• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Διαβεβαιώσεις από Κομισιόν για προστασία ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από την πανδημία

lawandorder.gr 05-01-2021 15:44
Διαβεβαιώσεις από Κομισιόν για προστασία ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από την πανδημία
Η απάντηση της Κομισιόν στην Εθνική Συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία

Τη δέσμευσή της ότι η Κομισιόν θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών μας, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, έδωσε η Κομισιόν στην Εθνική Συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ).

Απάντηση στην επιστολή που είχε απευθύνει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την προστασία των ατόμων με αναπηρία από την πανδημία, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, έλαβε ο κ. Βαρδακαστάνης, από τις Επιτρόπους Στ. Κυριακίδου και H. Dalli, Υγείας και Ισότητας αντίστοιχα, εκ μέρους της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Von der Leyen.

Στην επιστολή οι Επίτροποι διαβεβαιώνουν το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατευτούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, παρ΄ ότι πολλά από τα μέτρα επαφίενται στη στρατηγική της εκάστοτε χώρας - μέλους, τη στιγμή που τόσο ο ΠΟΥ, ο ΟΗΕ αλλά και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων έχουν επισημάνει με ευδιάκριτο τρόπο, ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις κινδυνεύουν περισσότερο από τις άλλες ομάδες του πληθυσμού.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής μεταφρασμένο στα ελληνικά:

«Αγαπητέ κύριε Βαρδακαστάνη,

Εκ μέρους της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Von der Leyen, σας ευχαριστούμε για την ανοιχτή επιστολή με την οποία μοιραστήκατε μαζί μας τις ανησυχίες σας σχετικά με τα άτομα με αναπηρία στο πλαίσιο των στρατηγικών εμβολιασμού για τον COVID-19.

Η πανδημία COVID-19 είναι μια άνευ προηγουμένου πρόκληση με εκτεταμένο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και στις ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη, υποστηριζόμενη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Ωστόσο, θέματα δημόσιας υγείας, όπως η οργάνωση και η παροχή υγειονομικής περίθαλψης, οι στρατηγικοί εμβολιασμού και δοκιμών, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών και οι εθνικές κυβερνήσεις αποφασίζουν για τα συγκεκριμένα μέτρα και τις στρατηγικές, με βάση την εθνική επιδημιολογική και κοινωνική κατάσταση κάθε χώρας.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης ανταπόκρισης στην πανδημία, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί, όπως τα άτομα με αναπηρία, προστατεύονται από τον ιό και έχουν ίση πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ιδίως δεδομένου ότι, όπως επισημαίνετε και εσείς, κινδυνεύουν περισσότερο από το COVID-19. Αυτό αναγνωρίζεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που εξέδωσε δημοσίευση αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-191, καλώντας τις εθνικές κυβερνήσεις να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα επείγοντα μέτρα περιλαμβάνουν τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και ότι η υγειονομική περίθαλψη COVID-19 είναι προσβάσιμη, προσιτή και δίχως αποκλεισμούς.

Επιπλέον, η ΕΕ υπέγραψε από κοινού δήλωση που επικροτεί την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για μια απάντηση στην πανδημία που θα συμπεριλαμβάνει τα αναπηρία. Η δήλωση τονίζει ότι η αντίδραση και η ανάκαμψη θα πρέπει να προστατεύουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και να τα τοποθετούν στο επίκεντρο των προσπαθειών, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και στην Ατζέντα του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη που ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και παρέχουν εμπειρογνωμοσύνη σε εθνικά μέτρα. Το ECDC κυκλοφόρησε τον Ιούλιο τεχνική καθοδήγηση σχετικά με την παροχή υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία. Ο στόχος ήταν η παροχή καθοδήγησης για την κοινωνία των πολιτών, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τις εθνικές και περιφερειακές αρχές που παρέχουν υποστήριξη σε άτομα με ιατρική και κοινωνική ευπάθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Συγκεκριμένα, στόχευε στον εντοπισμό ορισμένων από τις σημαντικότερες προκλήσεις, επιτυχίες και διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτούς τους οργανισμούς από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2020.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή δημοσίευσε μια σειρά συστάσεων για μια κοινή προσέγγιση των τεστ COVID-19 στην Ευρώπη, ως επακόλουθη πρωτοβουλία της ανακοίνωσης της 15ης Ιουλίου σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη ετοιμότητα της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας. Οι συστάσεις καθορίζουν συγκεκριμένα σημεία δράσης που θα υποστηρίξουν τις χώρες στο σχεδιασμό και στην οργάνωση των προσπαθειών τους σε διάφορα στάδια. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων δημοσίευσε στρατηγικές τεστ COVID-19, όπου τονίστηκε ότι ιδανικά, όλα τα άτομα με συμπτώματα COVID-19 πρέπει να ελέγχονται το συντομότερο δυνατό μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Στις 17 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, παρασκευής και ανάπτυξης εμβολίων κατά του COVID-19. Καθώς η διαθεσιμότητα των εμβολίων βελτιώνεται, οι στρατηγικές εμβολιασμού και οι στόχοι τους θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα. Όπως αναφέρεται στο πρόσφατο έγγραφο «Προετοιμασία για στρατηγικές εμβολιασμού COVID-19 και ανάπτυξη εμβολίων», η προτεραιότητα πρόσβασης στα εμβόλια πρέπει να παρέχεται σε συγκεκριμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων άνω των 60 ετών, ατόμων των οποίων η κατάσταση της υγείας τους καθιστά ιδιαίτερα σε κίνδυνο, ευάλωτες κοινωνικοοικονομικές ομάδες και άλλες ομάδες με υψηλότερο κίνδυνο Το τελευταίο καλύπτει άτομα με αναπηρία για τους λόγους που επισημαίνετε στην επιστολή σας.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών μας, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία. Εκτιμούμε το έργο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία σε αυτόν τον τομέα και ανυπομονούμε για τη συνέχιση της συνεργασίας μας και τον μελλοντικό διάλογο.

Με εκτίμηση,
Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Helena Dalli, Επίτροπος, Επίτροπος Ισότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

TAGS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo