18.8 C
Athens
18.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Το παρασκήνιο, οι αποφάσεις και οι εντολές για το «σκληρό» lockdown στην Κάλυμνο


    Σε εφαρμογή βρίσκεται από τις 06:00 τα ξημερώματα το αυστηρό τοπικό lockdown στο νησί της Καλύμνου, που προβλέπει, μεταξύ άλλων την απαγόρευση μετακίνησης εκτός του νησιού, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας και την απαγόρευση μετακίνησης από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 05:00 τα ξημερώματα.
    Αναστολή εργασιών – Ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν
    Για όσο διάστημα θα διαρκέσει το «σκληρό» lockdown στο νησί, αναστέλλονται κάθε είδους εργασίες. Ενδεικτικά απαγορεύονται οι οικοδομικές, ηλεκτρικές, υδραυλικές εργασίες, καθώς και την αλιεία. Θα λειτουργούν μόνο σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία, φούρνοι, φαρμακεία, ιατρεία, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα συγκεκριμενοποιεί ποιες επιχειρήσεις θα μπουν σε αναστολή, εκτός του λιανεμπορίου που ήδη ανακοινώθηκε, αλλά και ποιες θα παραμείνουν ανοιχτές, όπως λόγου χάρη αναμένεται να γίνει με τα ζαχαροπλαστεία.
    Αυστηροποίηση ελέγχων με εντολή αρχηγού ΕΛΑΣ
    Ήδη έχει δοθεί εντολή αυστηρότατων ελέγχων των μετακινήσεων στο διοικητή του αστυνομικού τμήματος του νησιού, με εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη. Πλέον όποιος κυκλοφορεί ασκόπως μετά τις 18:00 το απόγευμα θα βρίσκεται αντιμέτωπος με επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 300 ευρώ. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και σε διαφορετικά σημεία του νησιού, ώστε να αποτραπούν εικόνες που παρατηρήθηκαν προσφάτως, με μειωμένους ελέγχους από πλευράς αστυνομικών και δεκάδες πολίτες να κυκλοφορούν ασκόπως, με κίνδυνο να διασπείρουν τον κορονοϊό. Όσοι επιθυμούν να προμηθευτούν αγαθά ή να γυμναστούν, θα μπορούν να το κάνουν στέλνοντας sms έως και τις 18:00 το απόγευμα. Αξίζει να σημειωθεί πως η υπηρεσία delivery θα είναι διαθέσιμη ακόμη και μετά το πέρας της συγκεκριμένης ώρας. Επίσης δόθηκε εντολή επιτήρησης των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον covid, αλλά και των οικείων που είναι αρνητικοί στον ιό, αλλά είναι στενές επαφές τους. Οι θετικοί έφτασαν τους 40, ενώ οι στενές επαφές τους, ξεπερνούν τις 100.
    Σύμφωνος με το lockdown δήμαρχος και έπαρχος
    Πριν ανακοινωθούν τα αυστηρά μέτρα του τοπικού lockdown, υπήρξε σειρά τηλεφωνικών επαφών του δημάρχου του νησιού,. Κυρίου Διακομιχάλη, του επάρχου, κυρίου Μουσελή, με υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με όλους τους εμπλεκόμενους να δηλώνουν σύμφωνοι με τα μέτρα και με κάποιους τοπικούς παράγοντες μάλιστα να αναφέρουν πως « έπρεπε οι συγκεκριμένες αποφάσεις να ληφθούν νωρίτερα». Γνώση των προθέσεων είχαν από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος και ο λιμενάρχης.
    Εντολή ενίσχυσης του νοσοκομείου
    Έντονος προβληματισμός σχετικά με τις αντοχές του κέντρου υγείας του νησιού υπάρχει στα υψηλά κλιμάκια της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας και του υπουργείου υγείας, καθώς υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να «βουλιάξει» και να χρειαστεί να αυξηθούν οι αεροδιακομιδές ασθενών. Για αυτό τον λόγο υπήρξε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη, κύριο Χατζημάρκο, προκειμένου να υπάρξει άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα και επί τόπου, όποιες ανάγκες παραστούν.
    Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 9 Ιανουαρίου με πρόθεση να συνεχιστούν, εάν δεν υπάρξει μείωση των κρουσμάτων.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ