Κεμαλικοί και ισλαμιστές «σφάζονται» για την Αγιά Σοφιά

Θανάσης Αργυράκης 05-01-2021 07:27 Τελευταία ενημέρωση: 05-01-2021 07:28
Κεμαλικοί και ισλαμιστές «σφάζονται» για την Αγιά Σοφιά
Αναζωπυρώθηκε η κόντρα κεμαλικών - ισλαμιστών

Αναζωπυρώθηκε η κόντρα κεμαλικών - ισλαμιστών. Μέρες τώρα μαίνεται η ιδιότυπη πολιτική αντιπαράθεση, αυτή τη φορά με αφορμή την Αγιά Σοφιά και τη μετατροπή της από την κυβέρνηση του κόμματος, ΑΚΡ, του Ταγίπ Ερντογάν, σε τζαμί, το 2020.

Αιτία στάθηκε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Sözcü, η οποία φέρεται να πρόσκειται στο φιλο-κεμαλικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, και μάλιστα φημίζεται για την σκληρή εθνικιστική ρητορική της έναντι της Ελλάδας, ακόμα και για τις επικρίσεις της έναντι του Ερντογάν επειδή «αφήνει τους Έλληνες να έχουν καταλάβει τα τουρκικά νησιά στο Αιγαίο».

Προ ημερών, σε πρωτοσέλιδό της, με τίτλο «Από τον σάκο του 2020 βγήκαν καταστροφές και δάκρυα», στον Ιούλιο του περασμένου έτους ανέφερε ως «καταστροφή» τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Αμέσως, εναντίον της εκδηλώθηκαν επιθέσεις από σύσσωμα τα φιλο-ισλαμιστικά και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, κατηγορώντας την ακόμα και ως όργανο της Ελλάδας.

Ακόμα και ο Ταγίπ Ερντογάν, προ ημερών, κατά την έξοδο από την Αγία Σοφία, όπου παραβρέθηκε στην πρώτη προσευχή της Παρασκευής για το νέο έτος, της επετέθη, λέγοντας: «Εγώ δεν αγοράζω την Sözcü και κανείς να μην δίνει χρήματα για να την αγοράσει».

Συμπλήρωσε, δε, πως η Αγία Σοφία «είναι το στέμμα και το αστέρι του 2020» και όχι η «καταστροφή του 2020», όπως έγραψε η εφημερίδα.

Πόλωση της τουρκικής κοινωνίας

Οι επιθέσεις που δέχτηκε η εφημερίδα, είναι ενδεικτικές του κλίματος πόλωσης που συστηματικά καλλιεργείται στην τουρκική κοινωνία.

Σκληρές εθνικιστικές ρητορικές, ενδεδυμένες με θρησκευτικό μανδύα, για εσωτερική κατανάλωση, σε μια περίοδο μεγάλης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης της Τουρκίας, λειτουργούν αποπροσανατολιστικά από τα μεγάλα προβλήματα, και ταυτόχρονα βαθαίνουν την πόλωση που έχει επέλθει στην τουρκική κοινωνία εδώ και χρόνια.

Να σημειωθεί πως η απόφαση Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, δεν αποτέλεσε μόνο πρόκληση προς τη διεθνή κοινότητα, αλλά πρωτίστως πλήγμα στους «κεμαλικούς», αφού επί Ατατούρκ μετετράπη σε μουσείο.

Η αρμενική εφημερίδα, Agos, που εκδίδεται στην τουρκική γλώσσα, δημοσιοποίησε πρόσφατα στοιχεία της έρευνας του Πανεπιστημίου, Bilgi, της Κωνσταντινούπολης.

Από αυτήν προκύπτει ότι υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι το 86% των ερωτηθέντων που πρόσκεινται στο κυβερνών -με ισλαμικό πρόσημο- κόμμα, ΑΚΡ, το 82% των υποστηρικτών του ακραίου εθνικιστικού κόμματος, βασικού στυλοβάτη του Ερντογάν, MHP, και 34% των προσκείμενων στο «κεμαλικό», CHP.

Σκληρές επιθέσεις

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, Sözcü, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμά της ανέφερε ότι «το τζαμί της Αγίας Σοφίας, το οποίο λειτουργούσε ως μουσείο στην Κωνσταντινούπολη για πολλά χρόνια, άνοιξε ως τόπος λατρείας μετά από 86 χρόνια. Κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κόσμου».

Ενδεικτικοί είναι οι ιδιαιτέρως επιθετικοί χαρακτηρισμοί σε βάρος της από φιλο-ισλαμιστικά ή φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Η ιστοσελίδα, Ahaber, ταυτίζει την Sözcü με την Ελλάδα και τον χριστιανικό κόσμο. Το ίδιο κάνει και η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, BirGün, η οποία γράφει ότι στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς «δεν έχουν καμιά διαφορά τα ελληνικά ΜΜΕ με την εφημερίδα του CHP», καθώς και οτι η Sözcü «δεν μπορεί να κρύψει την ισλαμοφοβία της».

Η ισλαμιστική εφημερίδα, Millî Gazete, κάνει λόγο για «πρωτοσέλιδο που αναδύει νοοτροπία σταυροφορίας» και «προκαλεί τα εκατομμύρια που, με μεγάλη ικανοποίηση, είδαν την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Diriliş Postası, απάντησε στην Sözcü ότι ήταν «πανόραμα ελπίδας το 2020», και ότι «μετά από 86 χρόνια, έσπασαν τα δεσμά της» Αγιάς Σοφιάς.

Η εφημερίδα, Türkgün, η οποία πρόσκειται στο εθνικιστικό κόμμα, MHP, χάρις στο οποίο κυβερνά το AKP, χαρακτηρίζει τους δημοσιογράφους της Sözcü ως «ομάδα προδοσίας, που θεωρούν τον εαυτό τους σταυροφόρο», με «πνεύμα Βυζαντινών».

Η Sözcü, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε, δια του αρχισυντάκτη της, Μετίν Γιλμάζ (Metin Yılmaz), προέβη σε αναδίπλωση, αναφέροντας ότι παρερμηνεύθηκε το δημοσίευμα και ότι δεν υπήρχε πρόθεση να χαρακτηριστούν «καταστροφή» τα εγκαίνια της Αγίας Σοφίας.

Παρά ταύτα, η Türkgün συνέχισε τις επικρίσεις: «Εάν η κυβέρνηση αύριο καλέσει την Ελλάδα και της πει "πάρε την Αγία Σοφία και όπως το επιθυμείς κάνε την εκκλησία", πρώτα η Sözcü θα πανηγυρίζει», έγραψε

Βαθιά πολιτική αντιπαράθεση

Το δημοσίευμα της εφημερίδας, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν περιορίστηκε στη «βεντέτα» ανάμεσα στα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά έλαβε διαστάσεις πολιτικής αντιπαράθεσης.

Εκτός του Ερντογάν, εναντίον της έβαλαν ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ (Ömer Çelik), λέγοντας πως «αυτοί που ενοχλούνται από την χαρά του λαού μας για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας βρίσκονται σε διαμάχη με οτιδήποτε ανήκει στον λαό».

Ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς (Ali Erbaş), χαρακτήρισε το πρωτοσέλιδο της Sözcü ως προσπάθεια «πόλωσης έναντι του Ισλάμ», το οποίο ωστόσο, κατά τον ίδιον, «εξακολουθεί να μεγαλώνει παρά τις επιθέσεις που δέχεται».

Ο επικεφαλής Επικοινωνίας της Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν (Fahrettin Altun), εξέφρασε την ... ευγνωμοσύνη του στον Ερντογάν που «έδωσε τέλος στην νοσταλγία μας», κάνοντας και πάλι την Αγιά Σοφιά τζαμί.

Τέλος, το στίγμα της πολιτικής «γραμμής» για το 2021 έδωσε, προ ημερών, ο ίδιος ο Ερντογάν, στο μήνυμά του, όπου έκανε ειδική αναφορά στην Αγία Σοφία και τη Μονή της Παναγιάς Σουμελά.

«Μετά από μεγάλη αναμονή, σύμφωνα με το κληροδότημα του Πορθητή, στις 24 Ιουλίου (σ.σ. 2020), Παρασκευή, μέσα σε προσευχές και δάκρυα, ζήσαμε την μεγάλη ικανοποίηση να επάνοδο της η Αγίας Σοφίας στην αρχική της υπόσταση.

Με την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας σε τόπο λατρείας, η Τουρκία όχι μόνον εξαφάνισε το κακό που κυριαρχούσε για δεκαετίες, αλλά ταυτόχρονα ελευθερώθηκε από τα δεσμά που εμπόδιζαν την κυριαρχία της.

Όπως και στην περίπτωση της Σουμελά, με τα βήματα που έχουμε κάνει, αποδείξαμε σε όλο τον κόσμο πως η χώρα μας δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Ευχαριστούμε και πάλι τον Πανάγαθο που μας αξίωσε να ανοίξουμε και πάλι την Αγία Αγία Σοφία ως ιερό βιβλίο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo