Τουρκία: Με το Brexit χάσαμε τον καλύτερο σύμμαχό μας εντός της ΕΕ, τη Βρετανία

Θανάσης Αργυράκης 05-01-2021 14:04 Τελευταία ενημέρωση: 05-01-2021 14:05
Τουρκία: Με το Brexit χάσαμε τον καλύτερο σύμμαχό μας εντός της ΕΕ, τη Βρετανία
Τον ρόλο που μπορεί να παίξει ως «ασπίδα» ασφάλειας για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, «πουλάει» τώρα η Τουρκία στη Δύση

Τον ρόλο που μπορεί να παίξει ως «ασπίδα» ασφάλειας για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, «πουλάει» τώρα η Τουρκία στη Δύση, επιδιώκοντας αφενός μεν να απομονώσει τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο εντός των δύο θεσμών, αφετέρου να δείξει στη Δύση ότι της είναι «χρήσιμη».

Χαρακτηριστικές, εξάλλου, προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, ΑΚΡ, Ομέρ Τσελί (Ömer Çelik).

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί κατά καιρούς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, ο οποίος, εν μέσω μάλιστα των τουρκικών επιθετικών κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, προσέφερε κάλυψη στην Τουρκία, λέγοντας ότι αποτελεί ανάχωμα για το Μεταναστευτικό, ανήκει στην Δυτική οικογένεια και αποτελεί ασπίδα προστασίας για τις Δυτικές δημοκρατίες.

Ο Ο.Τσελίκ, ειδικότερα, αφού ανέφερε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ «θα είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της προσεχούς περιόδου», ισχυρίστηκε ότι «η ασφάλεια της Ευρώπης, το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και η ασφάλεια των εδαφών της Ευρώπης ξεκινούν από τα σύνορα της Τουρκίας».

Η Τουρκία, υποστήριξε, «κατοχυρώνει την ασφάλεια, όχι μόνο των δικών της συνόρων, αλλά και των συνόρων των ευρωπαϊκών δημοκρατιών και του ΝΑΤΟ. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να το αναγνωρίσουν αυτό», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνει κατανοητό, λοιπόν, ότι, όποιος "αντιπολιτεύεται" την Τουρκία, αναπόφευκτα, καταστρέφει το μέλλον της Ευρώπης».

«Έρωτας» με το Λονδίνο

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσες είναι οι παραδοχές του για τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις της Άγκυρας με το Λονδίνο.

«Με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, έχουμε χάσει έναν από τους ισχυρότερους υποστηρικτές μας εντός της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, «οι σχέσεις που διατηρήσαμε με το ΗΒ στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ, θα συνεχιστούν τώρα με τη νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η Τουρκία «έχει βαθιά ριζωμένους δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο», ενώ έκανε ειδική αναφορά στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Λονδίνου - Άγκυρας που υπεγράφη τον Δεκέμβριο και ετέθη σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, χωρίς καν η κυβέρνηση Τζόνσον να έχει δώσει τη δυνατότητα στο βρετανικό Κοινοβούλιο να την εξετάσει.

Επρόκειτο για μια συμφωνία που έδωσε «ανάσα» στη χειμαζόμενη οικονομία της Τουρκίας, αλλά παράλληλα πρόσφερε και πολιτική νομιμοποίηση στον Τ.Ερντογάν, ο οποίος τόσο έντονα επικρίνεται το τελευταίο διάστημα ειδικά από τα Δυτικά ΜΜΕ, εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής της Άγκυρας στην Α.Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία, στον Καύκασο, κ.ο.κ.

Σε μια προσπάθεια, επίσης, να υποβαθμίσει την ΕΕ, σημείωσε πως, αν και «μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, η ΕΕ έχει γίνει ένα πιο ατελές "μπλοκ", μολαταύτα είναι ένα "μπλοκ" που πρέπει να διατηρήσει καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία».

Κατά Ελλάδας - Γαλλίας

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, κατά την συνηθισμένη πρακτική της Άγκυρας, επετέθη εναντίον της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Ειδικότερα, με αφορμή την άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο της Λιβύης και το απαράδεκτο σύμφωνο οριοθέτησης της ΑΟΖ που υπέγραψε η Άγκυρα με την «κυβέρνηση» - μαριονέτα της Τρίπολης, είπε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία «προσπάθησαν να σπιλώσουν την Τουρκία και τον πρόεδρό της, ενώπιον όλου του κόσμου», ενώ κατηγόρησε το Παρίσι ότι «υποστηρίζει τις δυνάμεις του Χάφταρ (σ.σ. ελέγχει την Ανατολική Λιβύη), ενός πραξικοπηματία που είναι υπεύθυνος για μαζικές σφαγές».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να επιτεθεί στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο, τον οποίο κατηγόρησε για «ενθάρρυνση της ελληνικής πλευράς (σ.σ. της Κυπριακής Δημοκρατίας) με την άρση του εμπάργκο όπλων στην περιοχή (σ.σ. την Κύπρο)», που, όπως είπε, «παραλίγο να προκαλέσουν κρίση».

«Τρομακτικά εσφαλμένη», χαρακτήρισε τέλος την «απόφαση της ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη προς την ελληνική πλευρά (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία)», είπε ότι η επίσκεψη του Τ.Ερντογάν στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη «την επαύριο των εκλογών τους, ήταν ιστορική», ενώ, ως συνήθως, κατηγόρησε την Ελλάδα και την «ελληνική Νότια Κύπρο», όπως ονομάζει η Άγκυρα το κράτος - μέλος της ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι «προσπαθούν να σφετεριστούν τις αξιώσεις της ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα)».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo