Ανασχηματισμός σταθερότητας

Χρήστος Μυτιλινιός 05-01-2021 08:06 Τελευταία ενημέρωση: 20-02-2021 20:18
Ανασχηματισμός σταθερότητας
Ανασύνταξη δυνάμεων με στόχο την 4ετία

Στην επόμενη φάση περνά μετά από 1,5 χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά τον ανασχηματισμό που δείχνει ξεκάθαρα τις προτεραιότητες και τις μεθοδικές επόμενες κινήσεις.

Πανδημία και οικονομία όπως ήταν αναμενόμενο είναι οι βασικοί πυλώνες του κυβερνητικού έργου, με τον Πρωθυπουργό όχι μόνο να μην αγγίζει τους υπουργούς που έχουν πάνω τους το φορτίο (Άδωνις, Σταϊκούρας, Κικίλιας, Χρυσοχοΐδης, Χαρδαλιάς), αλλά και να αναβαθμίζει τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη σε Αναπληρωτή Υπουργό, δείχνοντας ξεκάθαρα «πού πάει το πράγμα».

Τι συζητήθηκε περισσότερο; Χωρίς αμφιβολία, η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στο Υπουργείο Εσωτερικών. Πολλοί είδαν αυτήν την κίνηση ως σήμα κατατεθέν για εκλογές. Η εντύπωση όμως που μένει στο ευρύ «μέτωπο λογικής» που στήριξε την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι πως η γαλάζια παράταξη έχει έναν επικεφαλής ο οποίος δεν φοβάται να προχωρήσει σε τομές στην κυβέρνησή του, οι οποίες έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα.

Ο Μάκης Βορίδης, ήταν και παραμένει από τους πιο αποτελεσματικούς υπουργούς αυτής της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός δεν διστάζει να «αναβαθμίσει» τον «καθαρόαιμο» δεξιό, δίνοντάς του μάλιστα έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς. Τα «κλίνατε επί δεξιά» που ακούγονται από την αντιπολίτευση, δεν αποτελούν ουσιαστική κριτική, καθώς ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανειλημμένα έχει δείξει πως δεν προχωρά σε ιδεολογικές διακρίσεις στο δυναμικό του κόμματός του και της κυβέρνησής του. Πράγμα που αποδεικνύεται με την ταυτόχρονη αξιοποίηση στον ίδιο ανασχηματισμό, των Βορίδη και Αμυρά.

Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση του ανασχηματισμού τις πρώτες ημέρες του νέου έτους σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για όλους. «Οι όποιες αλλαγές αποκρυσταλλώνουν τις προτεραιότητες του επόμενου χρονικού διαστήματος αλλά και την προσπάθεια για υπέρβαση καθυστερήσεων. Ο ανασχηματισμός επιβραβεύει, χωρίς να αποκλείει, ενώ ανακατανέμει τις ευκαιρίες» σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη και επεξηγούν: «οι νεότεροι μπορούν να δοκιμαστούν και οι παλαιότεροι να δράσουν σε διαφορετικά πεδία της δημόσιας ζωής».

Μεταναστευτικό

Η τοποθέτηση επίσης της Σοφίας Βούλτεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μιας γυναίκας που έχει επίσης αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι είναι «πολυεργαλείο» τόσο σε επίπεδο δουλειάς, όσο και σε επίπεδο γνώσεων, σηματοδοτεί την περαιτέρω ώθηση και ολοκλήρωση του έργου στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πως η μείωση των μεταναστευτικών ροών δεν οφείλεται μόνο στην κυβερνητική πολιτική, αλλά κυρίως στην πανδημία. Βλέποντας όμως δύο βήματα μπροστά με καθαρή ματιά, όταν ξεμπερδέψουμε από τον κορονοϊό, η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το επόμενο κύμα με σοβαρότητα, σταθερότητα και αποτελεσματικότητα.

Ο ανασχηματισμός αυτός μόνο εκλογικός δεν είναι. Οι εκλογές απομακρύνονται οριστικά και η προσπάθεια σταθερότητας είναι σε κάθε περίπτωση το σωστό, καθώς η κίνηση της κάλπης άμεσα, θα ήταν σε κάθε περίπτωση νικηφόρα για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά θα έδινε έναν καιροσκοπικό χαρακτήρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάτι που δεν ίσχυσε ποτέ, ούτε καν ακόμα από τους καιρούς που ο Κυριάκος ήταν στην αντιπολίτευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo