Κλεισούρα: Νέα έκταση για το στρατιωτικό νεκροταφείο των πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο

Θανάσης Αργυράκης 07-01-2021 19:06
Κλεισούρα: Νέα έκταση για το στρατιωτικό νεκροταφείο των πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο
Σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο, προχώρησε η απαλλοτρίωση οικοπέδου τριών στρεμμάτων, το οποίο, κατά πληροφορίες, ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της αλβανικής κυβέρνησης, η σχετική απόφαση των Τιράνων που είχε ληφθεί τον Δεκέμβριο του 2020, για απαλλοτρίωση έκτασης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για το ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο στην Κλεισούρα Πρεμετής.

Σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο, προχώρησε η απαλλοτρίωση οικοπέδου τριών στρεμμάτων, το οποίο, κατά πληροφορίες, ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία, για λογαριασμό του αλβανικού υπουργείου Αμυνας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για το Στρατιωτικό Κοιμητήριο. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί προς το τέλος του Δεκεμβρίου 2020, και τώρα υλοποιείται. 

Να σημειωθεί πως παρ' ότι η Ελλάδα και η Αλβανία είχαν υπογράψει συμφωνία για τη δημιουργία στρατιωτικών κοιμητηρίων στην Αλβανία για τους Ελληνες πεσόντες στο αλβανικό μέτωπο, ήδη το 2010, τα Τίρανα κωλυσεργούσαν επί σειρά πολλών ετών να υλοποιήσουν τη συμφωνία.

Τελικώς, η συμφωνία άρχισε να υλοποιείται από τον Ιανουάριο του 2018, μετά από τις επαφές που είχαν ο Ελληνας και ο Αλβανός τότε υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και Ντίτμηρ Μπουσάτι.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έκτοτε άρχισε ο εντοπισμός, εκταφή, ταυτοποίηση και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων του έπους του 1940.

Το σύνολο των οστών των Ελλήνων πεσόντων που αναπαύονται πλέον στο στρατιωτικό νεκροταφείο έφτασε τους 975, ενώ άλλοι εκατό ενταφιάστηκαν στο ιστορικό νεκροταφείο από τον πόλεμο του 40, στο ελληνικό μειονοτικό χωριού Βουλιαράτες. Στις 13 Φεβρουαρίου 2020, ετάφησαν εκεί τα οστά άλλων 20 πεσόντων.

Τα οστά συλλέγονται από περιοχές δίπλα στα στενά της Κλεισούρας, Πρεμετής, όπου δόθηκαν οι φονικότερες μάχες και από ελληνικής πλευράς σκοτώθηκαν πάνω από πέντε χιλιάδες μαχητές στο σύνολο των 8.500, στο αλβανικό μέτωπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo