13.1 C
Athens
12.8 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Στο ΣτΕ προσέφυγε ο δήμος Λέρου κατά της κατασκευής Κέντρου Υποδοχής στο Λακκί


    Να ανασταλούν και να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι υπουργικές και άλλες αποφάσεις που προβλέπουν την κατασκευή Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) 2.000 ατόμων στην τοποθεσία Όρμος Λακκί της Λέρου, ζητά από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο δήμος Λέρου με σχετική αίτησή του.
    Συγκεκριμένα, ο δήμος Λέρου ζητάει να ακυρωθούν:
    i. Η από 22.5.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία χορηγήθηκε άδεια χωροθέτησης, κατασκευής και μετεγκατάστασης Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στον Όρμο Λακκί,
    ii. Η από 17.7.2020 διακήρυξη του κλειστού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του επίμαχου έργου, και
    iii. Η από 15.10.2020 σύμβαση κατασκευής της επίμαχης δομής προϋπολογισμού 120.853.172 ευρώ.
    Στην αίτησή του προς το ΣτΕ ο δήμος Λέρου επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται στους 8.000 κατοίκους και στη δομή που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί θα εγκατασταθεί νέος πληθυσμός των 2.000 ατόμων, που αντιστοιχεί στο 25% του ήδη υπάρχοντος πληθυσμού του νησιού. Όμως, με αυτό τον τρόπο -όπως υποστηρίζει ο δήμος Λέρου- θα επέλθει αλλοίωση, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια μελέτη ή επιστημονική ανάλυση για τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές κ.λπ. συνέπειες που θα επέλθουν.
    Ακόμα, ο δήμος Λέρου υποστηρίζει ότι παραβιάζονται οι διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, καθώς η επίμαχη περιοχή έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλους και πολιτισμού, ενώ δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό τα άρθρα 24, 79 και 106 του Συντάγματος.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ