• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ιμια - Καστελόριζο: Ρίχνουν τους τόνους για να μην «ναρκοθετηθεί» η έναρξη του ελληνο-τουρκικού διαλόγου;

Θανάσης Αργυράκης 08-01-2021 19:04 Τελευταία ενημέρωση: 08-01-2021 22:23
Ιμια - Καστελόριζο: Ρίχνουν τους τόνους για να μην «ναρκοθετηθεί» η έναρξη του ελληνο-τουρκικού διαλόγου;
Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στο Καστελόριζο και τη Σύμη

Παρ' ότι, μόλις προ ημερών, σημειώθηκε ένα σοβαρό επεισόδιο από «τσαμπουκάδες» της τουρκικής Ακτοφυλακής σε βάρος του ελληνικού Λιμενικού, με αποτέλεσμα να κτυπηθεί ένα ελληνικό σκάφος, το θέμα στα -κατευθυνόμενα, στην πλειοψηφία τους- τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης πέρασε σχετικά ... στα ψιλά.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στο Καστελόριζο και τη Σύμη. Αρχικά, ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί τα δύο νησιά, καθώς και τη Ρόδο την περασμένη Τρίτη, αλλά επίσης αναβλήθηκε.

Ο υπουργός Άμυνας, από την αρχή της θητείας του, δεν έχει επισκεφθεί το ακριτικό νησί που επί σειρά μηνών, το τελευταίο διάστημα, βρέθηκε στο «στόχαστρο» των κινήσεων του τουρκικού πολεμικού στόλου που συνόδευε το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis.

Με αφορμή, πάντως, το πρόσφατο επεισόδιο στα Ιμια, σε άρθρο της, η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα, Hurriyet Daily News, ανέφερε πως είναι αξιοσημείωτο το ότι η Αθήνα και η Αγκυρα επέλεξαν να μην θίξουν το ζήτημα, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο το μόνο που μπορεί να σημαίνει, είναι ότι η διαδικασία για τον διάλογο συνεχίζεται και ότι, με εξαίρεση μια μεγάλη αναστάτωση, θα πρέπει να αναμένεται η ανακοίνωση μιας ημερομηνίας για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι η Ακτοφυλακή ανήκει στο Σώμα της Στρατοχωροφυλακής, έναν από τους πιο σκληρούς μηχανισμούς «πραιτωριανών» του συστήματος της Αγκυρας.

Των δύο Σωμάτων προΐσταται το υπουργείο Εσωτερικών, με τον γνωστό για τις επανειλημμένες επιθετικές δηλώσεις του σε βάρος της Ελλάδας και τις διόλου καθαρές πολιτικές ίντριγκές του εντός της τουρκικής «ελίτ», Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Πάντως, και ο τουρκικός Τύπος, ο οποίος συνηθίζει να υψώνει τους τόνους σε αντίστοιχες περιπτώσεις επεισοδίων, όπως το τελευταίο στα Ιμια, αν και αναπαρήγαγε ευρέως την είδηση, έδωσε μικρή έκταση στο θέμα.

Παρά ταύτα, η πλειοψηφία των ΜΜΕ είχε επικριτικούς τίτλους σε βάρος της Ελλάδας. Ενδεικτικά, η εφημερίδα, Sabah, κάνει λόγο για «Μάθημα στην Ελλάδα στα Ιμια», η Sozcu είχε τίτλο «Μετάνιωσαν που πλησίασαν», η Akşam έγραψε για «Ελληνική πρόκληση εκ νέου στα Ίμια», η Analiz ανέφερε ότι «Ελληνικό σκάφος εκδιώχθηκε από τα Ίμια», ενώ άλλες έκαναν λόγο για «Ένταση στα Ίμια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo