ΣτΕ για «μπλοκάκια»: Σε ενδεχόμενη αλλαγή επαγγέλματος, νέα απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος

Newsroom 29-01-2019 17:35
ΣτΕ για «μπλοκάκια»: Σε ενδεχόμενη αλλαγή επαγγέλματος, νέα απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος
Η απαλλαγή ισχύει για άλλα πέντε χρόνια

Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για μια ακόμη πενταετία σε περίπτωση που αλλάξουν επάγγελμα, δικαιούνται εργαζόμενοι με μπλοκάκι. Αυτό έκρινε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δικαιώνοντας δικηγόρο που είχε προσφύγει ενώπιόν του για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η απόφαση αφορά σε εκατοντάδες μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση (πιλοτική) η οποία εκδόθηκε από το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες που διαθέτουν μπλοκάκι και τώρα ασκούν διαφορετικό επάγγελμα (από αυτό που ασκούσαν ότι είχαν κάνει έναρξη) εξαιρούνται για διάστημα πέντε ετών από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος. 
Μάλιστα, όπως έκρινε το ΣτΕ σε περίπτωση που γίνει διακοπή της άσκησης επαγγέλματος πριν την συμπλήρωση της πενταετίας και στην συνέχεια γίνει νέα έναρξη εργασιών στο ίδιο όμως επάγγελμα, ο χρόνος διακοπής δεν συνυπολογίζεται για την συμπλήρωση της πενταετίας.
Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχόλησε το ΣτΕ κατόπιν προσφυγής δικηγόρου, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2007 έκανε έναρξη εργασιών ως ελεύθερος επαγγελματίας και έξι μήνες μετά έκανε διακοπή εργασιών επιτηδευματία.
Ωστόσο μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2015 προέβη σε νέα έναρξη επιτηδεύματος με αντικείμενο τη δικηγορία.
Ο δικηγόρος τα δυο πρώτα έτη της δικηγορίας του κλήθηκε να πληρώσει τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.
Ο ίδιος άσκησε ενδικοφανή προσφυγή στην πράξη προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, η οποία απορρίφθηκε. Έτσι, ο δικηγόρος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκε.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo