Επίσκεψη στον Ερντογάν ετοιμάζει η ηγεσία της ΕΕ

Θανάσης Αργυράκης 07-01-2021 22:27
Επίσκεψη στον Ερντογάν ετοιμάζει η ηγεσία της ΕΕ
Εκτιμάται ότι το διπλωματικό ταξίδι για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ θα είναι έτοιμο να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου

Την Τουρκία πρόκειται να επισκεφθούν οι επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα Φον Ντερ Λαϊεν, και Σαρλ Μισέλ, στο τέλος του Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Χαρακτηριστική είναι ανάρτηση στο twitter του δημοσιογράφου που ειδικεύεται σε διπλωματικά ζητήματα, Andrew Hopkins, ο οποίος αναφέρει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, εκτός της προγραμματιζόμενης επίσκεψης των δύο παραγόντων της ΕΕ στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικων, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συζητήσει με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, για την πιθανή σύγκληση της Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Ο ίδιος γράφει, επίσης, ότι ο Μ.Τσαβούσογλου δήλωσε πως περιμένει να συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, τις επόμενες 1-2 εβδομάδες.

Να σημειωθεί πως ήδη ο Μ.Τσαβούσογλου επισκέφθηκε την Πορτογαλία, η οποία έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ από την αρχή του έτους. Επίσκεψη πρόκειται κάνει και ο Ν.Δένδιας.

Την πρόταση για Διάσκεψη για την Α.Μεσόγειο έχει κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν. Την υϊοθέτησε η ΕΕ, και εξουσιοδοτήθηκε ο Ζ.Μπορέλ να διερευνήσει την πιθανότητα πραγματοποίησής της.

Η Τουρκία επιμένει να ζητάει τη συμμετοχή των κατεχομένων κυπριακών εδαφών στη Διάσκεψη, ενώ η Αθήνα, αν και δηλώνει πως επί της αρχής είναι σύμφωνη, αφενός διαφωνεί κάθετα με τη συμμετοχή των κατεχομένων, αφετέρου δηλώνει επιφυλακτική ως προς την ίδια τη Διάσκεψη. Αντίστοιχες, ισχυρές επιφυλάξεις έχουν και άλλες χώρες της Α.Μεσογείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo