14.6 C
Athens
13.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Αύξηση των Τουρκικών προκλήσεων στα Ίμια – Αφορμή ο «πόλεμος» της τσιπούρας


    Με μια λιτή ανακοίνωση, μόλις 53 λέξεων το αρχηγείο του λιμενικού σώματος, πήρε θέση για την παρενόχληση Ελληνικών σκαφών του σώματος, από σκάφη της Τουρκικής ακτοφυλακής στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων.
    Στα σκάφη του λιμενικού, προκλήθηκαν υλικές ζημιές, αλλά αυτό δεν είναι το μείζον.
    Το σημαντικότερο είναι η αυξημένη προκλητικότητα των Τούρκων στα Ίμια, όπως διαπιστώνουν στελέχη του λιμενικού και παρατηρούν καθημερινά οι Καλύμνιοι ψαράδες.
    Το τελευταίο διάστημα η παρουσία των σκαφών της Τουρκικής ακτοφυλακής έχει αυξηθεί περισσότερο από το προηγούμενο διάστημα.
    Μάλιστα πηγές από το νησί της Καλύμνου, επισημαίνουν, πως «ο πόλεμος της τσιπούρας είναι η αφορμή για την Τουρκική προκλητικότητα, ειδικά φέτος.
    Σύμφωνα με ασφαλείας πληροφορίες του lawandorder.gr, οι εντάσεις από πλευράς Τουρκίας ξεκίνησαν παραμονή Χριστουγέννων.
    Ένα δεύτερο επεισόδιο σημειώθηκε παραμονή πρωτοχρονιάς, μες την την προκλητικότητα να κορυφώνεται την Τετάρτη και την Πέμπτη.
    Η παρουσία των σκαφών εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό επιχειρούμενης αύξησης της έντασης στην περιοχή των Τούρκων, ειδικά σε μια περίοδο εσωτερικών προβλημάτων και απώλειας ενός ισχυρού συμμάχου, όπως αυτή του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ».
    «Επιτέλους το λιμενικό ανταποκρίνεται στο έργο του»
    Μιλώντας στο lawandorder.gr, ο πρόεδρος αλιέων της Καλύμνου, περιγράφει τις παρενοχλήσεις των Τούρκων στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κύριος Μανώλης Κουλιάς, «Έχουμε μάθει πλέον να το χειριζόμαστε. Όταν υπάρχει αυτή η αυξανόμενη ένταση, τα μικρότερα σκάφη που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμβολιστούν απομακρύνονται από την περιοχή, μέχρι να περάσει αυτή η ένταση, τα μεγαλύτερα που δεν έχουν ίδιο κίνδυνο παραμένουν στην περιοχή».
    Παράλληλα εκφράζει την ικανοποίηση των αλιέων για την στάση του λιμενικού, τονίζοντας πως, «Αισθάνεσαι μια ηθική ικανοποίηση σαν ακρίτας, να βλέπουμε ότι επιτέλους το λιμενικό ανταποκρίνεται στο έργο του. Επιτέλους τα σκάφη του λιμενικού, «στέκονται» όπως πρέπει απέναντι στους Τούρκους».
    Τι είναι ο «πόλεμος» της τσιπούρας
    Κάθε χρόνο, από τις αρχές Δεκεμβρίου έως και το τέλος Ιανουαρίου, εξελίσσεται γύρω από τα Ίμια ο «πόλεμος» της Τσιπούρας με Τούρκους ψαράδες να μπαίνουν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα για αλιεία, συνοδεία τις περισσότερες φορές από σκάφη της Τουρκικής ακτοφυλακής.
    Κατά την διάρκεια του ψαρέματος προκαλούνται έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των ψαράδων, με τα μέλη της Τουρκικής ακτοφυλακής να παρενοχλούν τα ελληνικά αλιευτικά και σε πολλές περιπτώσεις να τα απομακρύνουν, υποστηρίζοντας ψευδώς, πως ψαρεύουν εντός Τουρκικών χωρικών υδάτων.
    Διαβάστε επίσης:
    Έκκληση Δημάρχου Καλύμνου για ενίσχυση των σκαφών λιμενικό: Εύκολο το ατύχημα με τους Τούρκους


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ