάτων. Πλήρης βούληση για την από κοινού περαιτέρω προώθηση των στρατηγικών αυτών σχέσεων».

Ιόνιο Πέλαγος

Επίσης, ένα από τα βασικά θέματα που, κατά τις ίδιες αλβανικές πηγές, ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων, ήταν η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο.

Επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία των δύο πλευρών για προσφυγή στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Πέλαγος, καθώς και η ετοιμότητα για τη διευθέτηση όλων των υπολοίπων εκκρεμων διμερών ζητημάτων.

Ως χρονικός ορίζοντας για τις διαδικασίες επίλυσης των ελληνο-αλβανικών διαφορών φέρεται να προσδιορίστηκε ο Απρίλιος του 2021, οπότε θα διεξαχθούν εκλογές στην Αλβανία.

Εκτιμάται ότι, έως τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη σύνταξη συνυποσχετικού για τα θέματα που θα παραπεμφθούν στη Χάγη, και, ενδεχομένως, η ίδια η παραπομπή των διαφορών στο Δικαστήριο.

Επίσης, η διευθέτηση των υπολοίπων ζητημάτων, όπως, μεταξύ άλλων, το «εμπόλεμο». Να σημειωθεί πως στο παρελθόν Αθήνα και Τίρανα συζητούσαν και την διευθέτηση ορισμένων διαφορών και στα χερσαία ελληνο-αλβανικά σύνορα («πυραμίδες»).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo