17.4 C
Athens
13 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Το ΣτΕ θα κρίνει τη συνταγματικότητα της επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών


    Η νομιμότητα της επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών, θα κριθεί πλέον από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Το μείζον αυτό θέμα θα απασχολήσει το ΣτΕ έπειτα από προσφυγή που κατέθεσε κατά της σύστασης και λειτουργίας της εν λόγω επιτροπής η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνικών Επιστημόνων. Η υπόθεση εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια ΣτΕ από την πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Μαίρη Σαρπ.
    Ειδικότερα, με την αίτησή της στο ΣτΕ η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνικών Επιστημόνων στρέφεται κατά της υπ΄ αριθμ. 127519/6.11.2020 απόφασης του υπουργού Οικονομικών και κατά του άρθρου 16 του νόμου 4714/2020, που αφορά τις φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της Ελληνικής οικονομίας. Στην αίτησή της, η Ένωση υποστηρίζει ότι η σύσταση της επίμαχης επιτροπής αντιβαίνει τις διατάξεις του Συντάγματος, καθώς ουσιαστικά αντικαθιστά το έργο της Δικαιοσύνης. Να σημειωθεί πως την επίμαχη επιτροπή απαρτίζουν μέλη του δικαστικού σώματος ή μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
    Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία στην εν λόγω επιτροπή, μπορεί να προσφύγει ο φορολογούμενος που έχει εκκρεμείς ενώπιον του ΣτΕ και των Διοικητικών Δικαστηρίων διαφορές από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμου λόγω παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας. Ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση στην επιτροπή ζητώντας την εξώδικη επίλυση της διαφοράς, με τους όρους και τις προϋποθέσεις, που αναφέρονται στο άρθρο 16 του ν. 4714/2020.
    Στη συνέχεια η αίτηση του φορολογουμένου υποβάλλεται, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στον ιστότοπο www.eefdd.gr και ο αιτών λαμβάνει ειδοποίηση ηλεκτρονικά για την καταχώρηση της αίτησής του, ενώ μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της. Οι γραμματείς της Επιτροπής, αμελλητί, ενημερώνουν ηλεκτρονικά το Συμβούλιο της Επικρατείας ή το αρμόδιο Διοικητικό Δικαστήριο περί της υποβολής της αίτησης.
    Ωστόσο, η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνικών Επιστημόνων υποστηρίζει ότι η σύσταση της επίμαχης επιτροπής αντιβαίνει τις διατάξεις του Συντάγματος, καθώς ουσιαστικά αντικαθιστά το έργο της Δικαιοσύνης. Ακόμη, στην αίτησή της προς το ΣτΕ υποστηρίζει ότι η σύνθεση της εν λόγω επιτροπής αντιβαίνει στο άρθρο 89 του Συντάγματος που απαγορεύει στους δικαστικούς λειτουργούς να παρέχουν κάθε άλλη μισθωτή υπηρεσία, καθώς και να ασκούν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ